Vijesti
19. 11. 2022.

Žrtva Borovo naselja za Domovinu - Da se nikad ne zaboravi!

(PHOTO) Kobnoga 19. studenog 1991. u toj je vukovarskoj četvrti, koja je odolijevala neprijatelju još dan nakon sloma obrane i pada Grada Heroja, srpski agresor odmah likvidirao 51 osobu, a tijekom okupacije zvjerski je mučeno i likvidirano 115 razoružanih branitelja i civila. Za 48 osoba iz Borova naselja još uvijek ne znamo sudbinu. PPVRH Tomo Medved: „Nećemo stati sve dok ne pronađemo i posljednju osobu nestalu u Domovinskom ratu, to je naša misija! Obitelji koje ih i dandanas traže zaslužuju mir, zaslužuju istinu i pravo da se dostojno oproste od svojih najmilijih“.

Nakon 18. studenog i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, „Veliko trodnevlje“ u Gradu Heroju nastavljeno je dan poslije komemorativnim programom "Žrtva Borovo naselja za Domovinu".

Dostojanstveno je obilježena 31. godišnjica stradanja te herojske četvrti Grada Heroja, koja je odolijevala neprijatelju još dan nakon sloma obrane i pada Vukovara.

Toga 19. studenog 1991. u Borovu je naselju srpski agresor odmah likvidirao 51 osobu, a tijekom okupacije nasilno je odvedeno, izloženo torturama i ubijeno 115 razoružanih branitelja i civila. Skupa s tromjesečnom opsadom, u obrani te vukovarske gradske četvrti poginulo je više od 500 ljudi.

Vukovar je temelj hrvatske slobode, demokracije i samostalnosti

Ratna bolnica i sklonište u Borovo Commerceu

I potpredsjednik Vlade RH general Tomo Medved položio je vijenac i zapalio svijeću kod ostataka zgrade Borovo Commercea, u čijem su se podrumu 1991. nalazili sklonište i pričuvna ratna bolnica s ranjenim hrvatskim braniteljima i civilima:

- Umjesto slobode, premnoge je ovdje, nažalost, zatekla smrt, a za njih 48 još uvijek ne znamo sudbinu. Nećemo stati sve dok ne pronađemo i posljednju osobu nestalu u Domovinskom ratu, to je misija, to je prioritet Ministarstva hrvatskih branitelja i ove Vlade! Prošlog tjedna identificirali smo dvojicu Vukovaraca, a ovog tjedna pronašli smo posmrtne ostatke još dvojice muškaraca.

Obitelji koje još uvijek traže svoje najmilije zaslužuju mir, zaslužuju istinu i pravo da se dostojno oproste od bližnjih - zaključio je Medved, osobni izaslanik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

„Zenge“ su bile kobne

Izaslanstvo Hrvatskog sabora zajedno su predvodili naši zastupnici iz Vukovara Nikola Mažar i Marijana Balić, a uz njih su bili i Josip Šarić i bojnik Ante Deur.

Potonji, koji je i sam heroj obrane Vukovara, s boli se prisjetio da su žute čizme, tzv. zenge, bile kobne za sve koji su ih nosili:

- Četnici su ih bez ikakvih provjera odmah izdvajali i ubijali.

Križni put, obala Dunava, Farma Lovas

Obilježavanje još jedne tužne godišnjice Grada Heroja nastavljeno je Križnim putem u koloni sjećanja Ulicom Blage Zadre i Trpinjskom cestom do Crkve Gospe fatimske, gdje je služena misa zadušnica.

Popodne na obali Dunava u Borovu, nekadašnjem Borovu Selu, skupom "Svjedočenjem protiv zaborava" odana je počast stradalim braniteljima i civilima koji su na tom mjestu smaknuti, a tijela im bačena u rijeku.

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće i kod Spomen-obilježja nestalima u Domovinskom ratu u središtu Borova naselja te na Farmi Lovas, između Borova i Dalja, gdje su iz masovne grobnice 2001. ekshumirane 24 žrtve, čija su tijela četnici i tzv. JNA bacili među uginulu stoku.

Velepromet & Ovčara

Obilježavanje „Velikoga vukovarskog trodnevlja“ završava u nedjelju, 20. studenog, odavanjem počasti žrtvama u Veleprometu te kod masovne grobnice na Ovčari.

Da se nikad ne zaboravi!

Vukovar je Hrvatska i Hrvatska je Vukovar!

MAŽAR: Miješaju nam se osjećaji tuge i ponosa

Naš zastupnik Nikola Mažar, koji je i sam iz Borova naselja, istaknuo je da su poniznost i duboki pijetet spram žrtava jedine emocije ovih tužnih dana:

- Vječna im slava i hvala! Ipak, ponos na pobjedu u pravednome Domovinskom ratu, pobjedu koja je započela upravo u Vukovaru, uzdiže nas iz osjećaja boli i patnje još jednog mjeseca studenog.

Iz krvi i bola niknut' će cvijeće / I nikada narod zaboravit' neće / Vukovar!

A A A