Vijesti
20. 11. 2022.

Veliko trodnevlje Grada Heroja. Počast žrtvama Veleprometa i Ovčare

(PHOTO) Tijekom okupacije Vukovara, u koncentracijskom logoru u Veleprometu srpski agresori likvidirali su 724 zatočenika, civila i razoružanih hrvatskih branitelja. Na Ovčari su pak okupatori kobnoga 20. studenog 1991. smaknuli 200 ranjenika dovedenih iz bolnice. Tijela su bačena, bez ikakvog obilježja, u jamu, unaprijed iskopanu usred oranice. Za sudbinom još 60-ak osoba s Ovčare i dandanas se traga. U mislima smo i molitvama s obiteljima vukovarskih žrtava.

U dvorištu Veleprometa obilježena je 31. godišnjica stradanja Vukovaraca u tome koncentracijskom logoru u kojem su tzv. JNA i srpske paravojne postrojbe još od rujna 1991. zatvarale, mučile i ubijale zarobljene civile i razoružane hrvatske branitelje.

Najveći zločin u velikosrpskoj agresiji

Kroz Velepromet je prošlo oko 10.000 osoba, od kojih više od 1.000 samo iz vukovarske četvrti Sajmište, a okupatori su likvidirali 724 zatočenika. Ovdje je velikosrpski agresor počinio najveći zločin u Domovinskom ratu.

Vukovar je temelj hrvatske slobode, demokracije i samostalnosti

Potom se kolona sjećanja, u 15. mimohodu "Vi ste naš ponos - mi smo vaša snaga" u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, uputila od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata do masovne grobnice na Ovčari.

"Ovčara - vječna rana"

Kobnoga 20. studenog 1991. okupatori su na Ovčari poubijali 200 ranjenika, hrvatskih branitelja i civila, odvedenih iz vukovarske bolnice nakon sloma obrane grada. Tijela su bačena, bez ikakvog obilježja, u unaprijed iskopanu jamu usred oranice u blizini hangara toga bivšega poljoprivrednog dobra.

Za sudbinom još 60-ak zatočenika i dandanas se traga. Najmlađa žrtva Ovčare bio je 16-godišnji Igor Kačić, a najstarija je imala 77 godina.

Nećemo stati sve dok se ne rasvijetli sudbina i posljednje nestale osobe

Ministar obrane Mario Banožić, izaslanik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, poručio je da Vlada RH neće stati sve dok se ne rasvijetli sudbina i posljednje osobe nestale u Domovinskom ratu, a da će njihovim obiteljima i dalje pružati svu moguću podršku:

- To je obaveza svih nas. Ministarstvo hrvatskih branitelja intenzivno provodi aktivnosti u potrazi za nestalim osobama, u čemu sudjeluje i Hrvatska vojska, koja uz pomoć svoje mehanizacije provjerava sve moguće lokacije masovnih grobnica.

Tijekom komemoracije  "Ovčara - vječna rana", pročitana su imena 200 žrtava, među kojima su bili i novinar Hrvatskog radija Vukovar Siniša Glavašević te francuski ratni dragovoljac Jean-Michel Nicolier. Pokraj svih 200 čempresa, zasađenih na mjestu masovne grobnice, postavljena je crvena ruža.

Nikada zaboraviti!

Naši zastupnici Nikola Mažar i Marijana Balić - koji su, kao i 19. studenog u Borovu naselju, bili izaslanici predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, uglas su poručili:

- I poslije 31 godine, u zajedništvu i najdubljem pijetetu odajemo počast žrtvama našega voljenog grada Vukovara te iskazujemo trajnu zahvalnost hrvatskim braniteljima za njihova herojska djela. Vječna im hvala i slava! Nikada zaboraviti!

Žrtva Borovo naselja za Domovinu - Da se nikad ne zaboravi!

Misom zadušnicom za poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata u Crkvi svetih Filipa i Jakova završen je službeni program obilježavanja Velikoga trodnevlja Grada Heroja.

U mislima smo i molitvama s obiteljima vukovarskih žrtava.

A A A