Vijesti
24. 11. 2022.

Ulazak u Schengen i eurozonu, solidarni proračun, daljnja zaštita standarda, RH kao energetsko čvorište & plus od gotovo 70 milijardi u odnosu na EU!

Premijer Andrej Plenković na 169. sjednici Vlade RH: „Austrija je sasvim jasno podržala naše članstvo u shengenskom prostoru, a otprije smo spremni i za euro. * Proračun je sidro kojim će očuvati gospodarski rast i zadržati društvenu koheziju. * Nakon što smo ovog tjedna već snizili cijene benzina i dizela, danas smanjujemo trošarine na lož ulje. * Energetsku infrastrukturu i dalje ćemo razvijati nacionalnim i europskim sredstvima. Otvara nam se prilika da plinom opskrbljujemo i Bavarsku i Austriju“. Ministrica Nataša Tramišak: „Hrvatska je iz EU proračuna dosad dobila 68.3 milijarde kuna više nego što je u nj uplatila“.

„Hvala potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu i svima koji su sudjelovali u organizaciji obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata te Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje“ - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a otvarajući sjednicu:

- Sve je prošlo dostojanstveno, uz sjećanje na žrtve i poštovanjem prema hrvatskim braniteljima, prema onima koji su za hrvatsku slobodu dali najviše.

Vukovar je temelj hrvatske slobode, demokracije i samostalnosti

Nedvojbena austrijska podrška

Andrej Plenković u uvodnom se obraćanju, po običaju, osvrnuo na aktualne teme, pa tako i na jučerašnji posjet austrijskog kancelara Karla Nehammera. Ponovio je da je Austrija sasvim jasno podržala članstvo Hrvatske u schengenskom prostoru:

- Napravljen je još jedan iskorak uoči sastanka ministara unutarnjih poslova EU-a 8. prosinca, na kojem će se donijeti finalna odluka o ulasku Hrvatske u Schengen od 1. siječnja. Time ćemo, uz članstvo u europodručju, ostvariti oba strateška cilja dublje europske integracije.

Austrija podržava ulazak Hrvatske u Schengen! Nema govora ni o kakvom vetu!

Proračun - pravedan i sveobuhvatan

Govoreći o Državnom proračunu RH za 2023. godinu, istaknuo je da Vlada nastavlja s potporama građanima i gospodarstvu u ovoj globalnoj krizi:

- Ovaj je proračun sidro kojim čuvamo gospodarski rast i razvoj Hrvatske i proračun koji će redistribucijom sredstava zadržati društvenu koheziju.

Hrvatska će postati energetsko čvorište

„Vlada želi od Hrvatske stvoriti europsko energetsko čvorište“ - naglasio je Plenković najavljujući svoj posjet LNG terminalu u Omišlju, zajedno s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom i bavarskim premijerom Markusom Söderom:

- Razgovarat ćemo o energetskoj suradnji. Hrvatska infrastruktura već sada je vrlo dobra, ali je planiramo i dalje razvijati ulaganjem i nacionalnih i europskih sredstava.

Želimo da Hrvatska postane europsko energetsko čvorište! Zašto ne bismo dostavljali plin i Bavarskoj?

Niže cijene goriva & trošarina na lož ulje

Što se tiče zaštite životnog standarda, premijer Plenković je podsjetio da je Vlada u ponedjeljak donijela odluku kojom su snižene cijene i benzina i dizela, a ostala je fiksirana cijena za plavi dizel:

- Danas ćemo smanjiti trošarine na lož ulje. Želimo da naftni derivati i energenti budu cjenovno prihvatljivi za građane i gospodarstvo.

Održana 168. (telefonska) sjednica Vlade

Spremni za euro

Osvrnuo se i na 18. sjednicu Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj:

- Napravili smo rezime trenutačnog stanja, distribucije gotovog novca, kovanja hrvatskih eurokovanica, informatičke pripreme, pripreme bankomata i svega onog što u operativnom smislu treba funkcionirati od početka Nove godine.

TRAMIŠAK: U PLUSU 68.3 MILIJARDE KUNA!

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak predstavila je na sjednici Izvješće o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u Hrvatskoj:

- U razdoblju od 2013. do 17. studenog ove godine razlika između sredstava uplaćenih iz proračuna EU-a u proračun RH te sredstava uplaćenih iz proračuna RH u proračun EU-a iznosi 56.9 milijardi kuna u korist Hrvatske, a uključujući i uplaćeni predujam za Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO)

Hrvatska je, dakle, u plusu 68.3 milijarde kuna! - zaključila je ministrica

Uistinu ohrabruje da smo među 5 država s najvišom stopom gospodarskog rasta u Europskoj uniji!

A A A