Vijesti
27. 10. 2022.

Izdašnim paketom zaštitnih mjera osigurali smo mirnu zimu, a proširenjem LNG terminala Hrvatska će postati europsko čvorište za opskrbu plinom!

PVRH Andrej Plenković na 5. poslovnom forumu Udruge Hrvata BiH „Prsten“: Iako smo u zemlji, što se tiče cijena energenata, osigurali mir najmanje do proljeća, tražili smo i tražimo da EU iznađe dugoročnija rješenja. Dogovor na Europskom vijeću o zajedničkoj nabavi plina doveo je odmah do pada cijene na tržištima. Ključ je iznaći alternativne dobavne pravce te zadržati jedinstvo i političku volju. No ova kriza otvara nove prilike da se RH, kroz ulaganja u infrastrukturu i obnovljive izvore energije, pozicionira na energetskoj karti. Dodatno ćemo povećati kapacitete terminala na Krku i proširiti plinovode uz pomoć EU sredstava iz Programa „RePower EU“ - čime će RH postati čvorište za opskrbu Europe plinom te znatno pridonijeti energetskoj neovisnosti EU-a.

„Energetska kriza, kao posljedica ruske agresije na Ukrajinu, pogodila je sve sektore gospodarstva, sve građane, naša kućanstva i industriju, a za ublažavanje udara država je odigrala nezaobilaznu, ključnu ulogu, jer je ona jedini akter koji to u ovim okolnostima može učiniti“ - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a u svom obraćanju na forumu koji je pod naslovom „Energetika u Republici Hrvatskoj do 2027“ održan u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Pravodobna & snažna reakcija države

Andrej Plenković je istaknuo da je Vlada djelovala pravodobno i sveobuhvatno te donijela dva velika energetska paketa pomoći:

- Prvi paket, donesen u travnju, iznosio je oko 5 milijardi kuna i bio izravno usmjeren na ublažavanje rasta cijena plina i struje. Sadržavao je niz naknada, tj. transfera socijalnog karaktera svim skupinama koje su zbog rasta cijena energenata imale više nego izgledan scenarij pada životnog standarda.

Hrvatskim građanima, gospodarstvu & javnom sektoru osigurali smo mirnu jesen i zimu

Vlada zaštitila i građane i poduzeća i ustanove

S obzirom da ruska agresija traje već devet mjeseci, što utječe na sve globalne procese te izaziva i inflatorne pritiske diljem svijeta, Vlada je jesenski paket učinila još snažnijim i većim:

- Umirio je ozračje u društvu te omogućio mirnu, predvidljivu i jesen i zimu za kućanstva, gospodarstvo i institucije, od dječjih vrtića, škola, fakulteta, bolnica, pa do nevladinih organizacija, vjerskih zajednica...

Vladin paket zaštitnih mjera, „težak“ 21 milijardu kuna - sveobuhvatan, pravedan i snažan!

Pojasnio je da je u tome golemu ulogu odigrala Hrvatska elektroprivreda (HEP):

- Kada imate nacionalnu elektroenergetsku kompaniju koja je u stopostotnom državnom vlasništvu, to se u ovakvim krizama pokazuje kao veliki plus. U hrvatskoj smo osigurali mir najmanje do proljeća, no tražili smo i tražimo da EU iznađe dugoročnija i održivija rješenja za cijene energenata.

Europsko jedinstvo & politička volja

Hrvatski premijer je istaknuo da je za rješavanje energetske krize od presudnog značaja zadržati europsko jedinstvo:

- Da bismo osigurali to jedinstvo, važno je da postoji politička volja. Bilo u režimu restriktivnih sankcija ili u energetskoj solidarnosti. Dogovor na zadnjem Europskom vijeću o zajedničkoj nabavi plina doveo je odmah do pada cijene na tržištima.

Postigli smo dogovor o zajedničkoj nabavi & nižoj cijeni plina! Milanović? Neka sam objasni svijetu zašto je protiv pomoći Ukrajini

Hrvatska - europski energetski hub

Predsjednik Plenković napomenuo je da kriza, koliko god bila teška, predstavlja i svojevrsnu šansu za Hrvatsku. Podsjetio je da se u Hrvatskoj 40 godina debatiralo o LNG terminalu, a da je ova Vlada u prvom mandatu riješila tu temu:

- Ulaganje je iznosilo 223 milijuna eura, od čega smo iz EU-a dobili oko 100 milijuna eura, 100 milijuna dala je hrvatska država, a ostatak su financirali HEP i Plinacro. Danas bi to koštalo minimalno 500 milijuna eura, pa možemo shvatiti koliko je ta investicija već sada isplativa. Vladinom odlukom kapacitet LNG terminala povećat će se na 6.1 milijardu kubičnih metara plina, što će biti dovoljno za sve hrvatske potrebe, ali i za susjedne zemlje.

Uz LNG terminal i ulaganja kroz plan „RePower EU“, Hrvatska će postati energetsko čvorište za srednju Europu!

Uz pomoć EU sredstava iz Programa „RePower EU“ - dodao je - proširit ćemo i svoju plinovodnu mrežu, čime će RH postati čvorište za opskrbu Europe plinom te znatno pridonijeti energetskoj neovisnosti EU-a.

LNG terminal unatoč & usprkos oporbi

„Ova je kriza osvijestila mnoge u Europi o izloženosti i ranjivosti. Primjerice, jedna velika zemlja poput Njemačke nema nijedan LNG terminal. To samo potvrđuje koliko je naša odluka o izgradnji terminala na Krku bila strateški značajna“ - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

Iz licemjerne oporbe šire mržnju i laži, ruše LNG terminal, drže štangu Štetočini s Pantovčaka & prešućuju SDP-ove grijehe!

A A A