Vijesti
7. 10. 2022.

31. godišnjica raketiranja Banskih dvora: Velikosrpski agresor nije ostvario svoj cilj. Sumanuti napad samo je ojačao odlučnost Hrvata u borbi za slobodu!

Toga 7. listopada 1991. htjeli su ubiti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, obezglaviti Lijepu Našu i slomiti borbeni moral hrvatskog naroda. Nisu uspjeli. Sutradan je Hrvatski sabor donio povijesnu Odluku o raskidu svih državnopravnih veza RH s bivšom SFRJ. PPVRH Tomo Medved: „I u ovoj prigodi odajemo počast svih poginulim hrvatskim braniteljima, čiji su životi utkani u temelje suvremene Hrvatske. Naša je dužnost očuvati sjećanje na njih i njihovu žrtvu te mlađim generacijama prenositi istinu o Domovinskom ratu“.

Polaganjem lovorovog vijenca kod spomen-ploče na zgradi Vlade RH na Trgu svetog Marka obilježena je 31. godišnjica raketiranja Banskih dvora.

Napali samo srce Hrvatske

Toga 7. listopada 1991. velikosrpski agresori napali samo srce Hrvatske: bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba, zgradu Hrvatskog sabora i Banske dvore - u kojima se tada nalazilo hrvatsko državno vodstvo na čelu s dr. Franjom Tuđmanom.

Cilj napada bio je ubiti prvoga hrvatskog predsjednika, obezglaviti Lijepu Našu i slomiti borbeni moral hrvatskog naroda. No taj cilj agresori nisu ostvarili. Nisu uspjeli. Sutradan, 8. listopada, Hrvatski sabor donio je povijesnu Odluku o raskidu svih državnopravnih veza RH s bivšom SFRJ.

Lovorov vijenac na 30. obljetnicu raketiranja Banskih dvora & pokušaja likvidacije dr. Franje Tuđmana

Da se nikad ne zaboravi!

Potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je da je taj sumanuti napad samo je ojačao odlučnost Hrvata u borbi za samostalnu i suverenu državu:

- I u ovoj prigodi odajemo počast svih poginulim hrvatskim braniteljima, čiji su životi utkani u temelje suvremene Hrvatske. Naša je dužnost očuvati sjećanje na njih i njihovu žrtvu za slobodu te mlađim generacija prenositi istinu o Domovinskom ratu.

Ujedno je čestitao nadolazeći Dan Hrvatskog sabora te pozvao sve da nastavimo svakog dana raditi na dobrobit Republike Hrvatske i u zajedništvu graditi dostojanstven život u Domovini.

Zdravka Bušić - svjedokinja vremena

Uz PPVRH Tomu Medveda u državnom izaslanstvu bili su i ministar obrane Mario Banožić, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, posebni savjetnik predsjednika Vlade RH Zvonko Kusić te zastupnica u Hrvatskom saboru Zdravka Bušić - koja je tog 7. listopada 1991. i sama bila u Banskim dvorima, kao pročelnica ureda predsjednika Tuđmana.

A A A