Vijesti
6. 12. 2022.

Iz Tirane: Hrvatska se zauzima da BiH što prije dobije status EU kandidatkinje, po mogućnosti već u prosincu

(PHOTO) PVRH Andrej Plenković na summitu Europske unije i država zapadnog Balkana: „Pritom očekujemo da se u BiH brzo formira izvršna vlast te nastavi s izbornom reformom, sukladno zahtjevu EU-a. Vlada se maksimalno angažirala kako bi se osigurala ravnopravnost hrvatskog naroda, a u tom je smjeru išao i visoki predstavnik Schmidt. Podupiremo prijedlog da Europsko vijeće već idućeg tjedna dodijeli BiH kandidacijski status“. Hrvatski premijer održao je u Tirani tri bilateralna sastanka: Bajram Begaj, Edi Rama i Vjosa Osmani. „Izražavamo snažnu podršku europskom putu i Albanije i Kosova“.

Nakon što je u Dohi podržao Vatrene na putu do četvrtine finala Svjetskog nogometnog prvenstva, predsjednik Vlade RH i HDZ-a stigao je u glavni grad Albanije na sastanak na vrhu EU - zapadni Balkan.

Sa stadiona „Al Janoub“ u Dohi: Vatreni su donijeli veliko veselje cijelom narodu!

EU perspektiva susjednih nam država jugoistočne Europe, energetska suradnja i zajednička borba protiv nezakonitih migracija, ali i potpora Ukrajini i pridruživanje sankcijama protiv Rusije, bile su ključne teme u Tirani.

Potvrđena europska perspektiva

Andrej Plenković je po završetku summitu izrazio zadovoljstvo jednoglasnim usvajanjem deklaracije koja potvrđuje perspektivu članstva u Europskoj uniji svih zemalja zapadnog Balkana:

- Hrvatska godinama promovira temu proširenja, dobro je da se intenzivirala dinamika ovakvih susreta na najvišoj razini. Na taj će se način ubrzati proces približavanja naših susjeda Europskoj uniji. Ako, naravno, ispunjavaju kriterije.

Podupiremo europsku perspektivu zapadnog Balkana - U dugoročnom je interesu Hrvatske imati sigurno, stabilno i demokratsko susjedstvo

U tom kontekstu, napomenuo je da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na skupu pozvan da se Beograd svrsta uz vanjskopolitička stajališta Europske unije, a osobito uz pakete sankcija protiv Rusije.

Sigurna opskrba srednje i jugoistočne Europe

Izdvojio je i pitanje energetskog paketa koji je donijela Europska komisija.

Istaknuo je da je Hrvatska kao regionalno energetsko čvorište spremna pomoći zemljama srednje i jugoistočne Europe.

Započinjemo energetsku suradnju s Austrijom i Bavarskom - Stvaramo europsko čvorište za opskrbu plinom!

Ustrajni u borbi ZA Hrvate u BiH

Hrvatski premijer je podržao prijedlog da Europsko vijeće već idućeg tjedna dodijeli BiH kandidacijski status:

- Čim prije, to bolje. Po mogućnosti već u prosincu. Hrvatska je spremna pomoći BiH da što brže ide prema EU-u. Pritom očekujemo da se u BiH brzo formira izvršna vlast te da se nastavi s izbornom reformom, sukladno zahtjevu Europske unije.

Hrvatska svoj međunarodni položaj ustrajno & konzekventno koristi za zaštitu Hrvata u BiH

Vlada RH se godinama maksimalno angažirala kako bi se osigurala stvarna ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH, a u tom su smjeru išle i intervencije visokog predstavnika međunarodne zajednice - zaključio je tu temu Andrej Plenković:

- G. Christian Schmidt u potpunosti je primirio situaciju i osigurao komfornu zonu za hrvatski narod.

Jadranska & mediteranska orijentacija

Na kraju izjave za medije, kazao je da neće moći doći na četvrtfinale Svjetskog nogometnog prvenstva protiv Brazila jer ovog petka u španjolskom Alicanteu sudjeluje na sastanku na vrhu EU MED9 na temu nezakonitih migracija i energetske suradnje:

- Dobro je da Hrvatska razvija i taj oblik suradnje sa sredozemnim državama Europske unije, moramo što više naglašavati svoju jadransku i mediteransku orijentaciju.

Iz Atene (2): Hrvatska je od danas članica EU MED! Time smo osnažili svoj međunarodni utjecaj & mediteransku pripadnost!

Na tom tragu - dodao je PVRH/PHDZ Andrej Plenković - već smo intenzivirali dijalog sa Španjolskom, „koja je velika država“:

- Prije nekoliko dana kralj Filip VI. posjetio je Hrvatsku, a prije godinu dana to je učinio i premijer Sanchez. Ja sam pak u službenom posjetu Madridu bio u ožujku ove godine.

Prvi službeni posjet španjolskog kralja Filipa VI. zalog je daljnjem jačanju naših bilateralnih odnosa

BILATERALE - ALBANIJA & KOSOVO

Tijekom boravka u Tirani, predsjednik Vlade RH i HDZ-a sastao se s predsjednikom Republike Albanije Bajramom Begajem i njenim premijerom Edijem Ramom.

Razgovarali su o unaprjeđenju ekonomske i energetske suradnje dviju zemalja te europskim i globalnim temama, od sigurnosti do približavanja Albanije Europskoj uniji - „koje Hrvatska snažno podupire“.

Andrej Plenković održao je bilateralni sastanak i s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, s kojom je također potvrdio izvrsne međudržavne odnose. „I Kosovu izražavamo snažnu potporu na europskom putu“.

Hrvatska želi pomoći Kosovu na putu prema EU-u i daljnjoj međunarodnoj afirmaciji & intenzivirati odnose s tom prijateljskom državom

A A A