Vijesti
15. 9. 2022.

3 Vladine odluke: 1. Sav plin koji proizvodi INA ostaje u RH. 2. Limitira se prodajna cijena domaćeg plina. 3. INA mora maksimalno povećati proizvodnju plina

Ministar gospodarstva Davor Filipović: Sve količine plina proizvedene u Hrvatskoj moraju se prodati HEP-u, i to po zakonski najnižoj mogućoj cijeni - koja je pet puta niža od trenutačne cijene na burzama. HEP će ga potom distribuirati građanima i institucijama. Plin tu mora ostati za potrebe naših škola, bolnica, dječjih vrtića, domova, kućanstava... Snažni su to potezi Vlade RH! MOL ne može spriječiti provedbu naših odluka.

Naložili smo INA-i da ove i sljedeće godine poveća proizvodnju prirodnog plina za najmanje 10% u odnosu na ono što je planirala, a i ograničili smo cijenu domaćeg plina. Sav plin proizveden u Hrvatskoj ostaje u našoj zemlji - izvijestio je ministar gospodarstva i održivog razvoja izv. prof. dr. sc. Davor Filipović nakon sjednice Vlade RH.

Niže cijene goriva i ukapljenog plina u bocama, potrošačka košarica pojeftinila za 30 posto!

Informirat ćemo MOL o našim odlukama

Ministar Filipović je napomenuo da Vlada ove odluke nije dogovorila s MOL-om, „no Mađari ne mogu spriječiti njihovu provedbu“:

- Odluke su donijete temeljem hrvatskih zakona i na prijedlog Kriznog tima za sigurnost opskrbe plinom. O njima ću informirati predstavnike MOL-a. Uostalom, sve sam im to najavio prošlog tjedna.

Slušajući oporbu & čitajući neke medije, ispada da u Ini uopće nema Mađara!

Gotovo šest puta niža cijena plina

Otkrio je da će INA sav domaći plin prodavati HEP-u, koji će ga potom distribuirati, i to po trenutačno najnižoj cijeni koju je odredila HERA, a to je za građanstvo 41 euro po megavatsatu:

- O snazi toga Vladina poteza najbolje govori podatak da današnja cijena plina na burzi iznosi 227 eura po megavatsatu. Gotovo je šest puta veća.

Osim želje za kaosom, oporba nema ništa zajedničko. A za razliku od nje, tražimo smjenu svih članova Uprave Ine, pa tako i onih koje je postavio MOL!

Promjena lošeg modela korporativnog upravljanja

Što se tiče budućeg funkcioniranja INA-e, ponovio je jasni stav naše Vlade:

- Tražimo smjenu cijele Uprave. S obzirom na razmjer afere, smatramo da je i MOL-u u interesu promjena lošeg modela korporativnog upravljanja.

Upravo se preispituju svi ugovori koji su kompaniji potpisani unazad nekoliko godina, čekamo rezultate te izvanredne revizije - zaključio je Davor Filipović.

MOL? Ovako ne može dalje! A oporba predvođena posrnulim Grbinom? Opet neće uspjeti!

A A A