Vijesti
25. 11. 2022.

Neka Hrvati vide tko je tko! Vlada predložila da HV sudjeluje u EU misiji za potporu Ukrajini - na zastupnicima je odluka

Andrej Plenković: Na pravoj smo strani povijesti, ondje ćemo i dalje biti. Vjerujemo da će nas Hrvatski sabor podržati kako bismo pomogli Ukrajini. Milanović i njegovi jataci sad izmišljaju 'kršenja Ustava', igraju se skrivača, jer nemaju hrabrosti jasno reći na čijoj su strani. Mario Banožić: Moram priznati da ne shvaćam zašto se Milanović, koji je više puta kazao da neće dati suglasnost, odjednom poziva na 'proceduralne razloge'. Pritom svjesno prešućuje da je Ukrajina naša saveznica kao članica Partnerstva za mir.

Osim što se osvrnuo na aktualne događaje, na početku 169. sjednice Vlade premijer Andrej Plenković objavio je da je Vlada Hrvatskom saboru uputila prijedlog o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u Europskoj misiji vojne pomoći Ukrajini (EU Military Assistance Mission - Ukraine/ EUMAM).

Ulazak u Schengen i eurozonu, solidarni proračun, daljnja zaštita standarda, RH kao energetsko čvorište & plus od gotovo 70 milijardi u odnosu na EU!

Hrvatska vojska participirala bi na tri načina - najavio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

- Pripadnici HV-a sudjelovali bi kao časnici u zapovjednim strukturama EUMAM-a te kao instruktori u inozemstvu, mahom Poljskoj i Njemačkoj. Treći je mogućnost obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. To je prilika da potvrdimo konzistentnost naše politike. Od početka ruske agresije stajali smo na pravoj strani povijesti, a ondje ćemo i dalje biti.

Milanović opet ide na ruku Putinu

Pojasnio je da se prijedlog šalje u Hrvatski sabor jer je „predsjednik RH Zoran Milanović, nažalost, prethodno odbio dati suglasnost“:

- Vjerujemo da će zastupnici potrebnom dvotrećinskom većinom podržati odluku te da će Hrvatska svojim iskustvom iz Domovinskog rata, posebno u razminiranju oslobođenih područja, pripomoći ukrajinskim oružanim snagama. Očekujem zanimljivu političku raspravu.

Uostalom, neka Hrvati jasno vide tko je tko i koje vrijednosti tko zastupa u međunarodnim odnosima - zaključio je Plenković.

Milanović ustrajno štiti interese Kremlja. Glavna je zvijezda u Putinovim medijima, a izoliran u demokratskom svijetu

Vlada predlaže da u Europskoj misiji - koja će trajati dvije godine i provoditi se na teritoriju država članica EU-a - sudjeluje do 80 pripadnika HV-a, uz mogućnost rotacije, i da u Hrvatsku može ući do 100 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga, također uz mogućnost rotacije.

MILANOVIĆ: Amerika preko Ukrajine vodi rat PROTIV Rusije

Čim je objavljeno da je prijedlog upućen, Milanović je, u novoj salvi mržnje i uvreda, ispalio da neće dopustiti da se „Hrvatska uvuče u rat koji Amerika preko Ukrajine vodi PROTIV Rusije“ te je ustvrdio da Hrvatski sabor nije nadležan za donošenje te odluke, tj. da „Vlada postupa protuustavno“.

Pritom je Kremljenko podmetnuo i lažnu tezu da se „Ukrajina, budući da nije u NATO-u, ne može voditi kao naša saveznica“.

Dok nas Kremljenko sramoti pred svijetom, predsjednik Plenković vodi završne razgovore o ulasku RH u Schengen i eurozonu & proširenju LNG terminala

U koordinaciji s Pantovčakom, iste je tvrdnje na otužnoj konferenciji za medije morao ponoviti SDP-ovac Arsen Bauk, jedan od udarnih Milanovićevih sljedbenika.

Naravno, uslijedili su odgovori.

PLENKOVIĆ: Milanović i njegovi jataci bježe od političke odgovornosti

Odgovarajući na novinarska pitanja na LNG terminalu na Krku - čiju je izgradnju SDP pokušao na sve načine spriječiti - predsjednik Andrej Plenković odbacio je „teze“ Kremljenka Milanovića i njegovih trabanata da upućivanjem prijedloga o EUMAM-u u Hrvatski sabor Vlada RH „krši Ustav“:

- Pa do jučer je sami Milanović prijetio da ćemo se „vidjeti u Saboru“, da „neće biti dvotrećinske većine za obuku ukrajinskih vojnika“, a sada pak tvrdi da zastupnici nemaju pravo o tome odlučivati!?!

Vrhovni lažljivac

Raskrinkao je i Milanovićevu lažnu tezu da „Ukrajina, kao nečlanica NATO-a, ne može biti saveznica Hrvatske“:

- Podsjetit ću ga da ni Kosovo ni Afganistan nisu članice Sjevernoatlantskog saveza, ali je Hrvatska vojska sudjelovala u tim vojnim misijama, i to uz potporu Hrvatskog sabora. Milanović prešućuje i činjenicu da je Ukrajina članica NATO-ova vojnog programa Partnerstvo za mir.

Igra skrivača

„Zar je zbilja toliki problem da naša 2-3 časnika budu dio zapovjedne strukture EUMAM-a, da nekoliko naših instruktora ode u Poljsku ili Njemačku ili da maksimalno 100 ukrajinskih vojnika dođe na obuku kod nas?“ - zapitao se hrvatski premijer i sam jasno odgovorio:

- Ovdje se očito radi o bijegu od političke odgovornosti pojedinih parlamentarnih stranaka koje bespogovorno slijede Milanovića. Ne radi se, ponavljam, ni o kakvom „kršenju Ustava“, nego o igri skrivača onih koji se nemaju hrabrosti jasno opredijeliti na čijoj su strani u ratu u Ukrajini.

Raskrinkan kao pripadnik sekte koja veliča Putina, Raspušenko se znoji kao prisilno mobilizirani Rus prije slanja u okruženi Herson!

Ti i takvi odbijali su prije 24. veljače usvojiti u Hrvatskom saboru Deklaraciju o Ukrajini - podcrtao je predsjednik Vlade RH i HDZ-a

BANOŽIĆ: Stvar je jednostavna - jesi li ZA ili nisi!

I ministar obrane Mario Banožić izrazio je uvjerenje da u Hrvatskom saboru postoji dvotrećinska većina za odluku o sudjelovanju HV-a u EUMAM-u:

- Vjerujem da su zastupnici svjesni da trebamo pomoći Ukrajini i da se sjećaju kako je bilo nama Hrvatima tijekom velikosrpske agresije. Moram priznati, međutim, da ne shvaćam zašto se Milanović - koji je već više puta kazao da neće dati suglasnost - sada poziva na „proceduralne razloge“ i tobožnje „kršenje Ustava“. Jer stvar je jednostavna: jesi li za to ili nisi.

Tko se boji Bauka još - tri za groš

I on je napomenuo da je Ukrajina članica Partnerstva za mir još od 1994. godine, što je Milanović u međuvremenu „zaboravio“.

- Temeljem zakona jasno je da je riječ o saveznici, jasno je i to da je sve po Ustavu. Arsen Bauk se prilično sramoti „prijetnjama“ kako bi mogao podnijeti kaznenu prijavu zbog „podrivanja ustavnog poretka“. Baš nas je prestrašio!

A A A