Vijesti
14. 11. 2022.

Plenković: Proračun za 2023. zaštitit će standard hrvatskih građana, ublažiti posljedice krize & očuvati gospodarski rast i socijalnu sigurnost

(VIDEO) PVRH Andrej Plenković na 166. sjednici Vlade: Unatoč izazovnim vremenima, ispunit ćemo te ključne zadaće koje smo si zadali! Oprezni kakvi jesmo, naša projekcija rasta BDP-a za iduću godinu iznosi 0.7% - što je manje nego što nam predviđaju Europska komisija ili svjetske kreditne agencije poput Fitcha. Držimo se svog načela „najavi manje - isporuči više“. Ovo je prvi proračun koji se odnosi na razdoblje u kojem će Hrvatska biti članica Schengena i eurozone, a to će svakako pozitivno utjecati na međunarodnu percepciju zemlje te pridonijeti, uz rekordna EU sredstva za koja smo se izborili, povećanju investicija i daljnjem razvoju Lijepe Naše.

„Rast u 2022. od 5.7%, koliko ga sami procjenjujemo, omogućit će nam da u iduću godinu, u kojoj se najavljuje usporavanje globalne ekonomije, uđemo spremni“ - također je poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a otvarajući u Banskim dvorima sjednicu posvećenu prijedlogu Državnog proračuna za 2023. godinu:

- Vladina projekcija rasta za ovu godinu čak je i skromnija od prognoza međunarodnih ekonomskih i financijskih institucija. Na te rezultate možemo biti ponosni! Zahvaljujući odgovornom upravljanju javnim financijama, agilnošsti našeg gospodarstva, predanosti hrvatskih radnika, pravodobnim mjerama u krizama, učinkovitom korištenju europskih sredstava i odličnoj turističkoj sezoni stvorili smo okvir za rast kakav nismo mogli ni zamisliti na početku godine.

Uistinu ohrabruje da smo među 5 država s najvišom stopom gospodarskog rasta u Europskoj uniji!

Nastavak rasta mirovina i plaća & demografske mjere

Ponovivši da su ublažavanje posljedica globalne krize, očuvanje rasta i razvoj te socijalne sigurnosti tri osnovna cilja proračuna za 2023. godinu, Andrej Plenković je podsjetio kako bismo bez mjera Vlade danas plaćali puno veću cijenu struje i plina te imali skuplje naftne derivate za oko dvije kune po litri:

- Socijalna sigurnost podrazumijeva nastavak rasta mirovina i plaća, u proračun je uključen i nedavni dogovor sa sindikatima javnih i državnih službi. Uključen je i niz demografskih mjera: rodiljne i roditeljske potpore, izgradnja i obnova dječjih vrtića, subvencioniranje stambenih kredita itd.

U duhu socijalnog partnerstva pronašli smo kvalitetno rješenje za daljnji rast plaća!

Dodatna ulaganja u obrambene sposobnosti

„Uz sve navedeno, predviđena su i dodatna ulaganja u obrambene sposobnosti, koje su posebno važne u promijenjenim geopolitičkim okolnostima“ - zaključio je hrvatski premijer.

Ovo je godina strateških uspjeha & isporuke rezultata naših napora i odgovorne politike proteklih godina!

Saborska rasprava o prijedlogu proračuna za 2022. planirana je do kraja mjeseca.

PRIHODI 24.9, A RASHODI 26.7 MILIJARDI EURA

Ministar financija Marko Primorac na sjednici Vlade predstavio je prijedlog proračuna te potom održao konferenciju za medije. Očekuje usporavanje inflacije s ovogodišnjih projiciranih 10.4% na 5.7% u 2023. uslijed iščezavanja poremećaja u opskrbnim lancima i niže razine uvezene inflacije. U 2024. očekuje se daljnje usporavanje - na 2.5%.

Cijelu prezentaciju možete preuzeti OVDJE.

„Na tržištu rada iduće godine ne očekuju se negativna kretanja. Štoviše, broj zaposlenih trebao bi i dalje rasti. Predviđa se i daljnje smanjenje udjela javnog duga u BDP-u“ - također je naveo Primorac.

Primorac: Neupitna je Vladina predanost fiskalnoj konsolidaciji

A A A