Vijesti
5. 8. 2022.

Pobijedili smo u Domovinskom ratu zahvaljujući zajedništvu hrvatskoga naroda i hrabrosti naših branitelja!

Ministar Tomo Medved: VRO „Oluja“ bila je kruna svih bitaka u Domovinskom ratu. Kruna ostvarenja tisućljetnog sna o neovisnosti Hrvatske! Cijela zemlja iskazuje duboku zahvalnost svima koji su dali doprinos u obrani i oslobađanju Domovine. Odnos prema hrvatskim braniteljima mora biti iskren ne samo danas, nego i kroz cijelu godinu. Onako kako oni to i zaslužuju. Tim se načelom naša Vlada vodi otkad smo preuzeli odgovornost za upravljanje zemljom. Srbija se konačno mora suočiti sa svojom prošlosti. Onako kako su branitelji hrabro i odlučno branili Hrvatsku, tako će naša Vlada snažno braniti istinu o Domovinskom ratu!

U izjavi za HTV, potpredsjednik Vlade i zamjenik predsjednika HDZ-a istaknuo je VRO „Oluju“ kao krunu svih bitaka u Domovinskom ratu.

Hrvatski je narod u najtežim trenucima agresije pokazao svoju nepokolebljivost i zajedništvo, ostvarivši tisućljetni san o slobodnoj državi!

Dodao je kako je i prije te veličanstvene operacije postojao čitav niz akcija manjeg ili većeg intenziteta:

- Posebno ću izdvojiti 1991. godinu i sva stradanje u obrani uslijed velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku. Zato su danas naše misli i molitve s obiteljima koje su izgubile svoje najmilije i svim hrvatskim braniteljima.

Hrabrost i odlučnost hrvatskih branitelja

Poručio je da je Hrvatska pobijedila u Domovinskom ratu zahvaljujući zajedništvu hrvatskoga naroda i hrabrosti naših branitelja:

- Cijela Hrvatska iskazuje duboku zahvalnost svima koji su dali doprinos u obrani i oslobađanju Domovine. Odnos prema hrvatskim braniteljima mora biti iskren ne samo danas, nego i kroz cijelu godinu, onako kako oni to i zaslužuju. Tim se načelom naša Vlada vodi otkad smo preuzeli odgovornost za upravljanje Hrvatskom, kroz sve ono što činimo i kroz čitav niz konkretnih mjera, pogotovo kroz partnerski odnos.

Srbija se mora suočiti sa svojom prošlosti

Istaknuo je da je Hrvatska vodila pravedni i oslobodilački Domovinski rat:

- Hrvatska je bila žrtvom velikosrpske Miloševićeve politike uz pomoć JNA i dijela pobunjenih Srba u Hrvatskoj. Nažalost, svjedočimo pokušajima iskrivljavanja povijesnih činjenica. Naš poziv prema našim susjedima je da se suoče sa svojom prošlosti, da se suoče sa svojom ulogom u toj brutalnoj agresiji prema Hrvatskoj i usmjere u pravcu normalizacije odnosa, poglavito ako govorimo o Srbiji, da daju doprinos u pronalasku nestalih osoba, da procesuiraju počinitelje teških kaznenih djela ratnog zločina, da prihvate činjenicu da su na teritoriju Srbije organizirali logore gdje su na silu odvodili hrvatske ljude. Nažalost, još uvijek svjedočimo da kod njih nije prisutna ta težnja i napor. Onako kako su hrvatski branitelji hrabro branili Hrvatsku, tako će ova Vlada snažno braniti istinu o Domovinskom ratu.

Pobjeda u „Oluji“ bila je odlučujuća u ostvarenju hrvatske težnje za samostalnosti - Nikome nećemo dopustiti da dovodi u pitanje pravedni i obrambeni karakter Domovinskog rata!

Ostvarena težnja za neovisnosti Hrvatske

„Danas trebamo biti ponosni na sve što smo zajedno tada učinili. Očuvajmo to zajedništvo i jedinstvo - to je naša najveća snaga! Izvjesimo ponosno hrvatske stjegove i proslavimo današnji dan dostojanstveno, onako kako to zaslužuju naši hrvatski branitelji i Domovinski rat! Čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!“ - poručio je ministar hrvatskih branitelja.

A A A