Vijesti
11. 7. 2022.

Nastavljamo redoviti dijalog sa socijalnim partnerima - Zajednički cilj je zaštita standarda hrvatskih građana i daljnji gospodarski rast!

Gospodarsko-socijalno vijeće. PVRH Andrej Plenković: Razgovarali smo o ulaganjima u energetsku sigurnost Hrvatske kroz plan Europske komisije „RePowerEU“, kriznim mjerama Vlade RH i prioritetima Konferencije o budućnosti Europe. Također, govorili smo i mjerama za ublažavanje inflatornih pritisaka na razini EU. Vodeći računa o dobrobiti hrvatskih građana i gospodarstva, nastavljamo dijalog s poslodavcima i sindikatima. Ministar gospodarstva Davor Filipović: U kontekstu plana „RePowerEU“ i odmicanja od energenata iz Rusije, imamo ambiciju pozicionirati se kao važan energetski čimbenik u ovom dijelu Europe. Udvostručit ćemo kapacitete LNG-a i JANAF-a te ojačati plinovodnu mrežu PLINACRO-a

Sudjelujući na sastanku Gospodarsko-socijalnog vijeća, predsjednik Vlade RH i HDZ-a istaknuo je važnost energetske politike Europske unije kroz plan „REPowerEU“:

- Kroz taj plan ostvarit ćemo energetsku sigurnost Hrvatske! Mjerama Vlade RH i prioritetima Konferencije za budućnost Europe, zajednički nam je cilj zaštititi standard hrvatskih građana i podupirati daljnji gospodarski rast. Nastavljamo redoviti dijalog sa socijalnim partnerima.  

Uz LNG terminal i ulaganja kroz plan „RePower EU“, Hrvatska će postati energetsko čvorište za srednju Europu!

Nove mjere za zaštitu standarda

Govoreći o ublažavanju inflatornih udara, ministar gospodarstva Filipović podsjetio je na Vladin paket vrijedan 5 milijardi kuna koji je na snagu stupio 1. travnja te najavio nove mjere koje će biti predstavljene najesen:

- Učinit ćemo sve kako bismo pomogli našim građanima i gospodarstvu. U tom kontekstu, objavili smo nekoliko najtečaja koji se tiču zelene i digitalne transformacije hrvatskog gospodarstva.

Hrvatska iz Europske unije primila dosad najveći pojedinačni iznos bespovratnih sredstava - 700 milijuna eura!

LNG - garancija energetske neovisnosti

Što se tiče energetske ovisnosti Hrvatske i naših susjednih zemalja, Filipović je kazao da će Hrvatska u imati ključnu ulogu te da će se udvostručenjem kapaciteta LNG-a na Krku pozicionirati kao važan energetski čimbenik u ovom dijelu Europe:

- Povećanjem kapaciteta i pojačanjem plinovodne mreže PLINACRO-a moći ćemo opskrbljivati Sloveniju, Mađarsku i BiH, a udvostručenjem kapaciteta JANAF-a još nekoliko zemalja jugoistočne Europe.  

Povećat ćemo kapacitete LNG terminala s 2.9 na 6.1 milijardi kubnih metara plina - Hrvatska postaje energetsko čvorište za srednju Europu

A A A