Vijesti
27. 9. 2022.

Pozivamo Hrvate iz BiH da u što većem broju iziđu na izbore 2. listopada & izaberu svoje legitimne političke predstavnike!

(VIDEO) Predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Mario Kapulica: Puna konstitutivnost i stvarna ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH - to je ustrajna, nepokolebljiva, dosljedna politika naše Vlade i naše stranke pod vodstvom Andreja Plenkovića! Očekujemo od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH da iskoristi svoje ovlasti, da izmijeni izborni zakon koji omogućuje da jedan narod preglasava drugi i ispravi nepravdu koja se nanosi Hrvatima!

Jednako tako, želimo poslati poruku bošnjačkim akterima: iskrena suradnja i obnova savezništva s Hrvatima te ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda preduvjeti su funkcionalnosti, prosperiteta i europskog puta BiH! - također je istaknuo Mario Kapulica nakon sjednice Predsjedništva Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“, koja se održala u Središnjici naše stranke.

Obranimo svoju konstitutivnost!

Pozivamo Hrvate u BiH da NE odustanu od izlaska na izbore, da NE odustanu od prava da sami izaberu svoje legitimne predstavnike, da NE odustanu od obrane svoje konstitutivnosti! - poručio je prvi čovjek utemeljitelja HDZ-a: 

- Samo legitimno izabrani predstavnici svih konstitutivnih naroda mogu napraviti potrebne iskorake kako bi BiH funkcionirala kao država koja će ispunjavati očekivanja svojih građana. To ne mogu napraviti oni koji nemaju legitimitet - jer je narušavanje konstitutivnosti hrvatskog naroda ujedno i kršenje Ustava i zakona BiH. 

Hrvati u BiH ne žele ništa ekstra. Hrvati žele i zaslužuju ravnopravnost!

Mesić & Milanović navijali za bosanske unitariste

Ozbiljno narušavanje konstitutivnosti hrvatskog naroda - nastavio je Kapulica - započelo je promjenom vlasti u Hrvatskoj 2000. godine, kada je novoizabrani predsjednik RH poručio da su Hrvati u BiH „problem Sarajeva“, da se s njima može raditi što god se hoće:

- To je nastavio Račanov nasljednik na čelu SDP-a, koji je u crvenom šuškavcu podupirao Željka Komšića i navijao da Bošnjaci preglasavaju Hrvate. Od mandata premijera Andreja Plenkovića takve politike, na sreću, više nema. Ova Vlada ustrajno traži da se isprave nepravde koje su nanijete našim sunarodnjacima, da Hrvati mogu disati punim plućima u svojoj domovini BiH!

„Milanovićeve uvrede na račun visokog predstavnika katastrofalne su za našu vanjsku politiku & izrazito štetne za Hrvate u BiH!“

Na potezu je međunarodna zajednica

Predsjednik ZUFT-a je napomenuo da su Hrvati jedini narod koji u BiH ne maše sabljom i ne zvecka oružjem, ali „ta uloga u ovakvim međunarodnim okolnostima nije dovoljna da zajamči mir i stabilnost i napredak BiH“:

- I zato s pravom očekujemo od visokog predstavnika u BiH da iskoristi svoje ovlasti i izmijeni izborni zakon koji omogućuje da jedan narod preglasava drugi, čime će zaustaviti i politike koje se temelje na izazivanju antagonizama između konstitutivnih naroda. Takve politike ne mogu donijeti dobro ni BiH ni državama u okružju, a ni međunarodnoj zajednici - koja je pozvana da to riješi!

Moramo ostati ujedinjeni u potpori Ukrajini i osudi ruske agresije! Pozivam visokog predstavnika za BiH da izmijeni nepravedni izborni zakon!

Ova Vlada RH do kraja će ustrajati na ostvarivanju pune konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH! - podcrtao je na kraju Mario Kapulica.

A A A