Vijesti
27. 10. 2022.

Snažni oporavak hrvatskog gospodarstva! Imamo drugi najviši rast u cijeloj Europskoj uniji!

(VIDEO) Andrej Plenković na 161. sjednici Vlade RH: Prema finalnim podacima Državnog zavoda za statistiku, RH je 2021. ostvarila rast BDP-a od 13.1%! Europski prosjek iznosi 5.3%, a više od nas rasla je samo Irska (13.6%). Zadovoljni smo i s pozitivnim mišljenjem nadležnog Odbora za pravosuđe i unutarnje poslove Europskog parlamenta da je Hrvatska u potpunosti spremna za Schengen. Slijedi glasovanje na plenarnoj sjednici EP-a 10. studenog, a potom u prosincu i konačna odluka o našem pristupanju na sastanku resornih EU ministara. I u Schengen i u eurozonu ulazimo 1. siječnja - čime, nakon otvorenja Pelješkog mosta, ispunjavamo još dva strateška cilja!

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne događaje.

Složni u osudi Rusije

Govoreći o Prvom parlamentarnom summitu Međunarodne krimske platforme, održanom u Zagrebu, Andrej Plenković je istaknuo da je Hrvatska organizacijom toga sastanka na vrhu ostvarila tri važna cilja:

- Prvi je da smo još jednom vrlo jasno podržali teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, uključivši sve njene privremeno okupirane teritorije, pa naravno i Krim. Drugo je da smo poslali poruku partnerstva, suradnje, ohrabrenja i solidarnosti Vrhovnoj radi i njenom predsjedniku Ruslanu Stefanchuku. I treće: ponovno je naglašeno da Hrvatska, zajedno sa svim demokratskim zemljama, osuđuje agresiju i kršenje svih načela međunarodnog poretka koje je Rusija napravila.

„Biti uz Ukrajinu znači biti na pravoj strani povijesti!“ - podcrtao je.

Plenković: Biti na strani Ukrajine moralan je i civilizacijski ispravan čin! Zelenski: Pozivam Vas u posjet Krimu čim ga oslobodimo!

Konsenzus o zajedničkoj nabavi plina

Prošlotjedni sastanak Europskog vijeća u Bruxellesu - izvijestio je Plenković - bio je dominantno obilježen političkim dogovorom država članica EU-a o plinu:

- Postigli smo dogovor o dragovoljnoj zajedničkoj nabavi plina putem jedinstvene platforme. Europske burze već su idućeg dana pozitivno reagirao na naš konsenzus i našu snažnu političku poruku.

Postigli smo dogovor o zajedničkoj nabavi & nižoj cijeni plina! Milanović? Neka sam objasni svijetu zašto je protiv pomoći Ukrajini

S Irskom na samom vrhu Europe!

Osvrnuo se i na vijest da je Državni zavod za statistiku revidirao kretanje rasta hrvatskog BDP-a za 2021. s 10.3 na 13.1%:

- To je drugi najveći gospodarski rast od svih država članica EU-a! Europski prosjek iznosi 5.3%, a više od Lijepe Naše rasla je samo Irska - s 13.6%.

Uz odvažno & odgovorno vodstvo, Hrvatska ostvaruje svoje strateške i razvojne ciljeve. Ovo je godina isporuke!

Goriva bi bila skuplja dvije kune po litri

Što se tiče cijena goriva, predsjednik Plenković je naglasio da bi bez niza intervencija naše Vlade danas i benzin i dizel bili skuplji oko dvije kune po litri:

- I danas smo donijeli uredbu, od ožujka već osmu zaredom, kojom zadržavamo snižene trošarine na energente. Pratit ćemo sljedeća dva tjedna situaciju na tržištima i, ako bude potrebno, ponovno reagirati u korist naših građana i gospodarstva.

Nadomak Schengena

Potom je izrazio zadovoljstvo pozitivnim mišljenjem Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnju politiku Europskog parlamenta o tome da Hrvatska ispunjava sve uvjete za primjenu schengenske pravne stečevine:

- Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta 10. studenog očekujemo glasovanje, a nakon toga na sastanku resornih EU ministara u prosincu i konačnu odluku o našem pristupanju. Hrvatska 1. siječnja ulazi i u Schengen i u europodručje - čime, nakon otvorenja Pelješkog mosta, ispunjavamo još 2 strateška cilja!

Postignut dogovor sa sindikatima

Sindikatima državnih i javnih službi predloženo je povećanje osnovice plaća za 6% s 1. listopadom, povećanje od još 2% 1. travnja te podizanje božićnice i regresa s 1.500 na 1.750 kuna te dara za djecu sa 600 na 750 kuna - podsjetio je Plenković:

- Postigli smo dogovor koji je fiskalno održiv, a koji prati trenutačnu ekonomsko-socijalnu situaciju prije svega vezanu uz pitanje utjecaja inflacije na standard naših građana.

Politička stabilnost & izbjegavanje socijalne frakture

Nastavno na dogovor sa sindikatima i poboljšanje njihovih uvjeta rada, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković na kraju je uvodnog obraćanja izdvojio da se - uz dva paketa mjera pomoći iz travnja i rujna vrijedna 26 milijardi kuna te odluku o povećanju minimalne plaće - „cjelovita i konzistentna politika Vlade RH temelji na tri cilja:

- To su politička stabilnost, socijalna kohezija i izbjegavanje socijalne frakture.

Besplatni obrok u svim osnovnim školama u Hrvatskoj & novo povećanje minimalne plaće!

A A A