Vijesti
4. 12. 2022.

Unatoč svim pokušajima opstrukcije, jačamo strateške odnose sa SAD-om & nastavljamo zamjenjivati zastarjelu sovjetsku tehnologiju onom zapadnom!

Ministar obrane Mario Banožić preuzeo dva helikoptera Black Hawk: „Sada ih imamo četiri, a želimo nabaviti još osam. Zahvaljujemo američkim partnerima na podršci koja je počela još za vrijeme Domovinskog rata. A Milanović? Žao mi je što kao premijer ništa nije učinio za pobjedničku Hrvatsku vojsku. Za razliku od SDP-ova mandata, ova Vlada kontinuirano povećava obrambeni proračun te ulaže u daljnju modernizaciju HV-a i poboljšanje uvjeta rada vojnika. Zastupnici koji budu glasovali protiv EUMAM-a sami će sebe prozvati. Ja ih neću nazivati putinovcima i rusofilima“.

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u Međunarodnoj zračnoj luci „Franjo Tuđman“ na ceremoniji preuzimanja dva američka helikoptera UH-60M Black Hawk te najavio plan nabave još njih osam, čime bi se ispunile potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Zajedno s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH, zahvalio je američkim partnerima na podršci koja je počela još za vrijeme Domovinskog rata:

- Nakon što su u veljači ove godine u Hrvatsku došla prva dva helikoptera Black Hawk, te su već u svibnju stavljena u operativnu uporabu, ovo snažno partnerstvo sada je rezultiralo s još dva. S njima će HRZ znatno ubrzati rad u svim svojim zadaćama.

Nastavak suradnje s Vladom SAD-a

Prva dva helikoptera donirala je Vlada SAD-a kroz dodjelu 53 milijuna dolara nepovratnih sredstava.

Banožić je najavio nastavak suradnje u postupnom prelasku na zapadnu tehnologiju i zamjenu zastarjele sovjetske tehnologije, ponajprije kad je riječ o helikopterima Mi-8 i 171 Sh, koji su još u uporabi, a postaju problematični zbog održavanja i nabave rezervnih dijelova:

- Budući da su im i rezervni dijelovi isključivo ruske proizvodnje, nije realno da se na njih računa u budućnosti. Plan nam je do isteka tih resursa nabaviti još osam Black Hawk helikoptera. Idealan broj bio bi - 12. Mislim da ćemo uspjeti.

Za razliku od SDP-ova mandata

Upitan za kontinuirane Milanovićeve nasrtaje te njegove salve mržnje i prostaštva, ministar obrane kratko je odgovorio:

- Žao mi je što kao premijer pune četiri godine ništa nije učinio za pobjedničku Hrvatsku vojsku. Za razliku od SDP-ova mandata, ova Vlada RH kontinuirano povećava obrambeni proračun te ulaže u modernizaciju HV-a i poboljšanje uvjeta rada vojnika.

Sami će morati obrazlagati svoj stav

Što se tiče skorašnje odluke Hrvatskog sabora o sudjelovanju HV-a u zajedničkoj EU misiji vojne potpore Ukrajini (EUMAM), Mario Banožić je napomenuo da zastupnike koji budu glasovali protiv „neće zvati rusofilima i podržavateljima ruske agresije, nego će oni sami sebe prozvati i morati obrazlagati svoj stav“:

- Rijetko kada koristim težak rječnik iako sam od svih za to imao najviše argumenata. Suzdržavam se i radim svoj posao najbolje što znam.

Hoće li se oporba i dalje zakopavati u živi pijesak slijepo se povodeći za Milanovićevim lažima?

Premda sam im predočio sve odluke u kojima je od predsjednika RH suglasnost za vojne misije tražio ministar obrane, pojedini saborski zastupnici i dalje iznose lažne teze o „neustavnosti" - zaključio je Ministar obrane Mario Banožić:

- Prema njihovom tumačenju, ispada da je Hrvatska nelegalno sudjelovala u misijama kao što su, primjerice, Afganistan ili Sirija. Vidite i sami koliko NEMA odgovornosti u tezama koje se iznose.

Svjedočimo epskom posrnuću oporbe! Jedni iznose proruske stavove, drugi se boje Milanovića & mimo svojih uvjerenja staju na njegovu stranu

A A A