Vijesti
13. 12. 2022.

Plenković & Mitsotakis u pismu europskim liderima: BiH zaslužuje dobiti status kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji!

Nakon što su predsjednik Vlade RH i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis uputili predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu zajedničko pismo u kojem se zalažu da BiH dobije kandidacijski status, dan poslije Vijeće EU-a (ministri europskih poslova država članica) službeno je preporučilo da joj se taj status i dodijeli! Andrej Plenković: „Čvrsto se zauzimamo obnovu povjerenje između Hrvata i Bošnjaka te stvarnu ravnopravnost svih konstitutivnih naroda u BiH - koja će na svome europskom putu morati provesti zadane reforme, među njima i onu izbornu“.

"Trebali bismo iskoristiti ovaj ključni trenutak za vitalnu odluku o kandidacijskom statusu Bosne i Hercegovine, i to ne samo zbog potpuno izmijenjenog geopolitičkog okruženja u Europi izazvanog ruskom agresijom na Ukrajinu, nego i zbog pozitivnog razvoja događaja u BiH nakon općih izbora“ - naveli su premijeri Andrej Plenković i Kyriakos Mitsotakis u pismu koje je Charles Michel proslijedio svim članovima Europskog vijeća.

Iz Tirane: Hrvatska se zauzima da BiH što prije dobije status EU kandidatkinje, po mogućnosti već u prosincu

Finalna odluka o kandidacijskom statusu BiH mogla bi se donijeti već ovog četvrtka na sastanku na vrhu Europskog vijeća (EUCO), najvišeg tijela Europske unije koje okuplja premijere i/ili šefove država svih 27 članica EU-a.

Na tom summitu u Bruxellesu, naravno, sudjelovat će i predsjednik Plenković.

Na pragu još jednog velikog diplomatskog uspjeha

Ako bi do tog dana bila potvrđena nova vlada Federacije BiH, koja je dogovorena između stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH, predvođenih HDZ-om BiH, te bošnjačko-građanske „Osmorke“, bio bi to dodatni argument za dobivanje statusa.

Time su naša Vlada i Hrvatska - nakon odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta kojima je osigurano da legitimni predstavnici hrvatskog naroda sudjeluju u izvršnoj vlasti u BiH - na pragu još jednoga velikoga diplomatskog uspjeha!

Schmidtove odluke veliki su uspjeh naše Vlade! Milanović & Most? Pomogli su Komšiću & činili sve da visoki predstavnik NE intervenira u korist Hrvata!

Podrška što bržem formiranju vlasti u BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković tim je povodom napomenuo da se veseli najavama o brzom formiranju vlasti na razini i države i Federacije BiH:

- Drago nam je i to što bi gospođa Borjana Krišto trebala postati predsjedateljica Vijeća ministara BiH. Hrvatski politički lideri u BiH odlučili su ići s „Osmorkom“ ne bi li se s njom napravili ono što se nije moglo sa SDA.

Ravnopravnost Hrvata - preduvjet europskog puta

„Čvrsto se zauzimamo za stvarnu ravnopravnost svih konstitutivnih naroda u BiH, obnovu povjerenje i dijaloga između Hrvata i Bošnjaka te kandidacijski status BiH, koja će na svome europskom putu morati provesti zadane reforme, među njima i onu izbornu!“ - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Hrvatska svoj međunarodni položaj ustrajno & konzekventno koristi za zaštitu Hrvata u BiH

A A A