Vijesti
28. 7. 2022.

Iz Karlovca: Nastavljamo ulagati u prometnu povezanost - Modernizacija željeznice pridonosi jačanju Hrvatske kao prometnog čvorišta!

PVRH Andrej Plenković: Potpisan je ugovor o rekonstrukciji i izgradnji kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac - Karlovac u vrijednosti od 2.72 milijardi kn, uz 85% sufinanciranje EU! Ovi projekti pridonose gospodarskom razvoju, boljoj povezanosti, a u konačnici i jačanju Hrvatske kao prometnog čvorišta! Željeznički promet u svijetu jedan je od najsigurnijih i najbržih. Važno je da budemo dio tih mreža.

Desetljeće ulaganja u željeznice!

Predsjednik Plenković je u Karlovcu, u prigodi potpisivanja ugovora, naglasio da će konkurentnost Luke Rijeka i njezine povezanosti s tržištima srednje Europe biti povećana nakon izgradnje drugog kolosijeka na spomenutoj pruzi, a posebno kada bude modernizirana cijela pruga Zagreb GK - Rijeka, na trasi nizinske pruge mediteranskog koridora:

- HŽ Infrastruktura već radi na daljnjim dionicama od Karlovca do Oštarija, od Oštarija do Škrljeva i od Škrljeva do Rijeke. Važno je da željeznička infrastruktura ide u korak s vremenom. Željeznički promet u svijetu jedan je od najsigurnijih i najbržih i bitno je da budemo dio tih mreža. Desetljeće koje je pred nama bit će desetljeće ulaganja u željezničku infrastrukturu!

Nastavljamo raditi na što kvalitetnijem prometnom povezivanju - U sljedećem desetljeću investirat ćemo oko 3 mlrd. € u željezničku infrastrukturu!

Još jedan veliki EU projekt!

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je projekt rekonstrukcije pruge i gradnje drugog kolosijeka 85% sufinanciran iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020“:

- Ovo je samo dio velikog investicijskog ciklusa u prometnu infrastrukturu, u koju se ulaže oko 25 milijardi kuna! U vrijeme ove Vlade otvorene su tri zračne luke, pokrenute velike investicije u luke na Jadranu, u Zagrebačku obalu i njezino koncesioniranje za Riječku luku. Sada slijedi desetogodišnje ulaganje u željeznicu vrijedno 3,5 milijardi eura!

PLENKOVIĆ: Žao mi je Milanovića!

Odgovarajući na pitanja novinara nakon potpisivanja ugovora, predsjednik Vlade i HDZ-a osvrnuo se i na kritiku predsjednika RH Milanovića oko plana uštede energije, koji je rekao „ako ćete staviti klimu na 25, onda je radije prodajte Romima. Klima ne radi na 25“:

- To je rekao? Pa nije valjda to rekao? Ja se nadam za njega da to nije rekao. Malo mi ga je onda žao. Mislim da nije baš najmudrije da predsjednik države tako nešto kaže o Romima koji su manjina u Hrvatskoj.

Predsjednik koji vrijeđa…

Novinare je zanimalo premijerovo mišljenje o Milanovićevim izjavama oko sazivanja sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

„Ja sam njemu pisao za sjednicu VNS-a još 24. veljače. Otad je prošlo jako puno vremena, a od njega - ni pisma, ni razglednice. On je u međuvremenu više puta brutalno izvrijeđao visokog predstavnika Schmidta, pola susjednih zemalja i veliki broj zemalja u međunarodnoj zajednici koji su naši partneri“ - kazao je Plenković.

… i minira sve ono što je dobro

Dodao je kako Milanović minira sve konstruktivno što Vlada radi:

- Ako nas misli zvati da se bavimo međunarodnim odnosima i vanjskom politikom kako on to radi, onda ne bi bilo ni ovog današnjeg ugovora od 2.7 milijardi kuna za željeznicu, niti bi bilo eura, niti Schengena, niti pregovora o članstvu u OECD.

Milanović je štetočina kakvu Hrvatska nije vidjela, a Pelješki most najbolji primjer koristi hrvatskog članstva u EU!

Borimo se za ravnopravnost Hrvata i europsku BiH!

Na upit novinara, osvrnuo se i na stanje u Bosni i Hercegovini:

- Mi ćemo nastaviti naš dijalog. Smatram da je ovo što je donio g. Schmidt malo i nedovoljno. Nije dobro ako je odustao od dijela svog paketa o izmjenama Ustava Federacije koji je najavio. Trebaju se ispraviti nepravde prema Hrvatima u BiH za koje su odgovorni njegovi prethodnici. Ako ima neka zemlja koja pomaže BiH na europskom putu, onda je to Hrvatska. Ako postoji ijedan narod u BiH koji je izvorno reformski i europski orijentiran, onda je to hrvatski narod!

Želimo da visoki predstavnik u BiH nastavi onim dobrim smjerom kojim je bio započeo, ne obazirući se na neprimjerene pritiske iz Sarajeva i Milanovićeve uvrede!

Još jednom je osudio izjave Bakira Izetbegovića:

- Loše. Katastrofalno. Kakvo „prebrojavanje“? Je li to priprema za rat? Ta retorika potpuno je neprihvatljiva!

A A A