Vijesti
23. 11. 2022.

Austrija podržava ulazak Hrvatske u Schengen! Nema govora ni o kakvom vetu!

Savezni kancelar Karl Nehammer: Žellim vam čestitati na članstvu od 1. siječnja - ispunili ste i ispunjavate sve obveze! Ali, neke druge države imaju problema sa zaštitom EU granica od ilegalnih migracija. Partnerstvo s RH proširit ćemo i na pitanja energetske neovisnosti o Rusiji i sigurnosti opskrbe plinom. PVRH Andrej Plenković: Hvala na potpori! RH kao članica Schengena nije problem, nego dio rješenja problema koji Austrija ima zbog migranata koji pristižu preko trećih zemalja. Drago mi je i da ćemo nas dvojica, zajedno s bavarskim premijerom Markusom Söderom, obići LNG terminal na Krku. Hrvatska će povećati njegove kapacitete i iskoristiti priliku da u novim geopolitičkim okolnostima preraste u europsko energetsko čvorište!

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima saveznog kancelara Republike Austrije (Bundeskanzler der Republik Österreich) Karla Nehammera - koji je u prvom službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Čestitke na ulasku u Schengen i eurozonu

Glavna tema razgovora bilo je članstvo Hrvatske u Schengenu, za što je kancelar Nehammer izrazio potporu svoje zemlje:

- Naše dvije države povezuje duboko i višegodišnje prijateljstvo, Austrija podržava ulazak RH u Schengenski prostor! Nema govora ni o kakvom vetu ili blokadi Hrvatske! Ispunili ste i ispunjavate sve svoje obveze, vaši su uspjesi uistinu impresivni, ali neke druge države imaju problema sa zaštitom granica Europske unije od ilegalnih migracija. Naše kritike na funkcioniranje Schengena nisu se odnosile na RH, nego na Bugarsku i Rumunjsku.

70. rođendan Europskog parlamenta & puna podrška ulasku Hrvatske u Schengen!

Želim Hrvatskoj čestitati na ulasku u Schengen i eurozonu 1. siječnja! - zaključio je austrijski savezni kancelar u izjavi za medije nakon sastanka.

Ove godine milijun i pol austrijskih turista

Hrvatski premijer poručio je pak da mu je drago da je organiziran ovaj službeni posjet:

- Austrija i Hrvatska dvije su prijateljske zemlje. Osim zajedničkih kulturnih i povijesnih veza, Austrija je među prvih pet vanjskotrgovinskih partnera RH. Isto tako, ona je od 1993. drugi ulagač u našoj zemlji. Ove godine nas je posjetilo milijun i pol austrijskih turista, što je također primjer koliko su naše veze snažne.

Hrvatska je ispunila sve zahtjeve, čak 281 preporuku iz 8 područja schengenske pravne stečevine - dodao je Plenković:

- Svaki detalj smo danas pojasnili, svjesni da je Austrija opravdano zabrinuta zbog porasta tražitelja azila i općenito povećanja ilegalnih migracija. No Hrvatska kao članica Schengena nije problem, nego dio rješenja problema koji Austrija ima zbog migranata koji pristižu preko trećih zemalja.

Hrvatska visoko cijeni potporu Austrije

Hrvatska visoko cijeni potporu Austrije - nastavio je - te ćemo na europskoj razini zajedno raditi na tome da se ojačaju kontrole na vanjskim granicama EU-a te da se osnaže različiti oblici podrške zemljama s većim brojem migranata na njihovom teritoriju:

- S te je strane ohrabrujuća najava Europske komisije koja je spremna izraditi posebni akcijski plan za istočno-mediteransku i zapadno-balkansku migrantsku rutu, što bi znatno umanjilo pritisak na Austriju.

Članstvo u europodručju i Schengenskom prostoru - veliki reputacijski iskorak prema ulagačima!

ENERGETSKA SURADNJA & NEOVISNOST

Druga važna tema razgovora bila je i energetska suradnja dviju država. Kancelar Nehammer izdvojio je da su pitanja energetske neovisnosti o Rusiji i sigurnosti opskrbe plinom od strateške važnosti za Austriju:

- Stoga smo itekako zainteresirani za proširenje LNG terminala na Krku, koji ću u četvrtak obići skupa s predsjednikom Plenkovićem i bavarskim premijerom Markusom Söderom. Nakon političkog dogovora, uslijedili bi susreti naših poduzeća i sporazumi o ulaganjima.

Želimo da Hrvatska postane europsko energetsko čvorište! Zašto ne bismo dostavljali plin i Bavarskoj?

Hrvatska kao europsko čvorište

PVRH Plenković je naglasio da će povećanjem kapaciteta LNG terminala kod Omišlja s 2.9 na 6.1 milijardi kubičnih metara (ukapljenog) plina Hrvatska prerasti u europsko energetsko čvorište:

- Maksimalne godišnje potrebe Hrvatske za plinom iznose oko 2.8 milijardi kubika, no proširenjem želimo pomoći naši prijateljima i susjedima, omogućiti im sigurnu opskrbu plinom.

SDP-ova komesarka mogla bi opet skakati pred bagere

A A A