Vijesti
7. 10. 2022.

Hrvatski premijer na Europskom vijeću govorio o 4 teme: Schengen, ograničenje cijene plina, Hrvati u BiH & nasrtaji iz Srbije

PVRH Andrej Plenković iz Praga: 1. Izvijestio sam da smo ispunili sve kriterije za članstvo u Schengenu i da očekujemo uskoro i formalnu odluku o ulasku. 2. Poručio sam da je ključno naći zajednički EU odgovor za cijenu plina i smanjiti je do razumne razine. 3. Izrazio sam zadovoljstvo odlukama visokog predstavnika u BiH, ali i naglasio da to treba biti tek prvi  korak u pravednoj izbornoj reformi koja će osigurati punu ravnopravnost hrvatskog naroda. 4. Osvrnuo sam se i na napade iz Beograda zato što poštujemo sankcije protiv Rusije. Srbija bi i dalje htjela sjediti na dvije stolice.

U SCHENGENU OD 1. SIJEČNJA!

Izvijestio sam premijere i/ili šefove država Europske unije da je Hrvatska ispunila sve kriterije za članstvo u Schengenskom prostoru te da očekujemo uskoro i formalnu odluku o ulasku 1. siječnja. Hrvatska je spremna za Schengen!

Ponudio sam se, ako to smatraju potrebnim, u sljedećim tjednima pružiti dodatna objašnjenja kolegama iz bilo koje države članice kako bi odluka o našem ulasku bila donesena.

Na Harvardu: Hrvatska je u samo 30 godina prošla put od nepriznate države s trećinom okupiranog teritorija do članstva u NATO-u, EU-u, eurozoni i Schengenu!

LIMITIRATI CIJENE PLINA!

Poručio sam da je ključno naći zajednički europski odgovor za cijenu plina i smanjiti je do razumne razine kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje nacionalnih ekonomija. To je pitanje dugoročne stabilnosti s obzirom da sve države članice EU-a nemaju jednaki fiskalni kapacitet da subvencijama olakšaju život svojim građanima i gospodarstvu.

Hrvatskim građanima, gospodarstvu & javnom sektoru osigurali smo mirnu jesen i zimu

Stoga sam pozdravio inicijativu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen o stvaranju zajedničke platforme za nabavu plina i limitiranje njegove cijene - o čemu ćemo detaljnije raspravljati za dva tjedna u Bruxellesu, na idućem sastanku na vrhu.

Također sam najavio, još jednom, da će proširenjem kapaciteta LNG terminala na Krku i ulaganjima iz Programa RepowerEU Hrvatska ojačati svoju ulogu u energetskoj opskrbi Europe.

Podrška SAD-a proširenju LNG terminala! ZA sigurnu opskrbu plinom & energetsku neovisnost!

ZA PUNU RAVNOPRAVNOST HRVATA U BiH!

Izrazio sam zadovoljstvo odlukama visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, ali i naglasio da to treba biti tek prvi korak u pravednoj izbornoj reformi koja će osigurati punu, stvarnu ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda i u Predsjedništvu BiH.

Zaštitili smo prava Hrvata u BiH, i to zahvaljujući lobiranju Vlade & unatoč i usprkos Milanoviću i MOST-u!

Bošnjaci su opet, već četvrti put, preglasali Hrvate i nametnuli im člana Predsjedništva, što je apsolutno suprotno i duhu i slovu Daytona te ne pridonosi povjerenju između dvaju naroda. Hrvatska zagovara europski put BiH i želi joj stabilnost i prosperitet.

SRBIJA SE MORA ODLUČITI!

Na sastanku Europskog vijeća osvrnuo sam se i na napade iz Srbije na našu Vladu i Hrvatsku zato što poštujemo sankcije protiv Rusije. No kolege ionako već dobro znaju za to neprimjereno politiziranje Beograda - koji bi i dalje htio sjediti na dvije stolice.

Orbanu sam objasnio da ovakav model upravljanja u INA-i neće i ne može opstati! Vučić? Srbija može uvesti bilo koju naftu - osim ruske

A A A