Vijesti
27. 7. 2022.

Najveći EU projekt u hrvatskoj povijesti promiče prijateljstvo Hrvatske i Kine & odražava suradnju s Europskom unijom!

Potpredsjednica EK Dubravka Šuica: Pelješki most nije samo važan strateški projekt Hrvatske, on je i simbol europskih vrijednosti, solidarnosti i uzajamne potpore među članicama EU! * Kineski premijer Li Keqiang: Ovaj projekt pokazuje da zemlje različitih povijesnih i kulturnih naslijeđa mogu udružiti svoje snage u solidarnoj suradnji. Unatoč višestrukim iskušenjima, izgradnja mosta završila je po planu. To je doista zadivljujući uspjeh!

Na svečanoj ceremoniji otvorenja mosta, govor je održala predsjednica Europske komisije za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica, a okupljenima se putem videoporuke obratio i predsjednik Vlade Narodne Republike Kine Li Keqiang.

ŠUICA: Pelješki most je simbol europskih vrijednosti, solidarnosti i uzajamne potpore među članicama EU!

Pelješki most nije samo važan strateški projekt Hrvatske, on je i simbol europskih vrijednosti, solidarnosti i uzajamne potpore među članicama EU. Zajedno s cijelom cestovnom infrastrukturom čini najveći projekt ikad financiran u Hrvatskoj i jedan od najvećih projekata Europske unije posljednjih godina u iznosu od 357 milijuna eura. Pelješki most najbolje je rješenje za povezivanje juga s ostatkom Hrvatske, a njegova izgradnja rezultat je ogromnog angažmana i predanog rada. Čestitam svima koji su na bilo koji način doprinijeli ostvarenju ovoga projekta!

LI KEQIANG: Pokazali smo da zemlje različitih povijesnih i kulturnih naslijeđa mogu udružiti svoje snage u solidarnoj suradnji!

Projekt Pelješkog mosta pokazuje da zemlje različitih povijesnih i kulturnih naslijeđa mogu udružiti svoje snage u solidarnoj suradnji i postići efekt da jedan plus jedan može biti više od dva. Osim promicanja prijateljstva Kine i Hrvatske, ovaj projekt odraz je suradnje Kine i Europske unije. Još prije tri godine, prilikom mog posjeta lijepoj Hrvatskoj, premijer Plenković i ja smo zajedno, pod kišom, obišli gradilište Pelješkog mosta i zajedno pritisnuli dugme zabijača stupova za glavni stup mosta. Od tada, unatoč višestrukim iskušenjima kao što su loše vremenske prilike, epidemija COVID-19 i potresi, izgradnja mosta je uz savladavanje mnogih poteškoća završila po planu i on se može pustiti u promet. To je doista zadivljujući uspjeh! Čestitam Vladi RH i hrvatskom narodu!

Posjet premijera Lija Keqianga od prekretničkog je značaja za odnose Hrvatske i Kine!

A A A