Vijesti
21. 6. 2022.

Cijenimo snažnu potporu Finske članstvu RH u eurozoni i Schengenu & poštujemo i podržavamo njenu želju da uđe u NATO

PVRH Andrej Plenković s finskom premijerkom Sannom Marin: Nepravedno je i nekorektno uvjetovati Finskoj i Švedskoj članstvo u NATO-u. Razgovarali smo i o nadolazećem Europskom vijeću te podršci europskom putu Ukrajine, Moldove i Gruzije. Podržavamo i EU put BiH te status države kandidatkinje - ne danas, nego jučer! - ali izborni inženjering u kojem Bošnjaci nameću Hrvatima političke predstavnike izvrgava ruglu slovo i duh Daytonskog sporazuma. Zato smatramo da taj status mora ići ukorak s izmjenama izbornog zakona BiH.

„Još jednom sam istaknuo koliko je važno da se osigura ravnopravnost i legitimna zastupljenost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH. A izborna reforma, ponavljam, ključni je korak prema tome“ - također je poručio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković nakon sastanka s finskom kolegicom.

Donosimo ključne poruke sa zajedničke konferencije za medije u Banskim dvorima:

PLENKOVIĆ: Ravnopravnost Hrvata - preduvjet europskog puta BiH

Hrvatska cijeni snažnu potporu Finske za naše članstvo u eurozoni i Schengenu. Isto tako, Vlada RH jasno poštuje i čvrsto podržava želju i Finske i Švedske, zemalja koje su nam partneri u EU-u, za ulazak u NATO.

I u suvremenim okolnostima ostvarujemo ključne nacionalne ciljeve. Pred nama su ulazak u Schengen i eurozonu, otvorenje Pelješkog mosta & dolazak Rafalea!

Ispravljanje nepravde kojoj je hrvatski narod izložen

Nepravedno je i nekorektno uvjetovati im članstvo u NATO-u, zaštita prava Hrvata i europski put BiH s tim nemaju nikakve veze. Naša je zadaća Finskoj i Švedskoj objasniti položaj naših sunarodnjaka u BiH i dobiti potporu za ispravljanje nepravde kojoj su izloženi, za izmjenu izbornog zakona, a ne da njihov odabir NATO-a kao sigurnosnog kišobrana dovodimo u pitanje.

Milanović već pola godine zastupa stavove Moskve i sramoti Hrvatsku. No nije jedini, u oporbi ima sličnih saborskih zastupnika…

Kandidacijski status ukorak s izbornom reformom

Razgovarali smo i o nadolazećem Europskom vijeću te podršci europskom putu Ukrajine, Moldove i Gruzije. Podržavamo i EU put BiH te status države kandidatkinje - ne danas, nego jučer! - ali izborni inženjering u kojem Bošnjaci nameću Hrvatima političke predstavnike izvrgava ruglu slovo i duh Daytonskog sporazuma. Zato smatramo da taj status mora ići ukorak s izmjenama izbornog zakona BiH.

Problem položaja Hrvata u BiH uspjeli smo odgovornim angažmanom podići na najvišu europsku razinu

Još jednom sam istaknuo koliko je važno da se osigura ravnopravnost konstitutivnih naroda i legitimna zastupljenost Hrvata u BiH. A izborna reforma, ponavljam, ključni je korak prema tome. To je abeceda demokracije.

MARIN: Finska i Švedska učinit će NATO jačim!

Finska snažno podržava hrvatsko članstvo u Schengenu i eurozoni, a cijenimo potporu Hrvatske našem članstvu u NATO-u. I pozicija predsjednika RH Zorana Milanovića vrlo je jasna, on nema nikakvih problema s Finskom i Švedskom u NATO-u. Imali smo dobar razgovor danas.

Nema bližeg odnosa od članstva u istom obrambenom savezu, spremi da jedni druge branimo bez uvjeta. Vjerujem da će na skorašnjem summitu u Madridu NATO poslati snažnu poruku jedinstva. Finska i Švedska učinit će Sjevernoatlantski savez jačim.

A A A