Vijesti
18. 11. 2022.

Vukovar je temelj hrvatske slobode, demokracije i samostalnosti

(PHOTO) PVRH Andrej Plenković u Koloni sjećanja u Vukovaru: „Imena poginulih branitelja, imena naših žrtava vječno su upisana u nacionalnu povijest. Kao i svake godine, došli smo odati počast onima koji su za Domovinu dali najviše. Izražavamo im trajnu zahvalnost. * Ovo je prvi Dan sjećanja da s nama nije, nažalost, dr. Vesna Bosanac. I njeno je ime zauvijek utkano u temelje Hrvatske. * Ulažemo u Vukovar više nego u ijedan drugi grad, upravo je u Gradu Heroju ova Vlada 2016. održala svoju prvu sjednicu izvan Zagreba. U Državnom proračunu za 2023. za Vukovar je rezervirano 10 milijuna eura“. PPVRH Oleg Butković predvodio je izaslanstvo Vlade RH u Škabrnji.

Vukovar. Grad Heroj i mjesto posebnog domovinskog pijeteta.

Kolona sjećanja, duga oko 5.5 kilometara. Od Nacionalne memorijalne bolnice "Dr. Juraj Njavro" do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, desetine tisuća ljudi u molitvi i mislima sa žrtvama velikosrpske agresije. S njima je, kao i svake godine, u tišini koračao i predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

Dok je prolazila Kolona sjećanja, s Crkve svetih Filipa i Jakova neprestano su zvonila zvona. Da se nikad ne zaboravi!

Memorijalno groblje; grob Blage Zadre; Ovčara

Počast žrtvi Vukovara te svim ubijenim hrvatskim braniteljima i civilima u velikosrpskoj agresiji hrvatski premijer odao je polaganjem vijenca i paljenjem svijeće podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, gdje je i sudjelovao na svetoj misi za sve pokojne i nestale u Domovinskom ratu.

Položio je cvijeće i na grobove vukovarskih heroja Blage Zadre i Marka Babića. Na kraju, poklonio se žrtvama kod masovne grobnice na Ovčari. Kako je i prošle godine poručio iz Kolone sjećanja - Vukovar je Hrvatska, Hrvatska je Vukovar!

Vukovar je Hrvatska i Hrvatska je Vukovar!

Donosimo, objedinjeno, ključne poruke predsjednika Plenkovića iz više izjava na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata te Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje:

I reći ću vam samo još jednu stvar, zapamtite Vukovar!

Vukovar je temelj hrvatske slobode, demokracije i samostalnosti. Imena poginulih branitelja, imena žrtava vječno su upisana u našu nacionalnu povijest. Kao i svake godine, zajedno smo došli odati počast onima koji su za Domovinu dali najviše. Izražavamo im trajnu zahvalnost.

Ovo je prvi Dan sjećanja da s nama nije, nažalost, dr. Vesna Bosanac. I njezino je ime, kao i ime dr. Jurja Njavre po kojem je naša Vlada nazvala Nacionalnu memorijalnu bolnicu u Vukovaru, zauvijek utkano u temelje Hrvatske.

Sućut predsjednika Andreja Plenkovića u povodu smrti doktorice Vesne Bosanac - jednog od simbola obrane Grada Heroja

Srbija odbija suradnju u pronalasku nestalih

Vlada kontinuirano, ustrajno radi na pronalasku svih nestalih osoba iz Domovinskog rata. U proteklih šest godina ostvareni su znatni iskoraci, pronađeni su posmrtni ostaci mnogih nestalih, brojni su i identificirani. Tako ćemo i nastaviti, duboko poštujući hrvatske žrtve i njihove obitelji.

Zahvaljujem potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu na golemim naporima koje ulaže. Ali, kako bi se otkrile sve grobnice, potrebna je suradnja onih koji o tome znaju više nego mi. A oni nisu u Hrvatskoj, nego u Beogradu.

Obiteljima nestalih osoba u Domovinskom ratu dugujemo istinu o sudbinama njihovih najmilijih, no Srbija odbija bilo kakvu suradnju!

O Vukovaru posebno vodimo računa

U Vukovar je država uložila više nego u ijedan drugi grad, upravo je u Gradu Heroju naša Vlada 2016. održala svoju prvu sjednicu izvan Zagreba. Sve što smo tada dogovorili, to je i realizirano - od cestovnih i obrazovnih projekata, preko povratka Hrvatske vojske u Vukovar, do fiskalne decentralizacije. Da i ne govorim o Fondu za Vukovar čija smo sredstva stalno povećavali.

Čuvamo sjećanje na žrtvu Vukovara, štitimo povijesnu istinu o velikosrpskoj agresiji & potičemo razvoj Grada Heroja!

U Državnom proračunu za iduću godinu za Vukovar je rezervirano 10 milijuna eura. Ako postoji jedan grad o kojem posebno vodimo računa, onda je to Vukovar.

Politika pomirbe i suživota

Budućnost vidim u politici pomirbe i suživota, odnosi Hrvata i Srba moraju se sustavno unapređivati. U Škabrnji su počinjeni strašni zločini, razumijemo osjećaje obitelji žrtava, njima je jako teško. Ali, smatram da je dobro da je potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, predstavnica SDSS-a, jučer s nama došla i poklonila se žrtvi Škabrnje.

Nacionalne su manjine s nama u parlamentarnoj većini već šest godina, bit će i dalje, to je ispravan put. Da PPVRH Šimpraga nije bila s nama u Škabrnji, neki bi pitali zašto nije došla. Mislim da politika pomirbe nema alternativu.

ŠKABRNJA - “POGINULI U MISLIMA & SRCIMA”

Na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, PPVRH Oleg Butković predvodio je izaslanstvo Vlade RH u Škabrnji.

A A A