Vijesti
10. 11. 2022.

Susret sa Svetim Ocem, potvrda tradicionalno snažnih odnosa sa Svetom Stolicom & razgovori o Hrvatima u BiH i kardinalu Stepincu!

(PHOTO) MVEP Gordan Grlić Radman u službenom posjetu Svetoj Stolici: „Uvijek ćemo vam biti zahvalni na velikoj ulozi u međunarodnom priznanju RH, kao i na potpori našem pristupanju EU-u“. Nakon opće audijencije kod pape Franje, sastao se sa šefom vatikanske diplomacije nadbiskupom Gallagherom i s državnim tajnikom kardinalom Parolinom. „Želimo stabilnu, funkcionalnu i europsku BiH, u kojoj su Hrvati ravnopravni i legitimno politički zastupljeni. Crkva i narod u Hrvatskoj neizbrisivo su obilježeni životom blaženog Alojzija Stepinca“. U izaslanstvu su bile i ministrica Nikolina Brnjac te zastupnica Marijana Petir.

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman svoj je dvodnevni službeni posjet Vatikanu započeo općom audijencijom kod Svetog Oca.

Tijekom susreta, papi Franji darovao je drvo masline s otoka Brača i brevijar te mu prenio pozdrave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

S papom Franjom: Odnosi između Svete Stolice i Hrvatske su dobri, kvalitetni, nemamo nikakvih otvorenih pitanja

„Uvijek ćemo biti zahvalni Svetoj Stolici na važnoj ulozi u procesu međunarodnog priznanja Hrvatske, kao i na njenoj velikoj potpori našem pristupanju Europskoj uniji!“ - poručio je Grlić Radman.

U sklopu državnog izaslanstva RH u posjetu Vatikanu bile su i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te saborska zastupnica Marijana Petir.

FB: Nikolina Brnjac 17 h  · U Vatikanu na općoj audijenciji kod Svetog Oca

Povijesno snažni odnosi

Nakon audijencije naš ministar vanjskih i europskih poslova - predvodeći izaslanstvo - sastao se s nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom, tajnikom za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice.

Potvrđeni su tradicionalno snažni odnosi Republike Hrvatske i Svete Stolice, koji sežu daleko u povijest, a kojima svjedoči i intenzivna dinamika bilateralnih posjeta na visokoj razini.

Razgovaralo se i o aktualnim vanjskopolitičkim temama kao što su ruska agresija na Ukrajinu, stanje u Europi te nadolazeći ulazak Hrvatske u Schengen i europodručje.

O ravnopravnosti Hrvata & stabilnosti BiH

Glede jugoistočne Europe, Grlić Radman izdvojio je da se nadbiskup Gallagher posebno zanimao za nedavne izbore u Bosni i Hercegovini:

- Naglasio sam da je za stabilnost u regiji važna sigurna, funkcionalna i europski orijentirana BiH, u kojoj su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna i pravedno politički zastupljena. Nadbiskupu sam kazao da su upravo odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta išle u smjeru stabilizacije BiH, jačanja institucija i funkcionalnosti zemlje te, naravno, političke participacije diskriminiranog hrvatskog naroda.

Papin stav o Hrvatima u Bosni i Hercegovini identičan je našem

„Složili smo se da je europska perspektiva potrebna za očuvanje stabilnosti na jugoistoku Europe. Duhovno vodstvo Svete Stolice sada je, u svijetu punom opasnosti i punom izazova, potrebnije nego ikada“ - dodao je hrvatski MVEP.

Hrvati obilježeni životom bl. Stepinca

Razgovaralo se i o planovima za obilježavanje dvije važne obljetnice iduće godine, a to su 70. godišnjica od proglašenja Alojzija Stepinca kardinalom te 25. godišnjica njegove beatifikacije:

- Crkva i narod u Hrvatskoj neizbrisivo su obilježeni životom blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

Još jednom se prisjećamo svega dobrog što je Stepinac, mučenik i pravednik, učinio za hrvatski narod i Katoličku crkvu

Među ostalim, ministar Grlić Radman zahvalio je nadbiskupu Gallagheru na poticaju za sklapanje ugovora o Hrvatskom Caritasu:

- Taj će sporazum dati još čvršći temelj svim humanitarnim i društvenim aktivnostima u Hrvatskoj, imajući na umu važnost kršćanskih vrijednosti i slijedeći načelo solidarnosti.

Doprinos Caritasa od iznimne je važnosti, posebno u ovo vrijeme goleme humanitarne i izbjegličke krize uslijed agresije na Ukrajinu!

Korčulanska Moreška u Bazilici Svetih Apostola

Osim susreta s papom Franjom i sastanka s nadbiskupom Gallagherom, Gordan Grlić Radman prvog je dana službenog posjeta Svetoj Stolici obišao Vatikansku knjižnicu i Papinski teutonski zavod Santa Maria in Campo Santo.

U Bazilici Svetih Apostola u Rimu - u povodu 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Svete Stolice - Hrvatsko glazbeno društvo „Sveta Cecilija - Korčula“ izvelo je pak Morešku, tradicionalnu vitešku igru.

Nastup je realiziran u okviru Javnog poziva MVEP-a za provedbu projekata kulturne promidžbe i javne diplomacije u 2022. godini u cilju jačanja međunarodne prepoznatljivosti i promidžbe hrvatske kulture u svijetu.

Kardinal Parolin & Zavod sv. Jeronima

Drugog dana posjeta, ministar Gordan Grlić Radman sastao se s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom.

Sastanak se nadovezao na službeni posjet državnog tajnika Parolina Republici Hrvatskoj u svibnju ove godine, kada je svečano obilježena 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa te 25. obljetnica ratifikacije bilateralnih sporazuma između Republike Hrvatske i Svete Stolice. Obje strane izrazile su zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima te aktivnom i intenzivnom suradnjom.

Izvrsna suradnja s Vatikanom, obostrana predanost ravnopravnosti Hrvata u BiH & prekid ruske agresije!

O Ukrajini & europskom putu BiH

Razgovarajući o ruskoj agresiji, Grlić Radman je najavio da će Hrvatska nastaviti pružati potporu Ukrajini koliko god to bude potrebno:

- Pomno pratimo poruke i nastojanja Svetog Oca, pape Franje, da se zaustavi ruska invazija i brutalnost rata te iznimno cijenimo njegove snažne pozive na uspostavljanje mira.

Ponovno istaknuvši da su pravedna izborna reforma i stvarna ravnopravnost svih triju konstitutivnih naroda preduvjet funkcionalnosti i stabilnosti BiH, pozdravio je preporuku Europske komisije da se toj zemlji dodijeli status kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji.

PAPINSKI HRVATSKI ZAVOD

Dodajmo da je za sve vatikanske dužnosnike s kojima se sastao naš ministar imao prigodan dar - knjižicu koju je MVEP izdao u povodu 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa dviju država.

Šef hrvatske diplomacije je tijekom drugog dana službenog posjeta Svetoj Stolici bio i na svetoj misi za Domovinu i hrvatski narod u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima, a obišao je i Papinski hrvatski Zavod svetog Jeronima u Rimu - gdje se susreo s rektorom, velečasnim Markom Đurinom, svećenicima na studiju u Rimu te hrvatskom zajednicom.

A A A