Vijesti
25. 6. 2022.

Predsjednik Andrej Plenković čestitao Dan neovisnosti: Nastavljamo zajedno raditi za boljitak, prosperitet i sigurnost naše Domovine!

Trajno zahvalni hrvatskim braniteljima i dr. Franji Tuđmanu te se prisjećajući svih postignuća hrvatskog naroda u tri desetljeća samostalnosti, veseli nas to što Dan neovisnosti obilježavamo i skorašnjim otvaranjem Pelješkog mosta, čime ćemo zauvijek spojiti hrvatski teritorij. Bit će to trajna stečevina hrvatskog naroda. Ispunili smo i sve kriterije za članstvo u Schengenu i europodručju, čime će RH postati dio najuže europske obitelji - gdje povijesno i pripadamo. Suočeni s brojnim globalnim izazovima, u središtu naših politika bit će i dalje briga o radnicima, gospodarstvu i standardu svakog hrvatskog čovjeka.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković uputio je čestitku u povodu Dana neovisnosti. Donosimo je u cijelosti:

Povijesne odluke - potvrda plebiscitarne volje hrvatskog naroda

Drage Hrvatice i Hrvati u Domovini i u svijetu, dragi sugrađani,

obilježavamo Dan neovisnosti prisjećajući se Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske - kojima je Hrvatski sabor toga povijesnoga 25. lipnja 1991. potvrdio plebiscitarnu volju hrvatskog naroda, iskazanu na referendumu održanom u svibnju 1991. godine.

Poruka detuđmanizatorima - niste uspjeli niti ćete uspjeti! Jer hrvatski narod cijeni i voli dr. Tuđmana!

Trajno smo zahvalni hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu bez čije žrtve, odvažnosti i državničkog vodstva Hrvatska danas ne bi bila samostalna, demokratska i suverena država.

Hrvatska se afirmirala kao članica svih ključnih međunarodnih institucija

U tri desetljeća samostalnosti Hrvatska se afirmirala kao članica svih ključnih međunarodnih i europskih institucija.

Uskoro ćemo obilježiti devet godina punopravnog članstva u Europskoj uniji, a ispunili smo i sve kriterije za skorašnje članstvo u Schengenskom prostoru i europodručju, čime će Hrvatska postati dio najuže europske obitelji - gdje povijesno i pripadamo.

Europsko vijeće, najviše političko tijelo EU-a, podržalo ulazak Hrvatske u eurozonu!

Suočeni s brojnim globalnim izazovima, u središtu naših politika bit će i dalje briga o našim radnicima i našem gospodarstvu, kao i o standardu svakog hrvatskog čovjeka.

Nastavljamo zajedno - odvažno i odgovorno!

Veseli nas što ovogodišnji Dan neovisnosti obilježavamo i skorašnjim otvaranjem Pelješkog mosta, čime ćemo zauvijek spojiti hrvatski teritorij na jugu. Bit će to trajna stečevina hrvatskog naroda.

I u suvremenim okolnostima ostvarujemo ključne nacionalne ciljeve. Pred nama su ulazak u Schengen i eurozonu, otvorenje Pelješkog mosta & dolazak Rafalea!

Na Dan neovisnosti prisjećamo se svih postignuća hrvatskog naroda. Nastavljamo zajedno i predano raditi za boljitak, prosperitet i sigurnost naše Domovine!

Sretan vam Dan neovisnosti!

Rekordna zaposlenost! A ako se nastavi dosadašnji sjajni trend, i turistička godina mogla bi biti - povijesna!

HRVATSKI NAROD REKAO JE „NE!“ JUGOSLAVIJI

Toga 25. lipnja 1991. Hrvatski sabor donio je Ustavnu odluku o uspostavi suverene i samostalne Republike Hrvatske te pokrenuo postupak razdruživanja od SFRJ i međunarodnog priznavanja.

Toj povijesnoj odluci prethodio je referendum, održan 19. svibnja, na kojem se 92.18% hrvatskih građana izjasnilo da „Republika Hrvatska NE ostaje u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi“.

Raskid državnopravnih sveza

Nakon, pod pritiskom međunarodne zajednice, tromjesečne odgode primjene Ustavne odluke, Hrvatski sabor donio je 8. listopada 1991. Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Oba ta datuma, koji si među najvažnijima u suvremenoj nacionalnoj povijesti, obilježavamo kao spomendan - 25. lipnja je Dan neovisnosti, a 8. listopada Dan Hrvatskog sabora.

JANDROKOVIĆ: Samo ujedinjeni možemo pronaći odgovore na suvremene izazove

Dan neovisnosti čestitao je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković:

- Povijesne odluke Hrvatskog sabora ostvarile su višestoljetnu težnju hrvatskog naroda o samostalnoj i suverenoj državi. Hrvatska je utemeljena na vrijednostima slobode, jednakosti, vladavine prava, solidarnosti i poštivanja prava čovjeka. U vremenu velikih globalnih promjena, samo ujedinjeni možemo pronaći odgovore na suvremene izazove i osigurati gospodarsku i društvenu stabilnost.

Čestitka predsjednika Sabora Jandrokovića u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske

A A A