Vijesti
8. 10. 2022.

„Aktualac“ s građanima - Dan otvorenih vrata na Dan Hrvatskog sabora!

(PHOTO) Poslije dvije godine stanke uslijed pandemije, Markov trg opet je otvorio vrata. PHS Gordan Jandroković prisjetio se povijesnoga 8. listopada kada je prije točno 31 godinu Hrvatski sabor donio odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ, čime je Hrvatska postala neovisna država. Potom je skupa sa zastupnicima odgovarao na pitanja okupljenih građana. „Lijepo je vidjeti ovako veliki broj ljudi. Bilo je zanimljivo čuti iz prve ruke kako građani gledaju na naš rad - mi smo dužni voditi računa o njihovim interesima i interesima države“.

Dan nakon što su velikosrpski agresori raketirali Banske dvore u pokušaju da ubiju dr. Franju Tuđmana i obezglave Hrvatsku, sjednica Hrvatskog sabora tog je 8. listopada 1991. iz sigurnosnih razloga održana u podrumu zgrade INA-e u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

31. godišnjica raketiranja Banskih dvora: Velikosrpski agresor nije ostvario svoj cilj. Sumanuti napad samo je ojačao odlučnost Hrvata u borbi za slobodu!

Čestitajući Dan Hrvatskog sabora, PHS Gordan Jandroković podsjetio je da je tada naša domovina prolazila teške ratne strahote i razaranja:

- No zahvaljujući nepokolebljivoj odlučnosti hrvatskog naroda, viziji i državničkoj mudrosti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te hrabrosti i nesebičnom davanju hrvatskih branitelja danas živimo u slobodi, u demokratskoj i suverenoj Hrvatskoj.

DAN OTVORENIH VRATA

Nakon dvije godine stanke uslijed pandemije, građani su ponovno mogli, bez najave, ući u saborsku zgradu i uz stručno vodstvo razgledati dvorane i protokolarne prostore koji nisu dio uobičajenih programa obilaska za posjetitelje.

Sabor je bio otvoren od 10 do 17 sati, a građani su mogli ući na glavni ulaz, s Markova trga br. 6, uz uobičajeni sigurnosni pregled, u skupinama od 40 ljudi. Program razgledanja trajao je oko 30 minuta. Potom su građani na svojevrsnom aktualnom prijepodnevu zastupnicima postavljali pitanja.

Zadovoljstvo velikim interesom građana

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, kao domaćin, izrazio je zadovoljstvo velikim interesom:

- Drago mi je da smo ponovno otvorili vrata, lijepo je vidjeti ovoliko ljudi. U ovim se klupama nalaze predstavnici hrvatskih građana, zastupnici su dužni voditi računa o njihovim interesima i interesima države. Bilo je zanimljivo čuti iz prve ruke kako naši sugrađani gledaju na rad Hrvatskog sabora - sa zadovoljstvom sam na „aktualcu“ odgovarao na njihova pitanja.

„Aktualac“ s građanima: Naše ekonomske & demografske mjere daju prve rezultate - Zaustavljen je trend masovnog iseljavanja

Tradicionalna manifestacija Dana otvorenih vrata Hrvatskoga sabora održava se od 2013. - izuzev zadnje dvije godine - i to najčešće prigodom obilježavanja Dana državnosti i Dana Hrvatskoga sabora (bivšeg Dana neovisnosti).

Više na: Dan Hrvatskoga sabora obilježen programom za građane – Danom otvorenih vrata

A A A