Vijesti
7. 8. 2022.

Sinjska alka - simbol slavne hrvatske povijesti & junaštva Cetinske krajine!

(PHOTO) „Nakon napete završnice, iskrene čestitke slavodobitniku Frani Ivkoviću, kao i svim natjecateljima i Viteškom alkarskom društvu Sinj koji vjerno čuvaju ovu krasnu tradiciju!“ - poručio je predsjednik Andrej Plenković nakon 307. Sinjske alke. Uoči natjecanja, obišao je novoizgrađeni Veteranski centar u Sinju, vrijedan 56.3 milijuna kuna i financiran s 85% bespovratnih EU sredstava, površine 4.800 četvornih metara i sa 130 ležajeva. „Naša je moralna obveza i trajna zadaća skrbiti o herojima koji su podnijeli najveću žrtvu za samostalnu Hrvatsku! I to radimo od početka mandata“.

„Zadovoljstvo je biti na 307. izdanju Sinjske alke, koja simbolizira slavnu hrvatsku povijest i koja je spomenik junaštva Cetinske krajine. Lijepo je vidjeti ovoliko ljudi koji svake godine dolaze kako bi zajedno sa Sinjankama i Sinjanima njegovali našu baštinu. Svima želim krasno popodne, a alkarima sigurnu ruku i oko sokolovo!“ - poručio je pak premijer Andrej Plenković uoči viteškog natjecanja u Sinju, gdje je obišao Veteranski centar, na kojem su građevinski radovi završeni početkom srpnja:

- Centar se upravo oprema. Vjerujemo da će se na ovom mjestu već od listopada pružati rehabilitacijske i socio-psihološke usluge za hrvatske branitelje, zahvaljujući kojima danas i živimo u slobodi.

Završeni radovi na Veteranskom centru u Sinju, projektu vrijednom 56.3 milijuna kuna!

Trajna zahvalnost hrvatskim braniteljima

Dodao je da je naša moralna obveza i trajna zadaća skrbiti o herojima koji su podnijeli najveću žrtvu za samostalnu Hrvatsku:

- I to radimo od početka mandata naše Vlade, od donošenja jedinstvenog zakona o njihovim pravima, kojim smo ispravili mnoge nepravde i popunili 'praznine', pa sve do otvaranja centara poput ovog.

Pobjeda u „Oluji“ bila je odlučujuća u ostvarenju hrvatske težnje za samostalnosti - Nikome nećemo dopustiti da dovodi u pitanje pravedni i obrambeni karakter Domovinskog rata!

4 veteranska centra u Hrvatskoj

PPVRH i ministar hrvatskih branitelja general Tomo Medved napomenuo je da se privode kraju radovi i na veteranskim centrima u Daruvaru i Petrinji:

- Uz onaj koji je u lipnju otvoren u Šibeniku, dakle, Hrvatska će uskoro imati četiri ovakva centra, ukupno vrijedna 339 milijuna kuna. Svi su s 85% financirani iz EU proračuna, a braniteljske zadruge i OPG-ovi uključit će se u njihovu opskrbu hranom. U Sinju će se pritom zaposliti 30-ak osoba.

Pobijedili smo u Domovinskom ratu zahvaljujući zajedništvu hrvatskoga naroda i hrabrosti naših branitelja!

Nakon obilaska Veteranskog centra, predsjednik Plenković susreo se s fra Marinkom Vukmanom, gvardijanom Samostana Čudotvorne Gospe Sinjske, te je sudjelovao na Vojvodinu prijemu u Alkarskim dvorima.

JEFTINIJA GORIVA, LICEMJERNI BULJ & MRŽNJA IZ BEOGRADA

PVRH/PHDZ odgovarao je i na pitanja okupljenih novinara. Donosimo ključne naglaske, počevši od dobre vijesti za sve hrvatske vozače:

O novim cijenama benzina & dizela

Sutra ćemo na telefonskoj sjednici Vlade RH odrediti nove cijene goriva - osjetno će pasti! Benzin će pojeftiniti na 11.30 kune po litri, dok će dizel biti 12.14, a plavi dizel 8.50 kuna. Da nema naših mjera i agilnog djelovanja, prosječni rezervoar benzina bio bi skuplji 94, a dizela 117 kuna.

O Srbiji zaostaloj u prošlosti

Sramotne uvrede, neprimjerene poruke koje su o Oluji uputili pojedini dužnosnici iz Srbije pune su mržnje i primitivizma. Pozivam ih da malo sazriju, jer izgledaju kao da su „zapeli“ u vremenu od prije 30 godina. To bi bilo dobro za njih same i za sve oko Srbije. Hrvatska je članica Europske unije i NATO-a, u kojoj su nacionalne manjine dio vlasti.

O Vladinim projektima u Sinju

Sinjski gradonačelnik tvrdi da ga „bojkotiramo“? Drago mi je da se Miro Bulj hvali projektima naše Vlade. Neki dan nas je toliko nahvalio da sam računao da ne treba ponavljati da u Sinju, primjerice, ide aglomeracija - vrijedna gotovo 500 milijuna kn! Ili da smo dovršili radove na Veteranskom centru koji će se otvoriti do listopada, ili da smo uložili kojih 70 milijuna kuna za socijalnu skrb u Sinju, da se grade kružni tokovi, ceste...

O preminulom Matijaniću

Izražavam sućut obitelji, kolegama i bližnjima novinara Vladimira Matijanića. Užasno je kad netko premine tako mlad - jedino što u ovom trenutku mogu reći jest to da se sve treba ispitati. Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je temeljitu istragu, a i DORH provodi izvide.

A A A