Vijesti
29. 11. 2022.

Hrvatska ima novi razvojno-socijalni proračun, a staru, potrošenu oporbu!

Sa 77 glasova ZA, Hrvatski sabor donio je Državni proračun za 2023. godinu. I dok je parlamentarna većina, predvođena HDZ-om, iznova demonstrirala snagu i ozbiljnost, oporba je opet pokazala koliko je nemoćna, jalova i razjedinjena. Protiv prijedloga Vlade RH izjasnilo se samo 50 zastupnika. „Proračun će osigurati daljnju zaštitu standarda hrvatskih građana, nastavak gospodarskog rasta te povećavanja zaposlenosti, plaća i mirovina! Ponovno smo iskazali otvorenost prihvativši 10 amandmana i oporbe i vladajuće većine, vrijednih oko 9.5 milijuna eura“ - poručio je PVRH Andrej Plenković.

„Još jednom smo poslali poruku političke stabilnosti koja je preduvjet ispunjavanja svih zadanih ciljeva, od sprječavanja socijalne frakture u globalnim krizama do ubrzanog razvoja Lijepe Naše!“ - također je istaknuo predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Hrvatska još otpornija na krize

„Ovo je već sedmi proračun u mandatu naše Vlade RH, a prvi koji je u povijesti iskazan u eurima“ - dodao je Andrej Plenković:

- Ulaskom u Schengen i Eurozonu, Hrvatska će biti još otpornija na krize, a u razvojnom desetljeću pred nama na raspolaganju imamo rekordnih 25 milijardi eura europskih sredstava za koja smo se izborili.

Uz pomoć proračuna za 2023. osigurat ćemo nastavak gospodarskog rasta, povećavanja plaća i mirovina & zaštite standarda!

Znatno usporavanje inflacije

Usvojenim proračunom planiraju se prihodi države u iznosu od gotovo 25 milijardi eura te se u idućoj godini očekuje i znatno usporavanje inflacije - s ovogodišnjih projiciranih 10.4 na 5.7%.

Što se rashoda tiče, oni su u 2023. planirani u iznosu od 26.7 milijardi eura, i viši su za 2.1 milijardu eura u odnosu na tekući plan za 2022. godinu, a najveći dio otpada na daljnji rast kvalitete socijalne skrbi i potpora najugroženijima, održivost mirovinskog sustava te nastavak provedbe demografskih mjera i obnove od potresa.

Ulazak u Schengen i eurozonu, solidarni proračun, daljnja zaštita standarda, RH kao energetsko čvorište & plus od gotovo 70 milijardi u odnosu na EU!

PRIHVAĆENO 10 AMANDMANA

Devet klubova i 29 zastupnika podnijelo je na proračun 428 amandmana, no 58 ih je bilo nevažećih jer su oporbeni podnositelji učinili tehničke pogreške - nisu ujednačili iznose koje su željeli smanjiti, odnosno povećati.

Vlada i potom Hrvatski sabor prihvatili su 10 konstruktivnih i dobrih prijedloga. PVRH Andrej Plenković:

- Drago mi je da smo ponovno iskazali otvorenost. 10 amandmana koje smo prihvatili i od oporbe i od vladajuće većine vrijedni su oko 9.5 milijuna eura.

Eufrazijeva bazilika, zračna luka, higijenske potrepštine

Tako je zajedničkim amandmanom četvero zastupnika iz Šibensko-kninske županije (troje vladajućih + jedan oporbeni) osigurano 500.000 eura za dokumentaciju za izgradnju Zračne luke "Srce Dalmacije" na prostoru naselja Pokrovnik (kod Drniša).

Prihvaćen je i IDS-ov amandman o povećanju sredstva za sanaciju Eufrazijeve bazilike u Poreču te dav amandmana Kluba zastupnika Socijaldemokrata - o povećanju sredstva za prevenciju nasilja među mladima te za mjere obiteljske i populacijske politike.

Također, u proračunu su prihvaćanjem dva SDP-ova amandmana osigurana dodatna sredstva za izgradnju čakovečkog Centra za odgoj i obrazovanje (2.733.818 eura) te je izdvojeno milijun eura za besplatne zalihe menstrualnih higijenskih potrepština u obrazovnim ustanovama i skloništima za žene žrtve nasilja.

Ako ustreba, Vlada će opet reagirati

Summa summarum, naša Grozdana Perić, predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun, istaknula je da će proračun za 2023. ublažiti krizu te očuvati gospodarski rast i socijalnu sigurnost:

- Jedna smo od rijetkih država koja ima gospodarski rast! Iduća će godina biti zahtjevna i izazovna, ali Vlada je na pravi način kreirala mjere fiskalne politike i pravodobno reagirala. A i ponovno će reagirati ako bude trebalo!

Lijepa vijest iz Državnog zavoda za statistiku - Hrvatska je u 3. kvartalu 2022. ostvarila gospodarski rast od 5.2%!

ZAKON O SPORTU

Hrvatski sabor s 89 glasova ZA donio je i novi Zakon o sportu - kojim se uvode kategorizacija sportova, jedinstvena nacionalna stipendija vrhunskim sportašima i trajna naknada za trenere osvajače medalja.

Novina je i plaćanje doprinosa, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja vrhunskim sportašima I. kategorije s uspostavljenim imovinskim cenzusom. Također, jasnije se definira ulaganje u sportsku infrastrukturu.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac poručila je da „Vlada RH čvrsto stoji uz hrvatski sport i sportaše, a novi Zakon donijet će niz dodatnih poboljšanja za sustav.“

A A A