Vijesti
4. 7. 2022.

Hrvatska i Bavarska prijateljske su zemlje. Uz snažnu gospodarsku suradnju, dijelimo i zajedničke vrijednosti!

PVRH Andrej Plenković sastao se u Münchenu s bavarskim premijerom Markusom Söderom: Naše zemlje zaista imaju izvrsne odnose! Dijelimo zajedničke vrijednosti i unaprjeđujemo suradnju. S Bavarskom imamo veliku trgovinsku razmjenu, skoro milijardu i 300 milijuna eura samo prošle godine. Ovdje živi više od 100.000 Hrvata, a najveći broj turista koji iz Njemačke idu u Hrvatsku dolaze upravo iz Bavarske i Baden-Württemberga. Zato je uvijek dobro da gajimo odnose i na ovoj razini, a ne samo na federalnoj.

Osim o odnosima dviju zemalja, Söder i Plenković razgovarali su i o stanju u BiH, ruskoj agresiji na Ukrajinu i porastu cijena energenata. Predsjednik Plenković svoj posjet završio je prisutstvom na svečanom koncertu „Hrvatska i Bavarska“, koji se održao u povodu 50. obljetnice osnutka Hrvatsko-bavarske komisije i 30 godina od njemačkog priznanja Hrvatske.

Iz Berlina: Njemačka snažno podupire ulazak Hrvatske u Schengen i europodručje! Ta oba strateška cilja želimo ostvariti - istodobno!

50 godina uspješne suradnje

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a na sastanku je s predsjednikom bavarske vlade Markusom Söderom ocijenio da Hrvatska i Bavarska imaju izvrsne odnose:

- Hrvatska i Bavarska imaju zaista izvrsne odnose. Ovo je bila prigoda da evociramo više od 50 godina suradnje u okviru Hrvatsko-bavarske komisije osnovane 1971. godine. 

S bavarskim premijerom Markusom Söderom: Povezuje nas puno više od dobrih odnosa - prijateljstvo!

Pa to potkrijepio činjenicom da u Bavarskoj živi preko 100 tisuća Hrvata:

- Bavarska je jedna od zemalja u kojoj živi najviše Hrvata koji žive u Njemačkoj. Isto tako Bavarska je zemlja s kojom imamo veliku trgovinsku razmjenu, skoro milijarda i tristo milijuna eura 2021. godine.

Najviše turista iz Bavarske

Premijer Plenković pritom je naglasio kako s Bavarskom postoje značajna partnerstva, ulaganja i dugogodišnja suradnja stoga je bitno da Hrvatska gaji odnose i na ovoj razini, a ne samo na federalnoj:

- Najveći broj turista koji dolazi iz Njemačke u Hrvatsku dolazi upravo iz Bavarske te iz Baden-Wuerttemberga.

Očekujemo nastavak izvrsnih rezultata turističke sezone, a od Nove godine uvođenje eura i pristupanje Schengenu!

Plenkoviću visoko bavarsko odlikovanje

Söder je uoči razgovora Plenkoviću uručio visoko bavarsko odlikovanje za zasluge i za njegov doprinos u promicanju hrvatsko-bavarskih odnosa.

- Odlikovanje je priznanje velikom prijateljstvu, poštovanju i suradnji između Hrvatske i Bavarske, između Bavaraca i Hrvata, između Hrvatske i Njemačke. Naši odnosi zaista su izvrsni, kvalitetni, dijelimo zajedničke vrijednosti – rekao je Plenković

Odnosi Hrvatske i Njemačke prijateljski su, saveznički i partnerski!

SVEČANI KONCERT

Plenković je na kraju svog posjeta nazočio svečanom koncertu "Hrvatska i Bavarska" koji se održava povodom 50. obljetnice osnutka Hrvatsko-bavarske komisije i 30 godina od njemačkog priznanja Hrvatske. Na koncertu je Zbor Hrvatske radio-televizije i orkestar Bavarskoga radija na čelu s poznatim hrvatskim dirigentom Ivanom Repušićem izveo djela hrvatskih i njemačkih skladatelja.

A A A