Vijesti
25. 6. 2022.

Najava Moody'sa o podizanju kreditnog rejtinga Hrvatske za čak dvije razine potvrđuje važnost ulaska u eurozonu!

PVRH Andrej Plenković: Nakon završne odluke Vijeća za ekonomske i financijske poslove EU-a (ECOFIN) 12. srpnja o članstvu u europodručju Hrvatska će steći najviši rejting u povijesti - Baa2! To je konkretna potvrda da će uvođenje eura pomoći u kriznim vremenima te osnažiti naše gospodarstvo! PPVRH Zdravko Marić: Ovo je prvi pokazatelj korisnosti članstva u eurozoni, svojevrsna točka na „i“ i prije finalne odluke o našem pristupanju. Hrvatska će uskoro kod sve tri svjetske agencije imati kreditni rejting u investicijskoj zoni.

Naša Vlada RH nastavlja s odgovornim upravljanjem javnim financijama, povećavanjem zaposlenosti i zaštitom standarda hrvatskih građana!

Što drugo reći nakon što je svjetska agencija Moody's objavila je da će podići kreditni rejting Hrvatske za čak dvije razine - na Baa2 - nakon završne odluke EU-a o našem ulasku u eurozonu!

Poticaj izravnim inozemnim ulaganjima

„Iako je hrvatsko gospodarstvo već visoko eurizirano, članstvo mu donosi prednosti smanjenih transakcijskih troškova i eliminacije preostalih deviznih rizika u transakcijama s eurozonom. To će dodatno potaknuti ekonomsku integraciju i izravna inozemna ulaganja u RH te poduprijeti potencijal rasta na dulji rok“ - ocijenio je Moody's.

Europsko vijeće, najviše političko tijelo EU-a, podržalo ulazak Hrvatske u eurozonu!

MARIĆ: Vrlo, vrlo dobra vijest!

I potpredsjednik Vlade RH i ministar financija dr. sc. Zdravko Marić izrazio je zadovoljstvo najavom Moody'sa da će Hrvatska nakon 12. srpnja zadobiti najviši kreditni rejting u povijesti:

- Ova vrlo, vrlo dobra vijest dolazi kao svojevrsni šlag na tortu ili točka na "i" svim naporima Vlade RH i prije finalne odluke o našem pristupanju. Iako su neki odmahivali rukom, tvrdili da je to „nemoguće“, od početka mandata isticali smo da je povratak Hrvatske u sigurnu zonu investicijskog rejtinga, i to kod sve tri svjetske agencije, jedan od naših prioritetnih ciljeva. Sada ćemo ga i ostvariti!

Hrvatska zadržala najviši kreditni rejting u svojoj povijesti - Potvrda pravog smjera & dokaz snažnog gospodarskog oporavka!

Agencija Standard & Poor’s zadržala je kreditni rejting Hrvatske na investicijskoj razini BBB- uz stabilne izglede!

Benefiti članstva u eurozoni

Objava Moody'sa prvi je pozitivni efekt, prvi pokazatelj korisnosti članstva u eurozoni - zaključio je Marić:

- Investicijski kreditni rejting ima dugoročni učinak s obzirom da rezultira nižom cijenom kapitala, a to je posebno važno u kriznim vremenima - kao što su ova uslijed ruske agresije na Ukrajinu. Recesija? S obzirom na turističku sezonu, koja bi trebala biti sjajna, i na visoku razinu gospodarskih aktivnosti u Hrvatskoj, ne vidimo da bi do nje moglo doći.

Ulazak u europodručje donijet će opipljive koristi za hrvatske građane i gospodarstvo. Niže kamate, a viši životni standard!

A A A