Vijesti
26. 8. 2022.

Hrvatski piloti, naši heroji, mogu biti mirni - Iskoristit ćemo sve mehanizme kako bismo ih zaštitili!

U Banskim dvorima s četvoricom pilota iz Oluje. PPVRH Tomo Medved: „Možete se osjećati sigurno, jer RH nikad neće dopustiti da vaša sloboda i prava budu ugroženi zbog politički motiviranog procesa i provokacije. Srbija se mora suočiti sa svojom prošlošću i odgovornošću za agresiju i zločine velikosrpskog režima. Legitimitet i opravdanost Domovinskog rata i Oluje potvrdio je pravomoćnim presudama i Haški sud“. Ministar Ivan Malenica: „Nećemo dopustiti izdavanje međunarodne tjeralice. Naši piloti mogu biti mirni i jer je njihova savjest čista, za razliku od onih koji ih pokušavaju progoniti u montiranim procesima“.

U povodu politički motiviranih i montiranih optužnica iz Srbije, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica održali su u Banskim dvorima sastanak s četvoricom pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz Oluje. Drugi je to sastanak koji su predstavnici Vlade RH, nakon onog u lipnju, održali s njima.

Odbacivanje srbijanskih 'optužnica', zaštita standarda građana, povećanje mirovina & saniranje šteta od tuče!

I dalj bez službene informacije

Kako se navodi u priopćenju Vlade RH, na sastanku je istaknuto da Hrvatska od nadležnih srbijanskih tijela NIJE zaprimila službenu informaciju o podizanju ili potvrđivanju optužnica protiv pilota HRZ-a i hrvatskih branitelja.

Ni sami piloti, kojima srbijanska tijela na teret stavljaju navodna kaznena djela, nisu obaviješteni o pokretanju kaznenog postupka, niti su u bilo kojoj fazi kaznenog postupka ispitani, niti je traženo njihovo ispitivanje putem nadležnih tijela Republike Hrvatske.

Ne damo na svoje pilote i Oluju - Od Srbije očekujemo da poštuje međunarodne standarde!

Srbija krši međunarodno pravo

Razgovarajući o daljnjim radnjama i aktivnostima - nastavlja se u priopćenju - PPVRH Medved naglasio je da će hrvatska država i njezine institucije, a osobito hrvatska Vlada, iskoristiti sve mehanizme koji su joj na raspolaganju da učinkovito zaštiti hrvatske pilote.

Kazao je i da Srbija ne poštuje osnovna načela pravosudne suradnje te da provodi radnje protivne vladavini prava i međunarodnom pravu. Poručio je hrvatskim pilotima da su oni heroji Domovinskog rata te da se mogu osjećati sigurno, jer Hrvatska nikad neće dopustiti da njihova sloboda i prava budu ugroženi zbog politički motiviranog procesa i provokacije Srbije.

Suočavanje s prošlošću & odgovornošću za agresiju

Na sastanku je naglašeno, također, da se Srbija mora suočiti sa svojom prošlošću i odgovornošću za agresiju i zločine velikosrpskog režima.

Domovinski rat i Vojno-redarstvena operacija Oluja imali su oslobodilački karakter, čiji je legitimitet i opravdanost potvrdio pravomoćnim presudama i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju - zaključuje se u priopćenju iz Banskih dvora.

Hrvatska, kao žrtva velikosrpske agresije, vodila je pravedni, obrambeni & oslobodilački rat! I dalje ćemo nepokolebljivo štititi tu povijesnu istinu!

MALENICA: Nećemo dopustiti izdavanje međunarodne tjeralice

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica: „Naši piloti mogu biti mirni, nećemo dopustiti izdavanje međunarodne tjeralice. Vlada RH iskoristit će sve mehanizme zaštite te im pružiti punu pravnu podršku. Mogu biti mirni i jer je njihova savjest čista, za razliku od savjesti onih koji ih pokušavaju progoniti u montiranim procesima“.

PLENKOVIĆ: Ne dolazi u obzir!

I predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković, na upit novinara tijekom posjeta Rijeci, komentirao je političke optužnice iz Srbije:

„Ponovit ću - to je pitanje u Srbiji politički motivirano i orkestrirano. Hrvatskim pilotima neće se dogoditi ništa, neće biti ugroženi, ni danas, ni sutra, ni za pet, ni za deset godina. Bit će u Hrvatskoj, živjet će tu mirnim životom, neće od heroja obrambenog Domovinskog rata postati optuženici. To ne dolazi u obzir! Vlada će im pomoći u svemu što bude trebalo“.

A A A