Vijesti
19. 7. 2022.

Plenković i Carlsen otvorili veliki šahovski turnir u Zagrebu

„Šah je fascinantan sport koji okuplja milijune ljudi diljem svijeta. Činjenica da je Gari Kasparov i hrvatski državljanin najbolje doprinosi promociji šaha u Hrvatskoj i pozicioniranja našu zemlju na šahovskoj karti svijeta“ - poručio je predsjednik Vlade i HDZ-a svečano otvarajući turnir ovogodišnje serije Grand Chess Toura - „SuperUnited Croatia Grand Chess Rapid&Blitz“, koji se već treću godinu zaredom održava u glavnom gradu Hrvatske. Šahovsku elitu, koja u zagrebačkom Hotelu Westinu sudjeluju na turniru, predvodi svjetski prvak Magnus Carlsen. S njime je Plenković odigrao ceremonijalni, prvi potez.

„Velika je čast hrvatskom glavnom gradu, a i cijeloj zemlji, biti domaćinom još jednoga turnira u seriji Grand Chess Tour“ - kazao je predsjednik Plenković na svečanom otvaranju te nastavio:

- Zahvaljujući trudu i umijeću Garija Kasparova, kao i trudu organizatora i svesrdnoj potpori hrvatske Vlade, Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske turističke zajednice i drugih aktera u Hrvatskoj, ovaj je turnir postao redoviti događaj. Mislim da će brojni mladi i svi ljubitelji šaha uživati sljedećih nekoliko dana prateći vrhunske svjetske velemajstore na ovom Rapid&Blitz turniru i puno toga naučiti te vidjeti njihovu kreativnost, njihov pristup rješavanju problema, njihove fascinantne intelektualne kapacitete.

Croatia Grand Chess Tour pridonosi popularizaciji šaha u Hrvatskoj, ali i promociji naše zemlje!

Izrazio je zadovoljstvo da je među velemajstorima i hrvatski mladi velemajstor Ivan Šarić, jer to znači da je Hrvatska u grupi onih koji su među najboljima na svijetu u šahu.

Stoljetna tradicija

Podsjetio je da tradicija šaha u Hrvatskoj datira još iz 14. stoljeća:

- To je igra koja privlači mnoge mlade, koju smo na različite načine ugrađivali u hrvatski školski sustav i s kojom želimo da nam sposobnosti, vještine, a prije svega taj pristup pronalaženju rješenja kod mladih ljudi, bude nešto što će oni nositi sa sobom i u svojim karijerama, a ne samo igrajući šah.

Turnir u izazovnim vremenima

Predsjednik Plenković dodao je kako se ovaj turnir održava u izazovnim vremenima brutalne ruske agresije na Ukrajinu, koja je promijenila svijet i okolnosti, izazvala energetsku i prehrambenu krizu, inflatorne pritiske.

- Cijeli svijet vidi munjevite efekte jednoga poteza - napada na prijateljsku zemlju, članicu Ujedinjenih naroda bez ikakvoga povoda i razloga. Ono na što je Kasparov upozoravao godinama sada je postalo jasnije mnogima i mislim da je to važna poruka s današnjeg događaja, ne politizirajući pritom ni šah niti sport, ali moramo znati o tome nešto više i znati reći istinu u pravom trenutku i na pravom mjestu. S tim riječima otvaram ovaj šahovski turnir, želim puno uspjeha i puno dobrih igara, a i ugodnoga gledanja najboljih svjetskih šahista još jednom ovdje u Zagrebu.

A A A