Vijesti
6. 12. 2022.

Sa stadiona „Al Janoub“ u Dohi: Vatreni su donijeli veliko veselje cijelom narodu!

(PHOTO) I katarski emir Tamim bin Hamad al Thani i katarski premijer Khalid bin Khalif bin Abdulaziz Al Thani, koji je s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem pratio utakmicu protiv Japana, čestitali su Hrvatskoj ulazak u četvrtfinale Svjetskog prvenstva. Osim o iznimnom uspjehu Vatrenih, hrvatski je premijer sa svojim domaćinima razgovarao i o jačanju gospodarske i energetske suradnje dviju država te budućoj ulozi LNG terminala na Krku. „Kada bi Hrvatska prošla grupnu fazu, uvijek je ulazila najmanje u polufinale. Neka i sada bude tako!“.

Nakon prolaska Vatrenih među 8 najboljih reprezentacija na svijetu, katarski emir Tamim bin Hamad al Thani došao je na tribini do premijera Andreja Plenkovića kako bi Hrvatskoj čestitao na iznimnom uspjehu.

Bilateralni sastanak s katarskim premijerom

Dolazak na FIFA World Cup 2022 predsjednik Vlade RH i HDZ-a iskoristio je i za bilateralni sastanak, uoči osmine finala, s katarskim premijerom Khalidom bin Khalifom bin Abdulazizom Al Thanijem - koji je s njim potom i pratio utakmicu protiv Japana.

Razgovarali su o jačanju gospodarske i energetske suradnje Hrvatske i Katra.

Alfardan Grupa & „Talk to Al Jazeera“

Predsjednik Plenković je u Dohi, u koju je došao na službeni poziv upravo katarskog premijera, održao sastanak i s Omarom Hussainom Alfardanom, predsjednikom Alfardan Grupe, jedne od najuspješnijih privatnih kompanija u Katru:

- Razgovarali smo o potencijalnoj gospodarskoj suradnji s Hrvatskom, osobito u području turizma.

Hrvatski premijer dao je i intervju za emisiju „Talk to Al Jazeera“:

- Tema nisu bili samo uspjesi Vatrenih na Svjetskom nogometnom prvenstvu, nego i globalna politička i sigurnosna pitanja, odnosi Hrvatske I Katara, energetska suradnja i uloga LNG terminala na Krku.

Troje ministara & sin Mario

S premijerom Plenkovićem u Katar su doputovali i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Uz njega je bio i sin Mario.

Ponosni smo i sretni. Bravo, Hrvatska! Bravo, Vatreni!

„UISTINU FANTASTIČAN USPJEH!“

U izjavi za HTV Plenković je još jednom čestitao izborniku Zlatku Daliću i svim hrvatskim reprezentativcima na prolazu u četvrtfinale:

- Uistinu fantastičan uspjeh! Vatreni su donijeli veliko veselje cijelom narodu. A nije im bilo nimalo lako u ovako fizički zahtjevnoj utakmici i atmosferi, s dvosatnim bubnjanjem japanskih navijača. Gubili smo prvo poluvrijeme, no ukupno je Hrvatska bila bolja, pogotovu u drugom dijelu i produžecima. Livaković je imao čudesnu večer! Obraniti tri penala, to mogu samo sjajni vratari!

Napomenuo je da je ujutro u kampu Vatrenih, u razgovoru upravo s Livakovićem i Dalićem, kazao da je Hrvatska uvijek - kada bismo prošli grupnu fazu na svjetskim prvenstvima - prošla i među četiri najbolje momčadi:

- Prošla bi u najmanje polufinale. Neka i sada bude tako!

A A A