Vijesti
25. 11. 2022.

Lijepa vijest iz Državnog zavoda za statistiku - Hrvatska je u 3. kvartalu 2022. ostvarila gospodarski rast od 5.2%!

PVRH Andrej Plenković: S ovim smo rastom na visokom 2. mjestu među 22 države EU-a za koje su dosad objavljeni podaci o BDP-u u 3. tromjesečju. Veći postotak od nas ima samo Cipar. Ovakav uistinu ohrabrujući rast jasna je potvrda konzistentne i odgovorne politike Vlade RH i učinkovitosti zaštitnih mjera koje smo na dobrobit naših građana i nacionalne ekonomije pravodobno donosili u ovim izazovima bez presedana. Hrvatska se snažno oporavlja! A ulaskom u Schengen i eurozonu od 1. siječnja bit će još snažnija, još otpornija na moguće globalne krize!

Zadovoljni smo, brojke DSZ-a na tragu su naših novijih, naviše revidiranih procjena o ukupnom rastu BDP-a od oko 5.7% ove godine - također je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

- Inače, to je već 6. kvartal zaredom kako se hrvatsko gospodarstvo ubrzano oporavlja od koronakrize. Na godišnjoj razini naš rast je prilično iznad prosjeka u Europskoj uniji. Dobro je i to što su za ovaj rast u 3. tromjesečju zaslužne sve sastavnice BDP-a, od osobne potrošnje do izvoza i investicija.

Pred novim izazovima nismo stajali skrštenih ruku: unatoč globalnoj krizi, nastavljamo sa zaštitom standarda & povećavanjem plaća i sredstava za obranu

U 2023. ulazimo sigurni da zajednički možemo prebroditi krize

Zahvalivši poduzetnicima na doprinosu jačanju hrvatskog gospodarstva, Andrej Plenković je podsjetio na činjenicu da Hrvatska ima najveći investicijski rejting u povijesti te na sveobuhvatne Vladine mjere pomoći građanima i gospodarstvu:

- U pandemiji smo očuvali radna mjesta, a u ovoj novoj krizi smanjili troškove energenata, te osigurali članstvo u Schengenu i eurozoni. Učinili smo baš onaj napor koji je bitan s obzirom na najave o usporavanju globalne ekonomije u 2023. godini. U novu godinu, unatoč brojnim izazovima, ulazimo snažni i sigurni da zajednički možemo prebroditi krize, osigurati daljnji rast te zadržati socijalnu koheziju.

Članstvo u europodručju i Schengenskom prostoru - veliki reputacijski iskorak prema ulagačima!

Dovoljno snažni i za nove zaštitne mjere

Zahvaljujući dosadašnjim ekonomskim postignućima, u 2023. imat ćemo dovoljno fiskalnih kapaciteta i za nove mjere pomoći onima kojima će biti potrebne - zaključio je premijer Andrej Plenković.

Plenković: Proračun za 2023. zaštitit će standard hrvatskih građana, ublažiti posljedice krize & očuvati gospodarski rast i socijalnu sigurnost

A A A