Vijesti
13. 9. 2022.

Pozivamo sve pripadnike hrvatske manjine da se na Popisu stanovništva u Srbiji slobodno izjasne i potvrde svoju pripadnost!

„ZNAM TKO SAM“ - KAMPANJA HRVATA U SRBIJI. Uoči izbora u Hrvatskom nacionalnom vijeću (HNV), najvišem predstavničkom tijelu Hrvata u Republici Srbiji, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova i predsjednicu HNV-a Jasnu Vojnić te im izrazio punu podršku.

Premijer Plenković pozvao je sve pripadnike hrvatske manjine da se na Popisu stanovništva u Srbiji slobodno izjasne i potvrde svoju pripadnost.

Hrvatska zajednica u Srbiji je priznata nacionalna manjina koja ima svoju političku stranku DSHV (zastupljenu u Narodnoj skupštini), Hrvatsko nacionalno vijeće kao predstavničko tijelo, dvije profesionalne institucije, razvijeno školstvo i više od 50 udruga kulture.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izabran za zastupnika u Narodnoj skupštini Srbije

Prema Popisu iz 2011. godine, u Srbiji je bilo 57.900 Hrvata, 12.000 manje nego deset godina prije. Prema još uvijek važećim podacima, Srbija ima oko 7.2 milijuna stanovnika, a udio Hrvata iznosi 0.81 posto.

Politička, moralna i financijska pomoć Hrvatima

Uoči Popisa stanovništva u listopadu, Žigmanov i Vojnić u Zagrebu su se sastali i s državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonkom Milasom.

„Iznimno je važno da hrvatska zajednica u Srbiji izađe na popis stanovništva i da jasno pokaže svoju pripadnost hrvatskom narodu“ - poručio je Milas nakon sastanka.

Dodao je da je politička, moralna i financijska potpora Vlade Hrvatima u Srbiji - nedvojbena.

Lideri Hrvata iz BiH, Srbije i Crne Gore na XIX. Općem saboru HDZ-a: Hvala predsjedniku Plenkoviću & Vladi RH na svemu što čine za nas!

Više Hrvata na Popisu - bolji položaj u državi

Predsjednica HNV-a Vojnić upozorila je da je na popisu 2011. u Srbiji bilo više od 300.000 Jugoslavena, Bunjevaca, neizjašnjenih i ostalih, a da su većina tih zapravo - Hrvati:

- Nažalost, Hrvate se u medijima najčešće prikazuje u negativnom kontekstu, što među njima razvija strah. Pa se ne izjašnjavaju o nacionalnoj pripadnosti. Zato je jako važno i da predstavnici vlasti RH upute jednoznačnu poruku da se jasno i hrabro izjasnimo kao Hrvati i da nas na predstojećem popisu bude što više. To nije samo statistički podatak, o tom broju će u idućih deset godina ovisiti naš položaj.

Kampanja „Znam tko sam“

Predsjednik DSHV-a Žigmanov također je izdvojio da su Hrvati u Srbiji negativno stigmatizirana zajednica:

- Stoga je vodstvo hrvatske manjine nedavno pokrenulo kampanju „Znam tko sam“. Radimo kampanju da se građani hrvatske nacionalnosti ponosno, odlučno i smjelo na popisu izjasne da su Hrvati po nacionalnosti, da im je materinski jezik hrvatski i da su, ako su vjernici, pripadnici Rimokatoličke Crkve.

Nastavak suradnje za bolji položaj hrvatske manjine u Srbiji & potpora kandidatkinji za hrvatsku članicu Predsjedništva BiH Borjani Krišto!

A A A