Vijesti
29. 7. 2022.

Nijedna Vlada nije kao naša toliko brinula o razvoju Istarske i Primorsko-goranske županije!

(PHOTO) „Otkad smo preuzeli odgovornost za upravljanje Hrvatskom, pokazali smo koliko nam je stalo do razvoja ovih dviju županija! Vodimo odgovornu politiku koja u krizi čuva radna mjesta i stvara uvjete za gospodarski rast! Kao što u godini isporuke ostvarujemo nacionalne strateške ciljeve poput europodručja, Schengena i otvaranja Pelješkog mosta, tako će naša Vlada i dalje biti partner u realizaciji ključnih projekata u prometu, zdravstvu, turizmu i svemu onom što je važno za dobrobit žitelja ovoga dijela Lijepe Naše!“ - poruka je predsjednika Andreja Plenkovića sa sastanaka s istarskim i primorsko-goranskim HDZ-om u Svetom Petru u Šumi i Rijeci.

Predsjednik Vlade i HDZ-a posjetio je Istarsku županiju.

Izgradnja 2. cijevi tunela Učka

Najprije je obišao radove na izgradnji druge cijevi tunela Učka, projekt vrijedan 200 milijuna eura izrazito važan za propulzivnost prometa iz Istre prema Rijeci i dalje prema Zagrebu.

„Zadovoljni smo kako napreduju radovi! Ovaj projekt iznimno je važan za prometno integriranje i gospodarski razvoj Istre! Većina radnika koji su na gradilištima su iz hrvatskih tvrtki, njih 500-tinjak. Ovakav je model financiranja i suradnje s tvrtkom Bina Istra zaista dobar i koristan. Izrazito je važna i izgradnja brze ceste do Matulja, čime će biti omogućen četverotračni promet sve od mađarske granice do Pule. Tako će Istarski ipsilon biti kompletiran, i to po najvišim prometnim standardima! Istra ima 2% više dolazaka i noćenja nego rekordne 2019. godine, a čak 90% turista koji dolaze ovdje koristi Istarski ipsilon. Stoga nastavljamo raditi na njegovu razvoju!“ - poručio je predsjednik Plenković.

Pelješki most, omiška obilaznica, tunel Učka, Istarski ipsilon & autocesta Zagreb-Sisak!

Osiguravanje vodoopskrbe

Nakon obilaska radova na tunelu Učka, posjetio je Buzet. Poručio je da će Vlada nastaviti podupirati razvojne projekte.

Ondje je obišao Istarski vodovod i posjetio izvorište Sveti Ivan:

- Zbog hidroloških prilika, intervenirat će Hrvatske vode kako bi se iz akumulacije Butoniga osigurale dodatne količine vode za vodoopskrbu u Istri.

Potpora aktivnostima Uljanika & ulaganje u zdravstvo

Nakon Buzeta, predsjednik Plenković posjetio je Pulu. Održao je sastanak sa županom i gradonačelnikom te obišao brodogradilište Uljanik i Opću bolnicu:

- Prije četiri godine naša je Vlada isplatila 4.5 milijarde kuna naslijeđenih potraživanja. Od tada vrlo racionalno i kontrolirano podupiremo aktivnosti 3. maja i Uljanika, ali ne na način da se dođe u istu vrstu nedozvoljenoga položaja kao ranije, nego se podržavaju oni projekti koji su financijski rentabilni i omogućavaju zaposlenost i dobre poslovne rezultate.

Istaknuo je još i da je Vlada u proteklih nekoliko godina u Opću bolnicu Pula investirala skoro 900 milijuna kuna, koja je i najveći poslodavac u Istri s obzirom da u njoj radi preko 1350 ljudi:

- Nova, moderna zdravstvena ustanova središnja je točka za 250.000 ljudi, a u sezoni i za više od pola milijuna. Ravnateljici dr. Ireni Hrstić i djelatnicima Opće bolnice zahvalni smo na požrtvovnom radu tijekom pandemije koronavirusa i brizi koju iskazuju za pacijente.

Iz Pule: Naša Vlada snažno je stala iza Istre - što smo i dokazali nikad izdašnijim ulaganjima & nikad većim brojem projekata!

Digitalna transformacija Hrvatske

Nakon Pule - Vodnjan. Predsjednik Plenković sastao se s čelnicima Infobipa, IT kompanije koja se ubrzano širi na svjetska tržišta:

- Razgovarali smo o partnerstvu s Vlade u nizu projekata koji će pridonijeti digitalnoj transformaciji Hrvatske.

Potom je u Kanfanaru predsjednik Vlade i HDZ-a posjetio tvornicu BAT, čija je proizvodnja izuzetno važna za istarsko gospodarstvo:

- Pozdravljamo značajna ulaganja od 600 milijuna kn koja pridonose razvoju visoke tehnologije, povećanju izvoza i stvaranju novih radnih mjesta!

Pokazali smo koliko nam je stalo do razvoja ovoga dijela Hrvatske!

Predsjednik Plenković održao je sastanak s HDZ-om Istarske županije u Svetom Petru u Šumi, a nakon posjeta Istri, u Rijeci je se sastao i s HDZ-om Primorsko-goranske županije.

„Pokazali smo koliko nam je stalo do razvoja ovoga dijela Hrvatske! Kao što u godini isporuke ostvarujemo nacionalne strateške ciljeve poput europodručja, Schengena i otvaranja Pelješkog mosta, tako će naša Vlada i dalje biti partner u realizaciji ključnih projekata u prometu, zdravstvu, turizmu i svemu onom što je važno za dobrobit žitelja ovoga kraja!“ - poručio je.

A A A