Vijesti
25. 11. 2022.

U 6 godina naša je Vlada učetverostručila proračun Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH!

27. Forum hrvatskih manjina. Andrej Plenković: U skladu s temeljnim načelom dr. Tuđmana o zajedništvu svih Hrvata i jačanju njihovih veza gdje god živjeli, Vlada financira niz projekata i programa za naše sunarodnjake izvan Domovine. Gordan Grlić Radman: Potpora Hrvatima izvan RH nikada nije bila snažnija, i to unatoč pandemiji i sada globalnoj krizi uslijed ruske agresije na Ukrajinu! Zvonko Milas: Briga o Hrvatima izvan RH naša je ustavna, moralna i ljudska dužnost!

Otvarajući Forum hrvatskih manjina na temu „Mediji i hrvatske manjinske zajednice - Kako se predstavljamo? Kako nas predstavljaju?“, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se u pozdravnom govoru na podršku koju naša Vlada pruža Hrvatima izvan Domovine:

- To činimo sa snažnim uvjerenjem da moramo i dalje raditi na temeljnoj tezi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana o jedinstvu domovinske i iseljene Hrvatske te povezivanju svih Hrvata gdje god živjeli.

Jačamo zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske - Nastavak potpore svim projektima bitnim za očuvanje hrvatske kulture i identiteta!

Važnost očuvanja materinskog jezika

Andrej Plenković je izdvojio važnost očuvanja hrvatskog jezika u svakodnevnom životu naših sunarodnjaka u inozemstvu, kao i osnaživanj njihovog položaja:

- Ulogu specijaliziranih programa HRT-a, kao i svih medija Hrvata izvan RH, smatramo posebno važnom. Stoga im hrvatska država daje stalnu i kontinuiranu potporu. Vlada financira mnogobrojne projekte i programe za Hrvate izvan RH, za što smo u ovih 6 godina učetverostručili proračun Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH!

S obzirom na visoku razinu prava pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj, želimo na isti stupanj podići i prava Hrvata koji žive u drugim zemljama - dodao je.

HMI - 70 godina tradicije

Na kraju je premijer Plenković Hrvatskoj matici iseljenika (HMI), nevladinoj organizaciji s već 70 godina tradicije, i njenom ravnatelju Miji Mariću zahvalio na organizaciji ove tradicionalne manifestacije koja okuplja predstavnike hrvatskih manjinskih zajednica iz 12 zemalja u okruženju.

Hrvatske nacionalne manjine iz zemalja srednje i jugoistočne Europe na materinskom jeziku imaju tridesetak novina, časopisa i ostalih serijskih publikacija u klasičnom i elektroničkom obliku te na internetu.

Potpora znatno i kontinuirano raste

I ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman naglasio je da u ovom mandatu potpora Vlade RH Hrvatima izvan Hrvatske znatno i kontinuirano raste:

- Potpora nikada nije bila snažnija, i to unatoč okolnostima pandemije koronavirusa i sada globalne energetsko-ekonomske krize uslijed ruske agresije na Ukrajinu. No, unatoč takvim uvjetima, osiguran je gospodarski rast, globalna prepoznatljivost i gotovo svi vanjskopolitički ciljevi.

Proračun Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH za iduću godinu povećan za gotovo 100%!

Poboljšavanje života & položaja hrvatskih manjina

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, koji je na ovom događaju bio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, istaknuo je da briga o Hrvatima izvan RH naša ustavna, moralna i ljudska dužnost.

Napomenuo je da projekti i programi koje financira Vlada RH olakšavaju svakodnevicu te poboljšavaju položaj pripadnika hrvatske manjine:

- Način i kvaliteta funkcioniranja manjinskih medija jedan je od pouzdanih pokazatelja razine ostvarenosti manjinskih prava u pojedinoj državi. Upravo je zato pitanje osiguravanja medija na manjinskom jeziku uvijek jedno od najvažnijih pitanja svake manjine, pa tako i naše hrvatske u 12 europskih država, te jedna od ključnih tema na različitim bilateralnim susretima.

 

A A A