Vijesti
11. 11. 2022.

Uistinu ohrabruje da smo među 5 država s najvišom stopom gospodarskog rasta u Europskoj uniji!

U danas objavljenim jesenskim prognozama Europska komisija povisila nam je procjenu rasta BDP-a u 2022. s (ljetošnjih) 3.4 na 6%, što svrstava Hrvatsku među najbrže rastuće nacionalne ekonomije u EU-u. PVRH Andrej Plenković: Hrvatska je po rastu daleko iznad europskog prosjeka, koji bi trebao iznositi 3.3%. Procjena od 6% bolja je i od naših najoptimističnijih prognoza! Izražavamo zadovoljstvo i pozitivnom ocjenom koju je Europska komisija dala na zahtjev RH za isplatom druge rate od 700 milijuna eura iz NPOO-a.

„Doista sam zadovoljan procjenom Europske komisije. Uz Vladine mjere te korištenje sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) i europskih fondova nastavljamo podupirati daljnji razvoj Lijepe Naše!“ - također je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a komentirajući lijepu vijest iz Bruxellesa.

Uspješni paket zaštitnih mjera

Andrej Plenković je naglasio da revidirana procjena EK potvrđuje ono što kontinuirano poručuje - da je Hrvatska spremna dočekala krizu te da paket mjera Vlade RH uspješno štiti naše građane i gospodarstvo:

- Kao ključne elemente ovako ubrzanog rasta BDP-a Hrvatske Europska komisija u svom izvješću izdvaja sjajne turističke rezultate, porast izvoza i potrošnje te povećanje ulaganja iz EU fondova, ali i naše zaštitne mjere.

Prosječnu neto plaću podigli smo na 7.679 kuna. No na tome ne kanimo stati, zadali smo si novi cilj - 8.200 kuna do kraja mandata!

Vrlo dobar zalog za iduću godinu

Ovogodišnji (procijenjeni rast) od 6% jako je dobar zalog za iduću godinu kada se s obzirom na globalne okolnosti očekuje generalno usporavanje ekonomije - dodao je:

- Njihova je procjena da će u 2023. BDP RH rasti 1%, a naša je - 0.7%. I tu je EK optimističnija od nas samih. No vrijedi napomenuti da će zbog članstva u eurozoni i Schengenu hrvatsko gospodarstvo bit zaštićenije.

Ulaskom u europodručje Hrvatska će biti manje izložena, a više zaštićena

Plod ozbiljne i odgovorne politike

Ostvarujemo ta oba strateška cilja, iznimno važna u reputacijskom smislu - nastavio je premijer Plenković - a odgovornim upravljanjem javnim financijama akumulirali smo fiskalni kapacitet za potporu građanima u energetskoj krizi:

- Osim toga, zadržali smo, unatoč krizi, investicijski kreditni rejting. Sve to su uistinu velika postignuća, koja nisu „pala s neba“, nego su plod ozbiljne politike i naših kontinuiranih napora. 

Fitch potvrdio najviši kreditni rejting u povijesti Hrvatske & gotovo udvostručio procjenu našeg gospodarskog rasta u 2022. - s 3.3% na 6.1%!

Novih 700 milijuna eura iz NPOO-a

„Izražavamo zadovoljstvo i odlukom kojom je Europska komisija dala pozitivnu ocjenu zahtjeva RH za isplatom druge rate od 700 milijuna eura iz NPOO-a“ - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

Potpisan Sporazum o partnerstvu s Europskom komisijom - 9 milijardi € bespovratnih EU sredstava za razvoj Lijepe Naše!

Prema procjenama Europske komisije, u EU-u bi ove godine samo Irska (7.9%), Portugal (6.6) i Slovenija (6.2) trebale imati veći rast od hrvatskih 6%, koliko bi trebalo porasti i grčko gospodarstvo.

A A A