Vijesti
15. 7. 2022.

Oleg Butković novi potpredsjednik Vlade, a Marko Primorac ministar financija!

Čestitamo! Hrvatski sabor iskazao je povjerenje ministru mora, prometa i infrastrukture (i potpredsjedniku naše stranke) Olegu Butkoviću za obavljanje dužnosti potpredsjednika Vlade RH (79 glasova ZA) & Marku Primorcu za dužnost ministra financija (77 glasova ZA). „Želim vam puno uspjeha u radu!“ - poručio je PHS Gordan Jandroković.

Veliko političko iskustvo

Na saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, PVRH Andrej Plenković kazao je za Olega Butkovića da je najdugovječniji član Vlade te itekako kompetentan za ulogu potpredsjednika.

- Ima veliko političko iskustvo, dobro poznaje sustav funkcioniranja Vlade i neće trebati velike prilagodbe. Potpredsjednik je HDZ-a, predsjednik županijske organizacije Primorsko-goranske županije i bivši gradonačelnik Novog Vinodolskog. Diplomirao je i doktorirao na Pomorskom fakultetu u Rijeci i dosad obavljao niz političkih dužnosti. Na čelu je resora u kojem se provode velike investicije i infrastrukturni projekti u Hrvatskoj, a kruna toga rada je skoro otvaranje Pelješkog mosta.

Suočavanje s usporednim krizama

Poručio je da će Vlada nastaviti s tom politikom i tražiti povjerenje gađana:

- Smatram da će Butković svojim iskustvom i ekonomskim timom Vlade pridonijeti pronalasku rješenja, osobito u kontekstu energetske i prehrambene krize te inflatornih pritisaka.

Nastavak odgovorne fiskalne i gospodarske politike

Na sjednici saborskog Odbora za financije i državni proračun, predsjednik Vlade i HDZ-a poručio je da će Marko Primorac kao novi ministar financija pridonijeti, među ostalim, provedbi Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te očuvanju makroekonomske stabilnosti:

- Nastavit će dobre putanje koje se već vide, a to je da ponovno rapidno smanjujemo javni dug nakon što smo ove godine ispunili sve kriterije za članstvo u eurozoni, da držimo Hrvatsku u investicijskom kreditnom rejtingu, da u suradnji s drugim članovima Vlade iznađe rješenja za novi paket koji će pomoći građanima u energetskoj i prehrambenoj krizi te da predloži mjere kako bi se suzbili inflatorni pritisci.

Zahvaljujem Mariću na predanom radu i velikom doprinosu postignućima Vlade - Novi ministar financija bit će Marko Primorac!

Stručnjak u punoj životnoj snazi

Predsjednik Plenković za Primorca je kazao da je stručnjak u punoj životnoj snazi, da ima kapaciteta za suočavanje s krizama i da posjeduje značajno međunarodno i akademsko iskustvo:

- Dosad je surađivao s Ministarstvom financija u nizu radnih skupina koje su radile na različitim krugovima poreznih reformi, kao i na modelu sustava financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave pri Ministarstvu financija.

A A A