Vijesti
16. 9. 2022.

Obezglavljenu, jalovu oporbu povezuje jedino mržnja prema HDZ-u & nekritička želja za dolaskom na vlast po svaku cijenu!

(VIDEO) PHS Gordan Jandroković za Dnevnik HTV-a: Tko je lider oporbe? Čim me to pitate, znači da ga - nema! O ljevici dovoljno svjedoči primjer Zagreba: vode međusobne ratove dok su im građani u drugom planu. A tzv. desnica? Pokazala je što zna i može na propalom prosvjedu ispred HDZ-a. * Imam drukčije spoznaje nego Milanović o paramilitarnim skupinama. Informiran sam i od MUP-a i od SOA-e, radi se o radikaliziranim pojedincima koji se umrežavaju. Dobio sam bilješke na uvid, no o njima ne smijem govoriti. Očito je da tu postoji više od onog što smo za sada (samo) vidjeli.

U povodu početka jesenskog zasjedanja, predsjednik Hrvatskog sabora gostovao je u središnjem Dnevniku HTV-a. S njim je razgovarao urednik Branko Nađvinski.

Donosimo ključne poruke iz intervjua s Gordanom Jandrokovićem:

O ODGODI „AKTUALCA“ & GOVORU MRŽNJE

Nakon što sam dobio informaciju da predsjednik Vlade RH Andrej Plenković zbog COVID-a neće moći sudjelovati na aktualnom prijepodnevu, ponudio sam zastupničkim klubovima da ili postavljaju pitanja ministrima ili da odgodimo „aktualac“ do povratka premijera.

Očekivao sam da će oporba, zbog interesa javnosti, odabrati prvu opciju. Ali, kao i mnogo puta do sada, oporba povlači pogrešan potez: odbija aktualno prijepodne i kreće s uvredama, teškim riječima i kvalifikacijama koje su na granici govora mržnje te nedokazanim optužbama na račun Vlade RH.

O „KVISLINZICI“ KATARINI PEOVIĆ

Gospođa Peović koristila se izrazom „kvislinška vlada“. Quisling je jedan od najvećih izdajica u povijesti ljudskog roda, koji je završio tako da su ga norveške vlasti nakon 2. svjetskog rata strijeljale. Dakle, tu se radi o neprimjerenom izričaju, o govoru mržnje. Zato sam postupio oštro.

Prvo sam zastupnici dao opomenu, ali ona je i dalje vikala „vi ste kvislinzi!“. A uzela si je to za pravo iako, primjerice, jedina u Hrvatskom saboru NIJE glasovala za Deklaraciju o podršci Ukrajini. Prema njezinim „kriterijima“, nije li ona sama izdajica, nije li ona „kvizling“? No mi je nismo tako nazivali.

Hrvatski sabor usvojio Deklaraciju o Ukrajini sa 133 glasa za i 1 suzdržanim

Što se tiče ostalih opomena, davao sam ih zato što zastupnici nisu poštovali Poslovnik. Jednaki broj dao sam predstavnicima i vladajuće većine i oporbe.

O RADIKALIZACIJI DRUŠTVA

Predsjednik države tvrdi da u Hrvatskoj ne postoje paramilitarne skupine. Imam, međutim, drukčije spoznaje od njega. Izdvojio bih dva konkretna nedjela. Prvi je napad na Markovu trgu 2020. godine, kada je teško ranjen hrvatski policajac koji je čuvao zgradu Vlade, a napadač je počinio samoubojstvo. Drugi je slučaj 17-godišnjaka koji je na nedavnom prosvjedu ispred Središnjice HDZ-a uhvaćen s Molotovljevim koktelima i drugim oružjem.

Vodstva MOST-a & DP-a ne mogu se „oprati“ od odgovornosti za fijasko prosvjeda, ali i za huškanje, zazivanje kaosa & pozive na rušenje!

Prema onome što sam informiran i od MUP-a i od SOA-e, radi se o radikaliziranim pojedincima koji se umrežavaju. Kao predsjednik Hrvatskog sabora, o tome sam dobio bilješke na uvid, no o njima ne smijem govoriti. Očito je da tu postoji više od onog što smo za sada (samo) vidjeli.

O ZEKANOVIĆU U PARLAMENTARNOJ VEĆINI

Gospodin Zekanović vrlo je jasno kazao da niti je što tražio, niti je što dobio, nego da se odlučio prema zdravom razumu. Mislim da je to jako dobar odgovor - koji pokazuje kakva je razlika između vladajuće većine i oporbe.

O RAZJEDINJENOJ OPORBI

Pitate me tko je lider oporbe? Samo to pitanje pokazuje da ga - nema. Oporba je razjedinjena, povezuje ih jedino velika mržnja prema HDZ-u. Što i ne kriju. Isto tako, povezuje ih nekritična želja da po svaku cijenu dođu na vlast. To se na ljevici vidi na primjeru Zagreba, gdje vode međusobne ratove, dok su im građani u drugom planu. Tzv. desnica pokazala se pak skupom ispred HDZ-a.

Na prosvjedu smo vidjeli tko je „alternativa“ HDZ-u zdesna, a sukobi SDP/Možemo pokazali su kako izgleda „alternativa“ slijeva!

A A A