Vijesti
21. 7. 2022.

Članstvo u europodručju učinit će Hrvatsku još otpornijom na krize, a širenje kapaciteta LNG terminala regionalnim energetskim čvorištem!

(VIDEO) Andrej Plenković na 134. sjednici Vlade RH: Hrvatska uvodi euro kao službenu valutu 1. siječnja, a fiksni tečaj konverzije iznosi 7.53450 kn. Članstvo u europodručju učinit će naše gospodarstvo otpornijim na krize i to je važan iskorak za naše društvo. Na tome smo radili dugo, sustavno i ozbiljno - Hrvatska je spremna! * Inflatorni pritisci posljedica su vanjskih utjecaja - agresije na Ukrajinu, rasta cijene energenata, hrane i sirovina te poremećaja u opskrbnim lancima. Nastavit ćemo sa svim mjerama koje imamo na raspolaganju kako bismo zaštitili naše građane. * Uz širenje kapaciteta LNG terminala i ulaganja u naftovode i plinovode, Hrvatska može postati regionalno energetsko čvorište! * Otvaranje Pelješkog mosta za promet bit će u utorak, 26. srpnja. Cijeli projekt vrijedan je 525 milijuna eura, a od toga je 357 milijuna bespovratno došlo putem EU fondova. To je suverenistički potez kojim će se konačno spojiti krajnji jug s ostatkom Hrvatske!

U uvodnom dijelu sjednice, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković osvrnuo se na niz aktualnih zbivanja.

Najveći kreditni rejting ikada

Podsjetio je da su sve tri kreditne agencije podigle investicijski kreditni rejting Hrvatske na najvišu razinu, naglasivši da je to prva izravna posljedica konačnih odluka o članstvu naše zemlje u eurozoni:

- O ovoj temi bilo je riječi i na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura, gdje su članice i članovi izvješteni o daljnjim koracima, kao i o paketu zakona koji se trenutno priprema za javno savjetovanje, nakon čega će biti prihvaćen na sjednici Vlade u kolovozu i upućeni Hrvatskom saboru na donošenje. 

Plenković na sjednici Vijeća za uvođenje eura: Ulazak u europodručje sidro stabilnosti za suočavanje s krizom

Pozvao je sve gospodarske subjekte na pristupanje Etičkom kodeksu za zamjenu kune eurom te da u kontekstu šire krize inflatornih pritisaka postupe solidarno, odgovorno i ponašaju se sukladno društvenom trenutku.

Najbolje odluke za građane i gospodarstvo

Predsjednik Plenković osvrnuo se i na situaciju s inflatornim pritiscima, energentima, gorivom i plinom. Naglasio je da je Vlada ponovno intervenirala kad je riječ o energentima, podsjetivši da je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata te je izmijenjena Uredba o visini trošarine na energente i električnu energiju:

- Zahvaljujući Vladinim intervencijama cijena benzina će iznositi 13.02 kuna po litri, odnosno smanjena je s 13.50 kuna, dok je cijena litre dizela s 13.08 kuna narasla na 13.43 kune. Sve je to puno bolje za naše građane i gospodarstvenike. Da nije bilo poteza Vlade, cijena dizela bila bi 15.70 kuna, a benzina 14.92 kune. Pomno pratimo stanje na tržištu i Vlada će, kao i cijelo ovo vrijeme djelovati agilno, adaptabilno i donositi odluke u onom trenutku koji će biti najpovoljniji za građane i gospodarstvo.

Obuzdavanje inflacije & gospodarski rast

Naveo je da je razina inflacije za lipanj 12,1 posto, što je nešto više nego u svibnju:

- Procjene HNB-a su takve da će najveća inflacija biti upravo tijekom ljeta, da bi zatim trebalo doći do smanjivanja stope. Glavna zadaća Vlade je obuzdavati inflatorne pritiske, istodobno osiguravajući gospodarski rast. Sve ovo što pratimo uzrokovano je isključivo vanjskim zbivanjima. Ovo nije do nas, do neke politike, to su posljedice globalne krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu i kada je riječ o rastu cijena energenata, ali i o rastu cijene hrane.

Nastavak Vladinih mjera

Naglasio je da će Vlada nastaviti s mjerama koje su donesene u prvom paketu vrijednom 5 milijardi kuna, koje su išle za tim da država spušta stopu PDV-a. Spomenuo je i niz aktivnosti kojima su se subvencionirali energenti kućanstvima, osobito, kazao je, onim građanima na rubu siromaštva.

Ublažavanje rasta cijena struje i plina: na snagu stupa 5 milijardi kuna vrijedan paket mjera za zaštitu standarda hrvatskih građana!

Plenković je istaknuo da će ta vrsta socijalnih transfera i dalje biti vrlo važna:

- Nastojat ćemo svim mjerama koje radimo osigurati da ove krizne situacije premostimo na način da svi ostanu na nogama, da nikome ne bude ugrožena egzistencija i da hrvatske kompanije mogu funkcionirati.

Širenje kapaciteta LNG-a

Predsjednik Vlade i HDZ-a dodao je da se uz sve to spremamo za zimske mjesece. Izvijestio je da trenutna popunjenost podzemnog skladišta plina Okoli iznosi 45 posto te da je dinamika punjenja takva da bi do 1. listopada skladište trebalo biti zapunjeno do 92 posto:

- Tu ide sve po planu. Angažirali smo HEP i oni to rade vrlo kvalitetno, a ministarstvo gospodarstva prati svaki korak u tom pogledu.

Kazao je i da su održani razgovori s predstavnicima energetskih kompanija, osobito o proširivanju kapaciteta LNG terminala, ulaganjima u plinovode Plinacra i jačanjima sposobnosti Jadranskog naftovoda:

- Vrlo je važno da sve energetske kompanije u ovoj krizi odigraju bitnu ulogu.

Uz LNG terminal i ulaganja kroz plan „RePower EU“, Hrvatska će postati energetsko čvorište za srednju Europu!

Osigurat ćemo opskrbu plinom

Predsjednik Plenković osvrnuo se i na plan štednje plina za nadolazeću zimu koji je jučer predstavila Europska komisija:

- To je jedan vrlo dobar okvirni dokument i svojevrsni orijentir za raspravu. Plan predviđa smanjenje potražnje za plinom u nadolazećim mjesecima i bitno je da ima ravnotežu između dobrovoljnih mehanizama u kojima države mogu usvojiti različite mjere. Ministar Filipović će idućeg tjedna u Bruxellesu sudjelovati na Vijeću ministara za energetiku kada će biti održana prva rasprava o ovom dokumentu.

Dodao je da Hrvatska ima Plan intervencija o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom:

- Mi ćemo taj plan dodatno ažurirati i imati spremne mjere koje će osigurati sigurnost opskrbe, a da se kućanstva zaštite na način da cijena bude prihvatljiva.

Zaštita potrošača

Najavio je da će ministar financija Marko Primorac sutra potpisati Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu, što je rezultat pregovara s bankama:

- Cilj je zaštita potrošača u ovim financijski zahtjevnim okolnostima. U suradnji Vlade, HNB-a i banaka našlo se rješenje kroz ovaj Memorandum na načelima socijalne osjetljivosti, pravičnosti, transparentnosti i informiranosti.

Funkcionalno povezivanje općina 

Premijer Plenković osvrnuo se i na jučerašnji sastanak predstavnika Vlade s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina, kojima su predstavljene odluke koje se tiču funkcionalnog povezivanja općina:

- Mislim da je taj koncept dobar. To je i dio našeg reformskog paketa u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Ministri Malenica i Primorac imat će dodatne konzultacije s vodstvima ovih organizacija. Poticaji koje Vlada predviđa kako bi ohrabrila daljnje funkcionalno spajanje, a onda eventualno i stvarno spajanje su dosta izdašni.

Nastavljamo s dijalogom i radom na ravnomjernom razvoju svih krajeva Lijepe Naše!

Spomenuo je i jučerašnji sastanak s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca:

- Imali smo dobar dijalog. Nastavit ćemo konzultirati sve aktere u hrvatskom društvu s obzirom na okolnosti s kojima se suočavamo.

Otvorenje Pelješkog mosta 26. srpnja

Predsjednik Plenković najavio je da će Pelješki most svečano biti otvoren za promet u utorak, 26. srpnja:

- To je veliki događaj za Hrvatsku! Suverenistički potez spajanja hrvatskog teritorija! Danas ćemo donijeti odluku o službenom imenu Pelješkoga mosta. Svi su pozvani na taj događaj.

Podsjetio je da je projekt izgradnje mosta dugog 2.4 kilometra s pristupnim cestama vrijedan 525 milijuna eura, od čega je 357 milijuna eura nepovratnih sredstava iz fondova Europske unije.

SVE PREMA PLANU: Pelješki most bit će otvoren 26. srpnja!

Pomažemo susjednoj Sloveniji u gašenju požara

Napomenuo je da je protupožarna sezona u mediteranskim zemljama vrlo snažna, dodavši da Hrvatska i danas šalje pomoć susjednoj Sloveniji u gašenju požara nakon jutrošnjeg razgovora sa slovenskim premijerom Robertom Golobom:

- Jutros je već poletio jedan helikopter, a za 20-ak minuta prema Sloveniji ide jedan kanader Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

A A A