Vijesti
19. 9. 2022.

Novih 700 milijuna eura bespovratnih sredstava za daljnji razvoj Hrvatske, dizel jeftiniji 59 lipa po litri & povećanje minimalne plaće

(VIDEO) 3 lijepe vijesti sa 150. sjednice Vlade RH. Andrej Plenković: 1. Donijeli smo novu uredbu o cijenama goriva. Bez Vladinih zaštitnih mjera prosječni spremnik benzina od 50 litara koštao bi 97 kuna više, a dizela 99! 2. Kao i prijašnjih godina, u listopadu ćemo povećati 'minimalac'. Trebamo i želimo napraviti novi iskorak! U našem mandatu kontinuirano je rasla i prosječna plaća - dosad za više od 2.000 kuna. 3. Nakon što nam je Europska komisija krajem lipnja uplatila prvu ratu iz NPOO-a, RH je danas, kao jedna od samo tri članice EU-a koja je stekla to pravo, uputila zahtjev za drugu ratu. A stekli smo ga jer smo ispunili svih 25 zadanih reformi!

„Trenutačno su preko Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) u provedbi natječaji za projekte u vrijednosti 15 milijardi kuna. Europska sredstva golema su poluga rasta i razvoja Hrvatske u ovom desetljeću!“ - također je poručio premijer Andrej Plenković otvarajući sjednicu Vlade RH.

 

 

Samo Hrvatska, Španjolska i Italija

Izvijestio je da je Vlada danas, nakon 800 milijuna eura avansa i prve tranše od 700 milijuna eura u okviru NPOO-a, Europskoj komisiji poslala zahtjev za uplatom i druge rate od, također 700 milijuna eura:

- Hrvatska je jedna od samo tri članice Europske unije koja je dosad stekla pravo uputiti zahtjev, a stekli smo ga jer smo u prvoj polovici godine ispunili svih 25 zadanih reformi! Uz nas su zahtjeve predale samo Španjolska i Italija.

Hrvatska iz Europske unije primila dosad najveći pojedinačni iznos bespovratnih sredstava - 700 milijuna eura!

Nastavljamo s provedbom reformi

I u ovom semestru nastavit ćemo s provedbom reformi kako bismo sredinom idućeg polugodišta zatražili i treću ratu bespovratnih sredstava iz NPOO-a - najavio je predsjednik naše stranke i naše Vlade.

Osvrnuvši se, po običaju, na aktualne teme, još jednom je u ime Vlade u povodu smrti kraljice Elizabete II. izrazio sućut britanskom narodu te poštovanje kraljevskoj obitelji i Vladi Ujedinjene Kraljevine.

Pomoć u sanaciji šeta od nevremena i poplava

Govoreći o posljedicama nevremena koje je pogodilo Grad Čazmu i Bjelovarsko-bilogorsku županiju, Plenković je naglasio da će Vlada pomoći u nadoknađivanju nastale štete.

Potpredsjednik Vlade Medved u Čazmi: Najveći prioritet su nam ljudi

„Isto vrijedi i za Karlovačku županiju, koju su pak pogodile poplave. U stalnoj smo koordinaciji i pružit ćemo pomoć, kao što to uvijek činimo“ - dodao je.

Čestitke zlatnim vaterpolistima

Čestitao je vaterpolistima na europskom zlatu osvojenom na prvenstvu u Splitu, napomenuvši da je Vlada od prvog dana snažno, s izdašnim financijskim sredstvima, podržala organizaciju tog natjecanja.

Kvalitetan dijalog sa socijalnim partnerima

Prokomentirao je i pregovore sa socijalnim partnerima, koji započinju u srijedu, 21. rujna.

Podsjetivši na uvećanu osnovicu za izračun plaće za četiri posto za državne i javne službenike, povećanu naknadu za prijevoz i sistematske preglede, dodatak od pet posto za završeni stručni specijalistički studij… izrazio je uvjerenje da će dijalog biti kvalitetan i da će socijalni partneri postići optimalna rješenja, uzimajući u obzir ukupnu ekonomsku situaciju u zemlji:

- U ovih šest godina naše Vlade RH već su znatno povećana materijalna prava svih koji rade u državnim i javnim službama, no na tome ne kanimo stati.

Ohrabrujući ekonomski pokazatelji

Istaknuo je pritom da je u Hrvatskoj danas najmanji broj nezaposlenih od 2016. godine, a istodobno najveći broj osiguranika HZMO-a u zadnjih 20-ak godina:

- Od početka mandata ove Vlade prosječna plaća porasla je za više od 2.000 kuna, i danas iznosi 7.700 kuna. Minimalnu plaću povećali smo za 1.250 kuna, sada je 3.750 kuna, a medijalna je porasla za 1.510 kuna, pa danas iznosi - 6.510.

Sveobuhvatni i pravedni paket mjera, sjajni turistički rezultati, rast BDP-a, borba protiv korupcije… Imamo svoj smjer i zadaće - na njima ćemo ustrajati unatoč oporbenim nasrtajima!

Ovi su podaci dobri i ohrabrujući, no u okolnostima u kojima se cijela Europa nalazi, trebamo i želimo napraviti novi iskorak - poručio je Andrej Plenković:

- Kao i prijašnjih godina, u listopadu ćemo povećati 'minimalac'. Činimo sve kako bismo zaštitili standard hrvatskih građana.

Niže cijene goriva i ukapljenog plina u bocama, potrošačka košarica pojeftinila za 30 posto!

Strože sankcije za nasilje & Opća skupština UN-a

Kazao je i da se ovaj tjedan, 22. rujna,  obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, najavivši nove zakonske izmjene koje će ići u smjeru strožih sankcija te specijalizacije sudaca za kaznena djela nasilja u obitelji.

Na kraju je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković najavio da će u utorak otputovati u New York, gdje će sudjelovati na 77. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Predsjednik Vlade Plenković na zasjedanju Opće skupštine UN-a

JEFTINIJI DIZEL

Nakon uvodnog izlaganja premijera Plenkovića, ministar gospodarstva i održivog razvoja izv. prof. dr. sc. Davor Filipović osvrnuo se na novu Vladinu Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata:

- Dizel će od utorka, 20. rujna, biti jeftiniji 59 lipa po litri. Bez Vladinih zaštitnih mjera dizel bi bio skuplji 1.98 kuna po litri, a benzin 1.94 kune. U prijevodu: prosječni spremnik benzina od 50 litara koštao bi za hrvatske građane 97 kuna više, a dizela - 99!

A A A