Vijesti
22. 6. 2022.

Antifašizam je Hrvatskoj osigurao mjesto među pobjednicima Drugog svjetskog rata

Polaganjem cvijeća i vijenaca u Spomen-parku Brezovica kod Siska obilježen je Dan antifašističke borbe. Toga 22. lipnja, prije 81 godinu, osnovan je Prvi partizanski odred - prva antifašistička borbena postrojba u ovom dijelu Europe. Dr. Franjo Tuđman, i sam sudionik antifašističke borbe, predložio je da taj dan postane državni praznik, a antifašizam je ugradio u izvorišne osnove Ustava RH. PVRH Andrej Plenković: Odajemo priznanje hrvatskim antifašistima koji su se hrabro suprotstavili nacizmu i fašizmu te Hrvatskoj osigurali mjesto među pobjednicima Drugog svjetskog rata. Čestitam Dan antifašističke borbe!

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica sudjelovao je, kao izaslanik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, na obilježavanju Dana antifašističke borbe u Spomen-parku Brezovica pokraj Siska. U ime Vlade RH, položio je vijenac podno spomenika "Debeli brijest".

Antifašizam utkan u hrvatsku državnost

U svojem je obraćanju naglasio da je antifašizam dio identiteta i povijesti hrvatskog naroda, da je utkan u hrvatsku državnost:

- Prihvaćenje vlastite povijesti, njezinih i dobrih i loših strana, znak je zrelosti jednog naroda, društva i države. Povijesna je istina da je hrvatski narod stao među pobjednike Drugog svjetskog rata, među pripadnike antifašističke koalicije.

Došlo je vrijeme da bolje vrednujemo doprinos hrvatskog antifašističkog otpora nacizmu, ali i da se suočimo s bolnim poratnim zbivanjima

Partizanski pokret okupio je brojne građane koje je spajao jedan cilj: pobjeda nad fašizmom i uspostava mira - dodao je Malenica:

- Taj je cilj prepoznao i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, i sam sudionik antifašističke borbe, te je 1991. predložio da 22. lipnja postane državni praznik, a antifašizam je ugradio u izvorišne osnove Ustava RH.

Granice u kojima je ostvarena Republika Hrvatska

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, u govoru je poručio da su hrvatski branitelj iz Domovinskog rata najveći heroji u našoj nacionalnoj povijesti:

- Ostvarili su stoljetni san Hrvatica i Hrvata o slobodi, samostalnosti i neovisnosti. No isto tako, treba istaknuti da su granice u kojima je ostvarena Republika Hrvatska izborili upravo antifašisti i antifašistička borba.

Na svečanom obilježavanju sudjelovao je, među inima, i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

JANDROKOVIĆ: Privrženost europskim vrijednostima & odbacivanje svakog ekstremizma i totalitarizma

Čestitajući Dana antifašističke borbe, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković napomenuo je da su vrijednosti antifašizma ugrađene u izvorišnim osnovama Ustava RH, kao i u Deklaraciji o antifašizmu koju je Hrvatski sabor donio 2005. godine, na 60. obljetnicu pobjede nad fašizmom:

- Hrvatski narod, koji pamti borbu za svoju slobodu u Domovinskom ratu, privržen je europskim vrijednostima vladavine prava, solidarnosti, tolerancije i poštovanja ljudskog dostojanstva. Zadaća svih nas jest da djelovanjem pokažemo dosljednost u odbacivanju svakog oblika ekstremizma i totalitarizma te iskažemo opredijeljenost demokraciji i međusobnom poštovanju.

Čestitka predsjednika Sabora Jandrokovića u povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe

A A A