Vijesti
13. 7. 2022.

Spašena radna mjesta i novi brodovi u 3. maju rezultat su povjerenja & ozbiljne politike naše Vlade!

RIJEKA. PVRH Andrej Plenković na primopredaji broda Neptune Barcelona: Čestitam radnicima 3. Maja na uspješnom dovršetku broda za prijevoz automobila i kamiona koji je predan grčkom brodovlasniku Neptune Lines! Ovo pokazuje da industrijska proizvodnja i brodogradnja u Hrvatskoj - žive. Prije tri godine donijeli smo odluku temeljenu na povjerenju. Isplatili smo 4.5 milijardi kn naslijeđenih potraživanja i na taj način omogućili funkcioniranje ovog brodogradilišta. To je ozbiljna politika koja čuva radna mjesta i stvara uvjete za gospodarski rast!

Predsjednik Vlade i HDZ-a kazao je da su za ovaj uspjeh zaslužni rad radnika brodogradilišta 3. maj i kooperanata, umješnost Uprave 3. maja, ali i doprinos hrvatske Vlade, koja je prije 3 godine imala odvažnosti donijeti jednu od zaista važnih odluka:

- Ta se odluka temeljila na međusobnom povjerenju i podršci te je u razdoblju od 2019. do 2022. rezultirala dovršetkom izgradnje tri broda. Prvi je prodan u Kanadu i danas plovi Velikim jezerima, drugi je prodan španjolskom klijentu, a posljednji, Neptun Barcelona, upravo je predan grčkom brodovlasniku.

Uz predsjednika Plenkovića bili su ministri Davor Filipović i Ivan Paladina te grčki ministar pomorstva Ioannis Plakiotakis.

Štitimo naša brodogradilišta

Plenković je podsjetio da je Vlada isplatila 4.5 milijardi kuna jamstva i sanirala naslijeđena potraživanja:

- Nakon toga smo odlučili podržati daljnju gradnju brodova ovdje u 3. maju. Našli smo modalitet koji funkcionira, iznalazili načine da pomognemo. To je izrazito važno u ukupnom kontekstu ekonomske politike Vlade i nastojanja da zadržimo radna mjesta i onu tradicionalnu proizvodnju koja je ovdje postojala i koja je dio identiteta, simbolike i dugogodišnjeg rada generacija. Onaj tko dobije mandat i povjerenje, taj posao treba učiniti maksimalno predano, zakonito i na korist građana.

Pomažemo 3. maju kako bismo očuvali radna mjesta & državi smanjili gubitke koje smo naslijedili od SDP-ove Vlade!

Gospodarska suradnja Hrvatske i Grčke

Istaknuo je da je Vlada odlučila postati vlasnikom broda te ga prodala na dražbi, iako je cijela brodogradnja zbog krize izazvane COVID-om, imala problema na svim tržištima:

- Činjenica da je brod proizveden u Hrvatskoj, u zahtjevnim okolnostima kada brodogradnja na europskom kontinentu više nije na razini kao prije, čini ovaj zajednički uspjeh još većim.

Istaknuo je da prodaja ovoga broda grčkim brodovlasnicima predstavlja važan korak u razvijanju gospodarske suradnje između Hrvatske i Grčke:

- Ona predstavlja još jedan primjer da mediteranske zemlje pronalaze načina da surađuju u industriji i u proizvodnji.

Potpora hrvatskom ulasku u Schengen, europodručje i OECD, jača gospodarska suradnja, zaštita granica & ravnopravnost Hrvata u BiH!

Politička stabilnost - neupitna

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik Plenković osvrnuo se i na sastanak parlamentarne većine:

- Na današnjem sastanku bio je i Radimir Čačić. Ugodno smo porazgovarali. On i njegove kolege očito imaju neku svoju optiku budućeg angažmana. Naša koalicija je stabilna, svi drugi su čvrsto uz Vladu. I prošli smo mandat odradili sa 76 ruku tako da meni to kao premijeru to nije problem.

Čvrsto držimo političku stabilnost - Fokusirani smo na očuvanje radnih mjesta & dobrobit hrvatskih građana i gospodarstva!

Dobri odnosi sa Slovenijom

Komentirao je i slovensku odluku uklanjanja žice s hrvatske granice:

- To je dobra odluka koju pozdravljamo. U šest godina mog mandata kao predsjednika Vlade niste s hrvatske strane čuli niti jedan povišeni ton u odnosima sa Slovenijom. Cijela je naša politička filozofija bila relaksirati odnose, staviti u prvi plan ono što nas povezuje. A ono gdje imamo različita stajališta, a to je pitanje razgraničenja, tražiti rješenja uz koja ćemo normalno funkcionirati u smislu prekograničnog prometa i suradnje. To je osobito važno za ljude koji žive u prekograničnom području i za ribare koji žele normalno obavljati svoj posao. Također, to je od velike važnosti i za 1,2 milijuna Slovenaca koji godišnje ljetuju u Hrvatskoj i brojnih Hrvata koji svoje zimske odmore provode u Sloveniji.

OPATIJA: Ozbiljni investitori zadovoljni poslovnom klimom u Hrvatskoj!

Nakon Rijeke, predsjednik Plenković sastao se u Opatiji s predstavnicima njemačke grupacije Lürssen, koja u svom vlasništvu ima većinu opatijskih Liburnia Riviera Hotela, a u Rijeci je osnovala inženjersku tvrtku za projektiranje megajahti.

Nakon susreta s Peterom Lürssenom, vlasnikom Liburnia Riviera hotela na opatijskoj rivijeri, predsjednik Vlade i HDZ-a izrazio je zadovoljstvo interesom za jačanje gospodarske suradnje i za daljnje investicije:

- Veseli me da su ovako ozbiljni investitori s velikom reputacijom zadovoljni ukupnom poslovnom klimom u Hrvatskoj, pravnim okvirom i mogućnostima daljnjih ulaganja u Hrvatsku, naravno sve s ciljem otvaranja novih radnih mjesta.

A A A