Vijesti
14. 7. 2022.

Zahvala vatrogascima, pozitivno EU izvješće o hrvatskom pravosuđu & najveći kreditni rejting ikada!

(VIDEO) Andrej Plenković na 132. sjednici Vlade RH: Još jednom zahvaljujem svim službama i građanima koji su uložili nadljudske napore u gašenju požara u Šibensko-kninskoj županiji. Naravno, kao i dosad, sagledat će se štete i Vlada će pomoći županiji. * Zadovoljni smo novim Godišnjim izvješćem Europske komisije o stanju vladavine prava u EU. Radi se o dosad najboljem Izvješću za Hrvatsku koje jasno prepoznaje napredak na području pravosuđa i na planu suzbijanja korupcije. * Agencija Fitch Ratings Hrvatskoj je dodatno podignula kreditni rejting. Ovo što imamo će, uz očekivano dizanje rejtinga agencije Moody's, biti najveći kreditni rejting Hrvatske ikada!

U uvodnom dijelu sjednice, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković osvrnuo se na niz aktualnih zbivanja.

Izvijestio je da je na saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav predstavljen kandidat za potpredsjednika Vlade Oleg Butković, a na Odboru za financije i državni proračun kandidat za ministra financija Marko Primorac.

Novi, osvježeni tim Vlade

I ovom prigodom zahvalio je potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću na doprinosu i postignućima, kao i na ostvarivanju Vladinih programskih ciljeva u proteklih šest godina. Mariću, koji je posljednji put sudjelovao na Vladinoj sjednici, premijer je zaželio puno sreće i uspjeha u životu i daljnjoj karijeri. 

- Idemo sada s novim, osvježenim timom Vlade, osobito gospodarski, suočiti se s novim izazovima na temelju iskustava koje imamo, ali i na temelju znanja, postignuća i doprinosa koji će nam novi kolege dati već od sutra.

Zahvaljujem Mariću na predanom radu i velikom doprinosu postignućima Vlade - Novi ministar financija bit će Marko Primorac!

Najveći požar u posljednjih šest godina

Predsjednik Vlade i HDZ-a osvrnuo se i na veliki požar koji je zahvatio pojedina područja Šibensko-kninske županije, kazavši kako je jučer posjetio Zaton, gdje je razgovarao s gradonačelnikom Šibenika Burićem, županom Jelićem, vatrogasnim zapovjednicima i mnogim drugima koji su sudjelovali u gašenju požara:

- Veliki požar, velika suša i vjetar. Posljedica je između 10 i 20 izgorenih kuća, što nam se nije dogodilo zadnjih šest godina. Srećom, nema ljudskih žrtava.

Još je jednom zahvalio na požrtvovnosti svima koji su se angažirali:

- Sagledat ćemo štete i pripremiti podršku koja će ići prema Gradu Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji, kao što smo to učinili nedavno kada je riječ o sjeveru Hrvatske u kontekstu velikih elementarnih nepogoda izazvanih tučom. Nadamo se da ćemo sve naše sposobnosti i sastavnice staviti u funkciju i omogućiti onima koji daju najveće napore da se odmore i predahnu, jer se ova sezona već na proljeće pokazala znatno zahtjevnijom i težom od prošlogodišnje.

Nastavljamo ulagati u istok Lijepe Naše!

Plenković je podsjetio da je u Okučanima održana XIII. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Zahvalio je ministrici Tramišak na organizaciji i domaćinima sjednice Danijelu Marušiću, brodsko-posavskom županu, i Aci Vidakoviću, načelniku Općine Okučani.

- Sastanak je bio plodonosan. Prošli smo sve ono što je važno u pogledu ulaganja u pet slavonskih županija. Vladina podrška tom dijelu Hrvatske daje rezultate. Ugovoreno je 20 milijardi kuna vrijednih projekata, a isplaćeno 12,8 milijardi. Nastavljamo ulagati u regionalni razvoj, poljoprivredu, gospodarstvo, okoliš, infrastrukturu, u sve projekte koji će omogućiti da ovaj dio Hrvatske, koji osjeća demografski deficit, ali i posljedice rata i ratnih šteta, stavimo na noge i da ljudi kvalitetnije žive.

Više od 20 milijardi kuna za razvojne projekte u 5 slavonskih županija!

Predstavnici obiteljskih liječnika zadovoljni rješenjem

Osvrnuo se i na Zakon o sigurnosti prometa na cestama, kazavši da je nakon dijaloga, prilikom prvog i drugog čitanja, Vlada odlučila zastati s izglasavanjem dok se ne nađe najbolje rješenje:

- Tražili smo ministre Božinovića i Beroša da razgovaraju s obiteljskim liječnicima, a nakon toga našlo se rješenje te ćemo uputiti amandman na temelju kojeg će biti otklonjene pojedine nejasnoće i problemi koji su se mogli dogoditi.

Dodao je kako su predstavnici obiteljskih liječnika zadovoljni rješenjem te da su našli soluciju koja je dobra i s aspekta sigurnosti i liječnika:

- Pacijenti primatelji neke terapije koja može utjecati na sposobnost upravljanja motornim vozilima, to će znati i imat će svoju odgovornost da ako su pod nekim lijekovima, ne voze.

Kazao je kako će takav dijalog otkloniti zabrinutosti liječnika i sugrađana te je izrazio uvjerenje da će taj zakon Sabor podržati.

Vodimo računa o brodogradnji

Predsjednik Plenković izdvojio je i posjet 3. maju, gdje je završena izgradnja trećeg broda:

- Naša je Vlada to pratila jamstvima. Poslali smo još jednu poruku povjerenja prošli tjedan kada smo izdali jamstvo za još jednu novogradnju, ali uz uvjet restrukturiranja 3. maja i promjena u načinu funkcioniranja i proizvodnje. Ovo je brodogradilište važno za identitet Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Spašena radna mjesta i novi brodovi u 3. maju rezultat su povjerenja & ozbiljne politike naše Vlade!

Naglasio je da će Vlada voditi računa i o drugim brodogradilištima, Uljaniku i Brodosplitu, s ciljem da cijelo to funkcioniranje u konačnici bude bez negativnih reperkusija za državu.

Dijalog s radnicima i poslodavcima

Spomenuo je i sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća, na kojoj se raspravljalo o energetici i budućnosti Europe:

- Važno je u tom stalnom dijalogu osluhnuti raspoloženje sindikata i poslodavaca te saslušati njihove prijedloge i sugestije. Bilo riječi i o novom zakonu o radu. Vlada mora gledati širu sliku i težiti što pravednijem radnom zakonodavstvu koje pridonosi i radnicima i poslodavcima, jer jedino tako možemo pridonijeti rastu BDP-a.

Nastavljamo redoviti dijalog sa socijalnim partnerima - Zajednički cilj je zaštita standarda hrvatskih građana i daljnji gospodarski rast!

Službeni početak pregovora o pristupanju OECD-u

Podsjetio je i da je Hrvatska prošli tjedan službeno započela pregovore o pristupanju Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj, ocijenivši to velikim iskorakom:

- Mi ćemo kroz pregovarački proces, koji vodi ministar Grlić Radman, i angažman svih resora dovršiti i provesti sve reformske procese, u kojima smo i do sada činili napor.

Započeli pregovori o pristupanju Hrvatske OECD-u - Ispunjavamo još jedan vanjskopolitički cilj koji će dugoročno osnažiti naše gospodarstvo!

Najbolje izvješće do sada

Plenković je izrazio zadovoljstvo Godišnjim izvješćem Europske komisije o stanju vladavine prava u Europskoj uniji, koje je objavljeno jučer. Naglasio je da se radi o dosad najboljem izviješću kad je riječ o Hrvatskoj:

- Prepoznaje se napredak na području pravosuđa i suzbijanja korupcije. On proizlazi iz jačanja zakonodavnog i institucionalnog okvira, jačanja neovisnosti pravosuđa i ovlasti antikorupcijskih tijela. U posljednjih godinu dana, od zadnjeg izvješća, u Saboru je na prijedlog Vlade usvojen niz zakonodavnih i strateških dokumenata. Njima smo upotpunili naše aktivnosti u 2021. i  2022. za strukturirani i cjeloviti antikoruptivni set propisa. Najvažnije je to da su pravosudna tijela u Hrvatskoj samostalna i neovisna te da djeluju nepristrano i profesionalno, bez ikakvih upliva i pritisaka. A to se dokazuje svakoga dana. Važno je da se svatko u Hrvatskoj ponaša sukladno zakonu, a da pravosudna tijela rade svoj posao na način kako im je definirano i atribuirano zakonskim ovlastima.

Suša i zalihe vode u Istri

Predsjednik Vlade i HDZ-a spomenuo je ekstremne suše diljem Europe, dodavši da je u susjednoj Italiji vodostaj rijeke Po na povijesno niskim razinama. Istaknuo je važnost odgovornog i racionalnog korištenja vode.

Kad je riječ posljedicama suše u Istri, kazao je da se Hrvatske vode zadužuju da pokrenu sve aktivnosti za potrebe povećanja mogućnosti akumuliranja dodatnih količina vode u akumulaciji Butoniga te da je isto načelo potrebno primijeniti i drugdje u Hrvatskoj.

Povećanje kreditnog rejtinga

Naglasio je da je kreditna agencija Fitch podigla rejting Hrvatske:

- U Izvješću se kao jedan od preduvjeta posebno navodi politička stabilnost zemlje. Bez toga nema prostora za sustavne promjene. Ovo doživljavamo kao daljnji poticaj za nastavak rada u istom smjeru. Članstvom u europodručju dižemo naš kredibilitet i reputaciju kako na financijskim tržištima, tako i prema agencijama za kreditni rejting i svima koji žele poslovati i ulagati u Hrvatsku. Koristi od članstva imat će i hrvatski građani i gospodarstvo!

Ulaskom u europodručje hrvatski će građani, kao i naše gospodarstvo, biti zaštićeniji!

A A A