Vijesti
10. 11. 2022.

4 lijepe vijesti: Daljnje povećanje sredstava za udomiteljstvo, Schengen, bjelovarska bolnica & novi Zakon o sportu!

(VIDEO) Andrej Plenković na 165. sjednici Vlade RH: 1. Članstvom u Schengenu, koje je upravo u tijeku ove sjednice odobrio Europski parlament, zaokružujemo proces dublje EU integracije. Uz prije potvrđeni ulazak u eurozonu, također od 1. siječnja, ostvarujemo strateške ciljeve. 2. Donijeli smo odluku o rastu osnovice za izračun naknade za rad udomitelja i opskrbnina na 70 eura. Učinili smo još jedan iskorak, a jesenskim paketom mjera već smo bili osigurali dodatnih 13.8 milijuna kuna za 2.504 udomitelja i 5.838 korisnika u udomiteljskoj obitelji. 3. Vlada na sebe preuzima i anuitete kredita za izgradnju bolnice u Bjelovaru i njeno opremanje. Ispunjavamo obećanje! 4. Usvojili smo novi Zakon o sportu, uvodimo bolji način financiranja i pravedniju kategorizaciju. Drago nam je da su ga pozdravili i sportaši i treneri!

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne događaje.

Sastanak na vrhu COP27

Na početku svog obraćanja, Andrej Plenković je izvijestio o sudjelovanju na sastanku na vrhu COP27 u  Egiptu:

- Riječ je o važnoj konferenciji o klimatskim promjenama koja u fokus stavlja problem globalnog zatopljenja i nužnost zajedničkog djelovanja kako bi se suzbile negativne posljedice klimatske krize na budućnost čovječanstva.

https://www.hdz.hr/article/3540/cop27-hrvatska-planira-uspostaviti-kao-srediste-izvrsnosti-nacionalni-centar-za-klimatsku-i-ekolosku-tranziciju-

Posebno je važno - dodao je - da u fokusu djelovanja država budu zelena tranzicija, odnosno prijelaz na niskougljičnu energiju.

Rečeno - učinjeno!

Osvrnuo se potom na posjet Općoj bolnici u Bjelovaru te najavio donošenje odluke o preuzimanju financiranja anuiteta kredita za njenu izgradnju:

- Iznaći ćemo i dodatna sredstva kako bi se dovršio proces opremanja te bolnice koja je od izuzetne važnosti za stanovnike Bjelovarsko-bilogorske županije. To je važna politička i financijska gesta Vlade RH prema BBŽ-u. Ispunjavamo svoje obećanje!

Nakon kreditnih obveza, Vlada RH na sebe preuzela i sva ulaganja u opremanje nove bjelovarske bolnice

Ostvarujemo kapitalne državne ciljeve!

Hrvatski premijer potom je objavio da je upravo u tijeku ove Vladine sjednice Europski parlament s 534 glasa ZA prihvatio Izvješće o članstvu RH u Schengenskom prostoru:

- Zahvaljujem izvjestitelju Paulu Rangelu na pozitivnom mišljenju, a čestitam hrvatskoj policiji i ministru Davoru Božinoviću, koji je u najvećoj mjeri vodio pregovore. Članstvom u Schengenu zaokružujemo proces dublje EU integracije, što će najviše koristiti hrvatskim građanima i gospodarstvu.

Uz već otprije potvrđeni ulazak u eurozonu, također od 1. siječnja, ostvarujemo strateške, kapitalne državne ciljeve - naglasio je Plenković:

- Siguran sam da ćemo u godinama koje su pred nama imati puno prigoda govoriti o koristima i plodovima dodatnog međunarodnog pozicioniranja Hrvatske.

Hrvatska je u potpunosti spremna za Schengen!

Nakon dobivanja potpore Europskog parlamenta, slijedi konačna odluka na sjednici Vijeća (ministara) za unutarnje poslove i pravosuđe Europske unije, koja je na rasporedu 8. prosinca.

Novi, poticajniji Zakon o sportu …

Za kraj svog uvodnog obraćanja Andrej Plenković izdvojio je dvije točke s današnje sjednice - novi Zakon o sportu te povećanje naknada za rad udomitelja:

- Usvojit ćemo novi Zakon o sportu, kojim se, među ostalim, uvode kvalitetniji način financiranja i pravednija kategorizacija. Uspostavljamo poticajan okvir za daljnji razvoj sporta, od vrhunskog pa do rekreativnog - drago nam je da su sadržaj pozdravili i sportaši i treneri!

… & povećanje naknada za udomitelje

Donosimo i odluku kojom će se povećati osnovica za izračun naknade za rad udomitelja i opskrbnina za 2023. na 70 eura - zaključno je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

- Učinili smo još jedan iskorak za 2.504 udomitelja i 5.838 korisnika u udomiteljskoj obitelji, a jesenskim paketom zaštitnih mjera već smo bili osigurali dodatnih 13.8 milijuna kuna za 2.504 udomitelja i 5.838 korisnika u udomiteljskoj obitelji.

U duhu socijalnog partnerstva pronašli smo kvalitetno rješenje za daljnji rast plaća!

A A A