Vijesti
7. 12. 2022.

Schengen i eurozona, neradna nedjelja, strateški ugovor sa SAD-om, avioni Rafale… To je ovisilo o nama. No pomoć Ukrajini ovisi o oporbenim zastupnicima!

(VIDEO) Andrej Plenković o sjednici Šireg predsjedništva HDZ-a: Vidjet će se 15. prosinca tko je tko! Izmišljotina o 'protuustavnosti' služi kao krinka kako neki ne bi morali otvoreno reći žele li ili NE žele da nastavimo pomagati Kijev. * Pa kako ne bismo bili zadovoljni rejtingom! Građani očito prepoznaju naša postignuća. * I Schengen i Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD-om potvrda su da vodimo odgovornu politiku. * Za godinu dana stiže eskadrila borbenih zrakoplova 4. generacije. RH će kao nikada do sada osnažiti obrambene sposobnosti! * Izrazili smo zadovoljstvo odlukama Vlade o pravednom reguliranju rada nedjeljom i besplatnom obroku za sve osnovnoškolce.

Nakon redovitog sastanka nacionalnog vodstva HDZ-a predsjednik naše stranke i naše Vlade stao je pred novinare.

Donosimo ključne naglaske iz izjave Andreja Plenkovića i njegovih odgovora na pitanja okupljenih novinara:

Dominantni rejting prema svim anketama

Pa kako ne bismo bili zadovoljni rejtingom! I u 7. godini mandata naše Vlade u uvjerljivoj smo prednosti prema svim anketama, a u jednoj smo, s 30%, sami jači nego SDP, Možemo i MOST skupa!

Zahvaljujemo sugrađanima na visokom stupnju povjerenja koji nam ukazuju. Očito prepoznaju naša i vanjskopolitička i ekonomska postignuća, i zaštitne mjere i socijalne iskorake. To nas ohrabruje da nastavimo u istom tempu, u istom smjeru na dobrobit zemlje!

U mjesec dana skočio nam je rejting za 1.5%! HDZ jači nego SDP, NE Možemo & MOST skupa!

Odbrojavanje do finalne odluke o Schengenu

Još nas nekoliko sati dijeli do još jednoga strateškog uspjeha - do finalne odluke Vijeća ministara unutarnjih poslova EU-a o ulasku Hrvatske u Schengen, u najveći prostor slobodnog kretanja u svijetu! Nijedna država članica EU-a nema više nikakvih rezervi.

Time ćemo, nakon eurozone, ostvariti i drugi cilj dublje EU integracije. To su golema postignuća koja će učiniti Lijepu Našu još snažnijom i još otpornijom na krize! A ništa od toga Hrvatskoj nije darovano, nego smo zahvaljujući predanom radu ispunili sve vrlo zahtjevne kriterije u uistinu složenom procesu.

S liderima EPP-a: HDZ je uvjerljivo vodeća stranka - Štiteći nacionalne interese & ostvarujući strateške ciljeve, pokazali smo da se znamo nositi s izazovima!

Osnaživanje strateškog partnerstva sa SAD-om

Prije sutrašnje odluke o našem pristupanju Schengenu, još tijekom ove noći SAD i RH potpisat će Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, što je pokazatelj vrlo dobrih odnosa naše dvije zemlje.

Nakon ukidanja viza za naše državljane i ulaska Hrvatske - kao jedne od rijetkih europskih država - u američki Global Entry program, to je i potvrda da vodimo odgovornu vanjsku politiku.

Unatoč svim pokušajima opstrukcije, jačamo strateške odnose sa SAD-om & nastavljamo zamjenjivati zastarjelu sovjetsku tehnologiju onom zapadnom!

Neradna nedjelja, besplatni školski obrok & niže cijene goriva

Izrazili smo zadovoljstvo i novim Zakonom o trgovini, kojim će se pravedno regulirati rad nedjeljom, te izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju, u koje je uvrštena odredba o besplatnom obroku za svih 311.000 osnovnoškolaca u Hrvatskoj.

U potonju je svrhu u Državnom proračunu za 2023. osigurano 544 milijuna kuna. Želimo da nijedno dijete u našim osnovnim školama više ne bude gladno!  

Rečeno - učinjeno! Reguliranje rada nedjeljom & besplatni obrok za svih 311.000 učenika u osnovnim školama!

Osvrnuli smo se i na odluku Vlade RH o znatnom smanjenju cijena benzina, dizela i plavog dizela. Još jednom smo intervenirali u korist građana i gospodarstva.

Ponovno niže cijene goriva. I to znatno!

Preostalo još samo 5 km Slavonike!

Izvijestio sam kolegice i kolege i o otvaranju 25 kilometara duge dionice Slavonike od Osijeka do Belog Manastira na europskom koridoru 5C (od Budimpešte do Ploča) - čime je Baranja u potpunosti integrirana u mrežu autocesta u Hrvatskoj. Preostalo je izgraditi još samo 5 kilometara autoceste do mađarske granice, što ćemo odraditi do kraja ovog mandata.

Samo ova dionica Slavonike vrijedna je 443 milijuna kuna. Za razliku od nekih, naša Vlada radi svoj posao - ono za što smo i dobili povjerenje građana!

Jesu li ili nisu ZA Ukrajinu!

Naša politika pomoći Ukrajini, koju Vlada konzistentno vodi od samog početka, ni za milimetar se nije promijenila. Teze o 'problematičnoj ustavnoj osnovi' obična su izmišljotina, one služe isključivo kao krinka kako neki ne bi morali otvoreno reći podržavaju li ili NE podržavaju to da Hrvatska nastavi pomagati Ukrajini i osuđivati rusku agresiju.

Prijedlog o sudjelovanju u EU misiji u skladu je s Ustavom, hrvatskim zakonima i europskim pravom, a procedura je ista kao i u svim sličnim odlukama do sada. I još nešto: tri modaliteta angažmana HV-a (zapovjedna struktura, slanje naših instruktora u Poljsku ili Njemačku i dolazak stotinjak ukrajinskih vojnika kod nas) nije smislio netko iz HDZ-a, nego je to prijedlog Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Hoće li se oporba i dalje zakopavati u živi pijesak slijepo se povodeći za Milanovićevim lažima?

Ako bi ijedna zemlja trebala imati refleksnu solidarnost prema Ukrajini, onda je to Hrvatska sa svojim iskustvom žrtve velikosrpske agresije. Na zastupnicima je da 15. prosinca u Hrvatskom saboru pokažu za što se stvarno zauzimaju. Ne može se jedan dan pljeskati i davati ovacije Ukrajini, a drugi dan domišljati proceduralne smicalice ili zajedničke europske vojne misije pretvarati u nekakve civilne.

Tko se boji Milanovića još, tri za groš

Predsjednik Republike? Nećemo dvaput od njega tražiti suglasnost za sudjelovanje u EU vojnoj misiji. Radimo ono za što smo uvjereni da je jedina ispravna pozicija, a i u skladu s hrvatskim nacionalnim interesima. Tko se hoće toj politici priključiti, on je dobrodošao. Vlada RH čvrsto stoji iza odluke koju je donijela.

Svjedočimo epskom posrnuću oporbe! Jedni iznose proruske stavove, drugi se boje Milanovića & mimo svojih uvjerenja staju na njegovu stranu

Misli li itko da je Milanović mene nešto pitao kada je g. Christiana Schmidta nazivao „svinjarom“, ili kada je prijetio da će progoniti kao „vrag grešne duše“ one zastupnike koji dignu ruku za članstvo Švedske i Finske u NATO-u?

Za godinu dana eskadrila Rafalea

U Hrvatsku će za oko godinu dana, temeljem odluke ove Vlade, stići eskadrila Rafalea, višenamjenskih borbenih aviona 4. generacije. Tada će Hrvatsko ratno zrakoplovstvo doživjeti veliku transformaciju - Hrvatska će kao nikada do sad osnažiti svoje obrambene sposobnosti!

Jedan pilot iz MIG-a pušten je na kućnu njegu, a drugi se oporavlja u bolnici nakon operacije koja je dobro prošla. Tehnički kvar zbog kojeg je pao MiG, o čemu tek očekujemo detaljne spoznaje iz istrage, ne može biti razlog za odgovornost ministra obrane. Nije to prvi kvar koji se dogodio…

Godišnjica smrti dr. Tuđmana & Nacionalni odbor

U subotu, 10. prosinca, obilježit ćemo 23. godišnjicu smrti prvoga hrvatskog predsjednika i utemeljitelja naše stranke dr. Franje Tuđmana, a potom u Velikoj Gorici održati sjednicu Nacionalnog odbora HDZ-a. Usvojit ćemo Financijski plan te predstaviti bezuvjetno mišljenje koje smo za poslovanje dobili od Državne revizije. Dakle, stranka funkcionira uredno.

Najavili smo niz aktivnosti idućeg tjedna. Vlada će održati sjednicu u petak ujutro, a nakon toga ću ja otići na sastanak Euro MED9 zemalja u Španjolsku, a Sabor će raspraviti nekoliko zakona koji će biti na dnevnom redu sjednice.

Igraj, Hrvatska!

Dopustite mi, na kraju, da poželim hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji pobjedu u petak protiv Brazila. Vatreni su naciju ispunili ponosom!

Ponosni smo i sretni. Bravo, Hrvatska! Bravo, Vatreni!

NAPOMENA:

S obzirom da je predsjednik Andrej Plenković o mnogim istim temama govorio i nakon sastanka sa županima, koji je održan u Podstrani prije sjednice Predsjedništva HDZ-a, u ovom smo članku objedinjeno donijeli naglaske iz njegovih izjava i odgovora na novinarska pitanja.

A A A