Vijesti
22. 11. 2022.

70. rođendan Europskog parlamenta & puna podrška ulasku Hrvatske u Schengen!

(PHOTO) Dana 22. studenog 1952. utemeljena je Zajednička skupština Europske zajednice za ugljen i čelik, koja je tada imala samo 6 članica. A danas Europski parlament, sa 705 zastupnika iz svih 27 država EU-a, predstavlja čak 450 milijuna Europljana! Na svečanoj sjednici u Strasbourgu u povodu 70. obljetnice osnutka jedinog izravno biranog transnacionalnog parlamenta u svijetu sudjelovao je i PHS Gordan Jandroković. Prije toga se sastao s predsjednicom EP-a Robertom Metsolom, koja je jasno ponovila - Čvrsto podupiremo vaše članstvo u Schengenu, Hrvatska je to zaslužila!

„Vjerujem da će službeni posjet austrijskog kancelara Karla Nehammera Zagrebu i njegov sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem sve pozitivno razjasniti. Hrvatska je u najzahtjevnijoj proceduri do sada ispunila čak 281 preporuku te je potpuno spremna za pristupanje schengenskom prostoru“ - poručio je Gordan Jandroković nakon sastanka s predsjednicom Europskog parlamenta:

- U vrlo prijateljskom i otvorenom razgovoru obostrano smo izrazili zadovoljstvo činjenicom da je 10. studenog EP velikom većinom usvojio pozitivno mišljenje o članstvu RH u Schengen, u čemu je veliku ulogu imala upravo predsjednica Roberta Metsola. Hvala joj! Očekujemo da će Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove EU-a to potvrditi na svojoj sjednici 8. prosinca te da će 1. siječnja Hrvatska ući i u Schengen i u europodručje te time zaokružiti vlastitu europsku integraciju!

Europski parlament golemom većinom glasova odlučio - Hrvatska ulazi u Schengenski prostor!

Nastavak potpore Ukrajini & borbe za Hrvate u BiH

U razgovoru o ruskoj agresiji na Ukrajinu, predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednica EP-a izdvojili su važnost europskog jedinstva te trajnog zauzimanja za zajedničke vrijednosti: demokraciju, mir, slobodu, vladavinu prava i poštovanje temeljnih ljudskih prava.

Za CNN: Na pravoj smo strani - povijest će to upamtiti!

Jandroković je naglasio da - uz humanitarnu, financijsku i tehničku pomoć - Ukrajina može računati i na prijenos hrvatskog znanja stečenog na putu ka članstvu u EU-u, ali i u razminiranju i obnovi ratom razrušene države:

- Što se tiče Bosne i Hercegovine, naglasio sam važnost ulaganja dodatnih napora kako bi se, u duhu Daytonskog sporazuma, osigurala stvarna ravnopravnost triju konstitutivnih naroda i u Predsjedništvu BiH.

Nastavak suradnje na projektima i snažnog zauzimanja za punu ravnopravnost Hrvata u BiH & zahvale predsjedniku Plenkoviću!

Susret s hrvatskim eurozastupnicima & bilaterala

Predsjednik Hrvatskog sabora pozvao je predsjednicu EP-a u službeni posjet Hrvatskoj, što je ona sa zadovoljstvom prihvatila.

Jandroković se susreo i s eurozastupnicima iz Hrvatske te održao dva bilateralna sastanka:

Predsjednica Senata Kraljevine Belgije Stephanie D'Hose

Predsjednik Nacionalne skupštine Bugarske Veždi Rašidov

EUROPSKA ZASTAVA U OSLOBOĐENOM HERSONU

U obraćanju na svečanosti u povodu 70. obljetnice osnutka Zajedničke skupštine Europske zajednice za ugljen i čelik predsjednica EP-a Roberta Metsola napomenula je da je „Europa način života“:

- Nije slučajno upravo europska zastava podignuta u Hersonu nakon višemjesečne ruske okupacije. Podignuta je zato što simbolizira nadu, hrabrost i uvjerenje.

Raskrinkan kao pripadnik sekte koja veliča Putina, Raspušenko se znoji kao prisilno mobilizirani Rus prije slanja u okruženi Herson!

Europski projekt - dodala je Metsola - ujedinio je narode i postao okvir borbe za dostojanstvo i prava ljudi:

- Iz pepela II. svjetskog rata pronašli smo mudrost, hrabrost i ljudskost da budemo zajedno i srušimo zidove među sobom. Zajedno ćemo i nastaviti našu misiju - boriti se protiv diskriminacije, klimatskih promjena, siromaštva i generacijskih nejednakosti, a pomagati u stvaranju radnih mjesta te učvršćivati europsku sigurnost i okvir za prosperitet i gospodarski rast.

ŠUICA - GLAS HRVATSKIH GRAĐANA U 7 OD 70 GODINA

O 70. rođendanu Europskog parlamenta u emotivnoj objavi oglasila se i naša Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije iz RH:

- Od ovih 70 godina, gotovo 7 imala sam čast predstavljati hrvatske i EU građane kao članica ove „Kuće europske demokracije“, jedine EU institucije koju izravno biraju naši sugrađani. Zauvijek ću pamtiti taj povijesni nadnevak 1. srpnja 2013. godine, kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju!

Hrvatska iz Europske unije primila dosad najveći pojedinačni iznos bespovratnih sredstava - 700 milijuna eura!

A A A