Vijesti
17. 11. 2022.

Uvođenje dodatnog poreza na dobit nije kažnjavanje uspješnih, nego solidarni doprinos kojim će se pomoći slabijima!

(VIDEO) PVRH Andrej Plenković na 167. sjednici Vlade RH: Nastavljamo s politikom zaštite standarda hrvatskih građana u globalnoj energetskoj krizi te odgovornog vođenja javnih financija i smanjivanja javnog duga. Dug ćemo već ove godine sniziti ispod razine koju smo imali prije koronakrize, što znači da smo se brzo vratili na pozitivni trend koji smo uspostavili od početka mandata. U skladu s tim smjerom u javno savjetovanje i upućujemo prijedlog Zakona o dodatnom porezu na dobit. Jedini je cilj te izvanredne mjere - koja se odnosi samo na dobit u 2022. - da se sva prikupljena sredstva u idućoj godini preusmjere u potpore za one koji su socijalno najizloženiji. Radi se o pravednijoj raspodjeli tereta krize koja pogađa sve u našem društvu.

„S čvrstim osloncem u vrijednostima Domovinskog rata, okrenuti smo svladavanju suvremenih izazova“ - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a otvarajući sjednicu. Osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme.

Da se nikad ne zaboravi!

Uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata te Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, Andrej Plenković je istaknuo da očekuje dostojanstvene komemoracije, ispunjene poštovanjem prema hrvatskim braniteljima:

- Njihova hrabrost i odvažnost utkane su u temelje hrvatske državnosti. U mislima smo i molitvama sa svim žrtvama velikosrpske agresije. Naša je Vlada i proglasila taj važni datum državnim blagdanom i neradnim danom kako bi što više građana moglo iskazati pijetet i trajnu zahvalnost onima koji su dali najviše za slobodu, samostalnost i demokraciju u kojima danas živimo.

Vukovar je Hrvatska i Hrvatska je Vukovar!

Hrvatski premijer danas je predvečer u Škabrnji, a 18. listopada u Vukovaru:

- U Koloni sjećanja, kao i svih ovih godina.

U 2023. nastavak gospodarskog rasta …

Podsjetio je da je na sjednici u ponedjeljak Vlada usvojila prijedlog proračuna za 2023. godinu, prvog koji je iskazan u eurima i prvog koji ćemo provoditi kao članica europodručja:

- Unatoč negativnim globalnim trendovima, Vlada očekuje da će 2023. hrvatsko gospodarstvo rasti 0.7 posto, a Europska komisija i međunarodne financijske institucije predviđaju i više od toga. Možda se to nekome čini malo u odnosu na 6 posto ove godine ili na 13 posto iz prošle, no s obzirom na okolnosti ipak se radi o rastu.

Plenković: Proračun za 2023. zaštitit će standard hrvatskih građana, ublažiti posljedice krize & očuvati gospodarski rast i socijalnu sigurnost

… & zaštite standarda i smanjivanja javnog duga

Naglasio je da u 2022. bilježimo dobre ekonomske rezultate zahvaljujući prije svega agilnosti naših poduzetnika, velikom doprinosu hrvatskih radnika te racionalnom upravljanju javnim financijama, najavivši da ćemo već ove godine sniziti javni dug ispod razine koju smo imali prije koronakrize:

- To znači da smo se brzo vratili na pozitivni trend koji smo uspostavili od početka mandata. Tome su, naravno, pridonijeli i sveobuhvatni paketi zaštitnih mjera naše Vlade. Na tom tragu, i ovaj proračun ima tri ključna stupa - ublažavanje posljedica krize, nastavak gospodarskog rasta i razvoja te očuvanje socijalne sigurnosti i kohezije.

Pred novim izazovima nismo stajali skrštenih ruku: unatoč globalnoj krizi, nastavljamo sa zaštitom standarda & povećavanjem plaća i sredstava za obranu

Oni koji imaju više trebaju pomoći onima koji imaju manje

U skladu s tim smjerom - nastavio je premijer Plenković - Vlada u javno savjetovanje i upućuje prijedlog Zakona o dodatnom porezu na dobit:

- Jedini je cilj te izvanredne mjere, koja se odnosi samo na dobit u 2022. godini, da se sva prikupljena sredstva preusmjere u potpore za one koji su socijalno najizloženiji. Ne radi se ni o kakvom „kažnjavanju uspješnih“, nego o solidarnom doprinosu kojim će se pomoći slabijima i pravednijoj raspodjeli tereta krize koja pogađa sve u našem društvu.

Napomenuo je da ova kriza zahtijeva da oni koji imaju više pomognu onima koji imaju manje.

Uspješni „aktualac“

Govoreći o aktualnom prijepodnevu, održanom ovog tjedna u Hrvatskom saboru, kazao je da je to bila dobra prigoda da hrvatska javnost čuje sve ono što Vlada poduzima i postiže:

- Uvjeren sam da su ta postignuća supstantivna i velika. Ispunjavamo dvoja izborna obećanja i programske ciljeve Vlade RH.

Dok se SDP raspada, a Grbin propada, Hrvatska raste! Na žalost destruktivaca, naša je Vlada uspješna, a izbori će biti - redoviti!

Ostvarivanje strateških ciljeva

Naglasio je pritom da u Hrvatskoj nema socijalne frakture zahvaljujući upravo Vladinim mjerama.

Dodao je da ćemo nakon otvorenja Pelješkoga mosta, kojim je spojena Hrvatska, od 1. siječnja ostvariti dva cilja dublje integracije u Europsku uniju - članstva u europodručju i Schengenskom prostoru.

Hrvatska će ulaskom u europodručje i Schengen biti snažnija, privlačnija, sigurnija i pouzdanija!

Hrvatska kao europsko čvorište za energetiku i promet

Na kraju, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković najavio je skorašnje posjete austrijskog i bavarskog kancelara Hrvatskoj:

- Zainteresirani su za suradnju u energetskom sektoru. Hrvatska svojom vrlo kvalitetnom infrastrukturom ima potencijal ojačati svoju ulogu regionalnog čvorišta za razvoj energetike i prometa.

Želimo da Hrvatska postane europsko energetsko čvorište! Zašto ne bismo dostavljali plin i Bavarskoj?

PRIMORAC: Prihod od jednokratnog poreza u cijelosti usmjeren u pomoć ugroženima

Detaljnije predstavljajući prijedlog Zakona o dodatnom porezu na dobit, ministar financija Marko Primorac izdvojio je da taj zakon obuhvaća samo one poduzetnike koji su u 2022. ostvarili dobit od 300 milijuna kuna i više, i to ako im je za 20% veća od prosjeka dobiti u četiri razdoblja prije krize:

- Najvažnije je, ponovno naglašavamo, da će prihod od toga jednokratnog poreza u cijelosti biti usmjeren u pomoć ugroženima, a ne za punjenje državnog proračuna. Porez će obuhvatiti sve sektore, ne samo onaj energetski.

PLENKOVIĆ: Uskoro Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD-om!

PVRH Andrej Plenković na sjednici je otkrio da će Hrvatska za 10-ak dana potpisati Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD-om:

- Dugo se radilo na tom vrlo važnom dokumentu kojim će se, zahvaljujući mnogim olakšicama pri oporezivanju svih vrsta prihoda, povećati trgovinska razmjena između dviju država. Nakon uvođenja bezviznog režima za hrvatske državljane i našeg ulaska u Global Entry program, RH i SAD nastavljaju osnaživati prijateljske, savezničke i partnerske odnose!

Jačamo savezničke odnose & nastavljamo suradnju u podršci Ukrajini!

A A A