Vijesti
16. 9. 2022.

Milanović ili nije pročitao izvješće SOA-e o ekstremizmu u Hrvatskoj, ili ga ne razumije, ili svjesno manipulira

Mario Kapulica, potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost: Nema ničeg disonantnog između izvješća i poruka premijera Plenkovića. Razvidno je da postoje grupacije koje iskazuju spremnost na nasilne akcije protiv nositelja državne vlasti i sigurnosti građana. Nekako i mogu shvatiti da politiziraju oni koji nemaju uvid i koji nisu izravno odgovorni za ustavnopravni poredak, ali na taj način nipošto ne bi smjeli komunicirati oni koji imaju odgovornost i uvid u sve što se događa. S druge strane, jasno mi je da je Milanoviću teško upozoriti na realne opasnosti od govora mržnje i radikalizacije kada upravo on često ide na najniže strasti i sam proizvodi tenzije.

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić (SDP) zatražio je izvješće SOA-e o ekstremizmu, ali ne zbog svoje zabrinutosti za sigurnost zemlje, nego zbog „izjava predsjednika Vlade RH“ da u RH postoje ljudi koji se organiziraju, naoružavaju i predstavljaju sigurnosnu prijetnju.

I to se i Hajdašu Dončiću i Milanoviću vratilo kao bumerang.

I drugi su, srećom, dobili izvješće na uvid

Zastupnik Mario Kapulica, kao potpredsjednik toga saborskog odbora, također je dobio na uvid izvješće SOA-e. I potom u izjavi za medije poručio:

- Nakon ostvarenog uvida mogu jasno reći da nema nikakve disonancije između onog što je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković javno komunicirao i onog što stoji u SOA-inom izvješću.  Predsjednik RH Zoran Milanović ili nije pročitao izvješće, ili ga ne razumije, ili svjesno manipulira.

Na prosvjedu smo vidjeli tko je „alternativa“ HDZ-u zdesna, a sukobi SDP/Možemo pokazali su kako izgleda „alternativa“ slijeva!

Politikanti bez uvida & politikanti s uvidom

Iz izvješća je razvidno da postoje grupacije koje iskazuju spremnost na nasilne akcije protiv nositelja državne vlasti i sigurnosti građana, koristeći pritom atmosferu koja se pokušava stvoriti širokopojasnim širenjem mržnje - nastavio je Kapulica:

- Nekako i mogu shvatiti da politiziraju oni koji nemaju uvid i koji nisu izravno odgovorni za ustavnopravni poredak, ali na taj način nipošto ne bi smjeli komunicirati oni koji imaju odgovornost, uvid i spoznaje o svemu što se događa te svim potencijalnim opasnostima.

Predsjedniku RH nije lako sa samim sobom

„S druge strane“ - napominje naš zastupnik - „jasno mi je da je Milanoviću teško upozoriti na realne opasnosti od govora mržnje i radikalizacije:

- Teško je iz njegove pozicije pozivati na smirivanje tenzija u društvu i osuditi radikalizaciju kada svojim istupima upravo on sam često ide na najniže strasti i pridonosi jačanju isključivosti.

Vodstva MOST-a & DP-a ne mogu se „oprati“ od odgovornosti za fijasko prosvjeda, ali i za huškanje, zazivanje kaosa & pozive na rušenje!

Mišljenje se ne izražava Molotovljevim koktelima

Hrvatska je sigurna zemlja, ali apsolutne sigurnosti nema, zato treba davati potporu svim institucijama koje su zadužene da prate situaciju, koje daju sigurnosne procjene i u skladu s njima postupaju - zaključio je potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Mario Kapulica:

- Ni u jednoj se demokraciji mišljenje ne izražava vatrenim oružjem i Molotovljevim koktelima. Svatko tko pred tim zatvara oči ponaša se neodgovorno.

JANDROKOVIĆ: Drukčije spoznaje nego Milanović o paramilitarnim skupinama

O Milanovićevu manipuliranju izvješćem SOA-e govorio je, dan prije Kapulice, i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković:

Obezglavljenu, jalovu oporbu povezuje jedino mržnja prema HDZ-u & nekritička želja za dolaskom na vlast po svaku cijenu!

A A A