Vijesti
10. 11. 2022.

Gordan Jandroković: Hrvatska manjina u Rumunjskoj ponos je svih nas. Hvala dragim sunarodnjacima na toploj dobrodošlici!

Karaševo, Klokotić & Lupak. Predsjednik Hrvatskog sabora susreo se s Hrvatima u Karaš-severinskoj županiji u Rumunjskoj: „Karaševski Hrvati jedna su od najstarijih te jezično i etnografski najbolje očuvanih hrvatskih nacionalna manjina. Zadovoljni su ostvarivanjem svojih kulturnih i političkih prava, imaju predstavnika i u Zastupničkom domu. Hrvatska će i dalje podupirati očuvanje identiteta hrvatske zajednice u Rumunjskoj kroz projekte i programe financirane putem Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Na kraju službenog posjeta Rumunjskoj, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković obišao je Karaševo, Klokotić i Lupak - tri mjesta s najvećim brojem pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Karaš-severinskoj županiji na zapadu te zemlje, u rumunjskom dijelu Banata.

Izlazak iz komunizma, euroatlantizam, eurozona & Schengen, jasna potpora Ukrajini - Rumunjska i Hrvatska imaju iste ideje o tome gdje pripadaju!

Oko 6.000 Hrvata u Rumunjskoj

Prema procjeni Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u Rumunjskoj živi oko 6.000 naših sunarodnjaka, od kojih oko 5.000 upravo u Karaš-severinskoj županiji.

Uz dječje vrtiće i osnovne škole s nastavom na hrvatskom jeziku u županiji, u samom Karaševu djeluje i dvojezična rumunjsko-hrvatska gimnazija, a od 2017. na obližnjem Sveučilištu Zapad u Temišvaru i Lektorat za hrvatski jezik.

Hrvatska manjina u Rumunjskoj

Zastupnik u rumunjskom parlamentu

Jandroković je u tom kontekstu, prilikom obilaska Karaševa, i izdvojio pitanje mogućnosti obrazovanja na materinskom jeziku kao ključno za hrvatsku zajednicu. Karaševski Hrvati prenijeli su mi zadovoljstvo ostvarivanjem svojih manjinskih prava, ne samo onih jezičnih i kulturnih, nego i političkih:

- Organizirani su kroz udruge Demokratski savez Hrvata u Rumunjskoj i Zajedništvo Hrvata u Rumunjskoj. Povrh toga, u Zastupničkom domu rumunjskog parlamenta hrvatsku nacionalnu manjinu predstavlja zastupnik Slobodan Ghera, kojem i zahvaljujem na domaćinstvu i srdačnom dočeku ovdje u Karaševu.

Važna uloga Katoličke Crkve

Pri njegovom obilasku mjesnih crkvi, karaševski Hrvati (ili Krašovani) - koji su se u Rumunjsku naselili još u 14. stoljeću - naglasili su predsjedniku Hrvatskog sabora iznimno važnu uloga Katoličke Crkve u očuvanju jezika i nacionalnog identiteta:

- Krašovani su jedna od najstarijih te jezično i etnografski najbolje očuvanih hrvatskih zajednica u svijetu. Republika Hrvatska i dalje će podupirati očuvanje identiteta hrvatske nacionalne manjine u Rumunjskoj kroz projekte i programe financirane putem Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Tradicija, identitet

U povodu Jandrokovićeva posjeta Klokotiću i Lupaku mjesna hrvatska kulturno-umjetnička društva priredila su prigodne folklorne programe.

Uz tamošnje župnike, domaćini susreta bili su predsjednik Demokratskoga saveza Hrvata u Rumunjskoj i član Savjeta Vlade RH za Hrvate Izvan RH profesor Petar Hategan, inače i lektor hrvatskoga jezika na Sveučilištu Zapad, te načelnik općine Lupak Marijan Vlasić.

Jačamo zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske - Nastavak potpore svim projektima bitnim za očuvanje hrvatske kulture i identiteta!

A A A