Vijesti
22. 6. 2022.

Hrvatska čini Europu jačom! Hvala na kontinuiranoj, snažnoj, dosljednoj potpori našem ulasku u Schengen i eurozonu!

U 6. BRZINI! PVRH Andrej Plenković prvog dana 3-dnevnog boravka u Bruxellesu održao je govor („This is Europe“) na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta i zajedničku konferenciju za medije s predsjednicom EP-a Robertom Metsolom, sastao se s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, susreo se s potpredsjednicom EK iz Hrvatske Dubravkom Šuicom, eurozastupnicima HDZ-a i članovima njihovih ureda te sudjelovao na sjednici Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP), a na kraju još bio na prijemu u povodu Dana državnosti i 30. obljetnice međunarodnog priznanja RH.

EUROPSKA PRIČA HRVATSKE - PRIČA O USPJEHU

Zahvaljujem na podršci Hrvatskoj u ostvarivanju dva strateška cilja dublje europske integracije i na prigodi da razmijenim mišljenja s eurozastupnicima o budućnosti Europe! - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a na zajedničkoj konferenciji za medije s predsjednicom Europskog parlamenta:

- Ponovit ću: u politici se moramo voditi ispravnim moralnim odabirima, a to su potpora Ukrajini i sankcije Rusiji te, istodobno, zaštita standarda naših građana i energetska sigurnost EU-a. Jednom kada aktualne krize jenjaju, vratit ćemo se pitanjima digitalne i zelene tranzicije - koje bi, da nema brutalne ruske agresije, svakako bile glavne teme kojima se Europa bavi.

Više na: Hrvatske se godinama zalaže za europski put Bosne i Hercegovine

Europa ostaje jedinstvena i odlučna!

Predsjednica EP-a Roberta Metsola izrazila je zadovoljstvo da je mogla ugostiti hrvatskog premijera u Bruxellesu:

- Europska priča Hrvatske priča je o uspjehu! Čestitam Vam na svim postignućima - Hrvatska čini Europsku uniju jačom! Europa ostaje jedinstvena i odlučna!

Neupitno je naše članstvo u europodručju - najesen finalna odluka o ulasku Hrvatske i u Schengen!

OSTVARIT ĆEMO OBA STRATEŠKA CILJA 1. SIJEČNJA 2023.

Na zasebnom sastanku, Andrej Plenković zahvalio je i predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen na snažnoj podršci koju pruža Hrvatskoj za članstvo u europodručju i Schengenskom prostoru:

- Pozitivna mišljenja svih europskih tijela potvrđuju da je Lijepa Naša ispunila kriterije za oba članstva. Očekujemo da ćemo oba strateška cilja ostvariti na samom početku 2023. godine.

Ministri financija država članica EU-a prihvatili preporuku o spremnosti Hrvatske za uvođenje eura od 1. siječnja 2023.

Uoči dva sutrašnja važna događaja - summita čelnika država EU-a i 6 zemalja zapadnog Balkana te potom sastanka Europskog vijeća - razgovarali su i o europskom putu Ukrajine, Moldove, Gruzije i BiH.

ODGOVORNO LIDERSTVO & POSTIGNUĆA VLADE RH

Manfred Weber, predsjednik i Kluba EPP-a u Europskog parlamenta i odnedavno samog EPP-a, najjače političke obitelji Starog kontinenta, koja okuplja narodnjačko-demokršćanske stranke desnog centra, istaknuo je da Hrvatska najmlađa članica EU-a, ali vrlo utjecajna i uvažena:

- Kako to često naglašavamo, Hrvatska je istinski uspješna europska priča! Čestitam dragom prijatelju Andreju na vođenju svoje zemlje ka skorašnjem članstvu u eurozoni i Schengen. A to ne bi bilo moguće bez odgovornog liderstva i postignuća Vlade RH!

Manfred Weber: HDZ je pokretačka snaga EPP-a!

Obraćajući se na sjednici Kluba EPP-a, Weber je dodao da je ispunjavanje zahtjevnih kriterija za ulazak u europodručje uistinu veliki uspjeh:

- Ne samo za Hrvatsku, nego i za cijelu Europu! I nadalje ćete imati punu potporu naše političke grupacije! Hrvatska čini Europu jačom!

SA ŠUICOM NA PRIJEMU

Na kraju vrlo sadržajnog dana premijer Andrej Plenković još je bio - zajedno s potpredsjednicom Europske komisije iz RH Dubravkom Šuicom, s kojom se susreo i u Europskom parlamentu - na prijemu u povodu Dana državnosti i 30. obljetnice međunarodnog priznanja RH.

Mjesto: Palača likovnih umjetnosti Bozar.

A A A